ABD'nin sızan gizli belgelerinde yeni iddia: 'Mısır, Rusya'ya roket tedarik edecek'

ABD Adalet Bakanlığı sosyal medyaya sızan gizli belgeler hakkında adli soruşturma başlattı. Pentagon'a göre, sızan güncel belgeler 'ABD'nin milli güvenliğine ciddi bir tehdit oluşturuyor.'

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, ABD'ye ait 'gizli' ibareli belgelerin sosyal medya mecralarına sızdırılmasının ardından Adalet Bakanlığı'nın konuyla ilgili adli soruşturma başlattığını duyurdu. 

Üzerinde ABD Genelkurmay Başkanlığı'nın arması bulunan, Rusya-Ukrayna savaşı ve istihbaratın Rusya, Çin ve İran nükleer programına ilişkin faaliyetleri dahil önemli konulara ilişkin askeri ve istihbarat bakımından güncel bilgiler içeren belgelerin sızdırılması üzerine açıklama yapan Pentagon, “Savunma Bakanlığı sosyal medya sitelerinde dolaşan, gizli ve yüksek derecede gizli bilgi içerdiği görülen fotoğraflı belgelerin geçerliliğini incelemeye ve değerlendirmeye devam ediyor. Ulusal güvenliğimize ve müttefiklerimize olan etkisini değerlendirmeye odaklanan kurumlar arası bir çalışma başlatılmıştır" dedi.

BEYAZ SARAY: GİZLİ BELGELERİNİN BAZILARININ İÇERİKLERİ DEĞİŞTİRİLDİ

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby de günlük basın toplantısında sızan belgelerle ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Adli soruşturmayı hatırlatarak, belgelere ilişkin yorum yapmak için soruşturmanın sonuçlarını beklemenin doğru olacağını kaydeden Kirby, "Bunu çok ama çok ciddiye alıyoruz. Bu tür belgelerin kamuya açık olmasının hiçbir mazereti olamaz" dedi.

KIRBY'DEN GAZETECİLERE: HABER YAPARKEN ÇOK DİKKATLİ OLUN

ABD'nin söz konusu sızıntıyla ilgili müttefikleriyle 'üst düzey' seviyede temas halinde olduğunu aktaran John Kirby, basına sızan belgelerin bazılarındaki içeriklerin değiştirildiğini söyledi. Kirby, sızdırılan belgelerin tamamının gerçek olup olmadığına dair ise yorum yapmayacağını belirtti.

Kirby, gazetecilere hitaben yaptığı konuşmada, "En azından bazı durumlarda bu bilgilerin üzerinde oynandığını bildiğimiz için, hepinizi bu meseleyi nasıl haber yaptığınız konusunda çok dikkatli olmaya davet ediyoruz" çağrısında bulundu.

Belgeleri kimlerin hangi amaçla sızdırdığına dair spekülasyon yapmanın doğru olmayacağını da ifade eden Kirby, başka belgelerin de sızdırılmak üzere ele geçirilmiş olma ihtimaline dair soruya ise "Gerçekten bilmiyoruz" yanıtını verdi.

ABD BASINI: SIZAN BELGELER ÖNCEKİLERDEN ÇOK DAHA GÜNCEL

ABD'ye ait gizli belgelerin sosyal medyaya sızdırılması ülkede tartışılmaya devam ederken, ABD basını söz konusu sızıntının daha önce yaşananlardan farklı olduğunu yazdı.

The New York Times gazetesinin haberine göre, bu son sızıntıyı 13 yıl önce WikiLeaks'in yayınladığı belgelerden veya Edward Snowden'ın sızdırdığı belgelerden farklı kılan, sızan son bilgi ve belgelerin çok daha güncel olması.

Buna göre, şimdiye kadar sızdırılan 100 belge nispeten daha az kapsamlı olsa da Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili paylaşılan belgeler yaklaşık 40 gün öncesine ait ve Ukrayna'nın Rusya'ya karşı ilkbaharda yapmayı planladığı askeri harekat, ABD'nin Ukrayna'ya desteği ve ABD'nin Rusya hakkında ne tür istihbarata sahip olduğu ile ilgili detaylar içeriyor. 

PENTAGON: MİLLİ GÜVENLİĞE ÇOK CİDDİ BİR TEHDİT

Bu bağlamda basına konuşan üst düzey bir Pentagon yetkilisi, bu sızıntının 'milli güvenliğe çok ciddi bir tehdit oluşturduğunu ve dezenformasyon yayma potansiyeli olduğunu' söyledi. BBC'nin haberine göre, Savunma Bakanlığı Halkla İlişkiler Departmanı Yardımcısı Chris Meagher, "Bunun nasıl olduğunu ve konunun boyutunu araştırmaya devam ediyoruz" dedi. 

İDDİA: MISIR RUSYA'YA ROKET SAĞLAMAYI PLANLIYOR

Öte yandan, sızan belgeler sosyal medyada paylaşılmaya devam ettikçe, belgelerdeki iddialar da basına yansımaya devam ediyor. The Washington Post'un aktardığına göre, 'önemli bir ABD müttefiki ve ABD'nin ekonomik ve askeri yardımlarından yararlanan başlıca ülkelerden' olan Mısır, Rusya'ya verilmek üzere 40 bin roket üretmeyi planlıyor. 

17 Şubat tarihli belgelerde, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi ve üst düzey Mısırlı askeri yetkililer arasında yapıldığı öne sürülen konuşmalara yer verildi. Belgelerde ise Mısır'ın Rusya'ya sağlamak üzere 40 bin roket üretmeyi planladığı ve 'Batı ile sorun yaşamaktan kaçınmak için' bu planı gizli tutmayı konuştukları ifade edildi. Belgelerde ayrıca Rusya'ya havan topu ve barut sağlama olasılığı da değerlendiriliyordu. 

ABD, UKRAYNA'YA SİLAH SAĞLAMAK İÇİN GÜNEY KORE'YE BASKI MI YAPTI?

Sosyal medyaya sızan belgelerde dile getirilen bir diğer iddia ise Güney Koreli güvenlik yetkililerinin kendi aralarında yaptıkları bir konuşmada, 'ABD'nin Ukrayna'ya silah sağlama yönünde kendilerine baskı yaptığından' bahsettiği yönündeydi. 

Reuters'ın haberine göre, konuyla ilgili açıklama yapan Güney Kore Cumhurbaşkanlığı Ofisi, iddiaların 'tamamen yanlış' olduğunu ve ABD ile olan müttefiklik ilişkilerini zarar vermeye yönelik çabaların 'ulusal çıkarlardan feragat etmek' anlamına geleceğini söyledi. (DIŞ HABERLER)