Rusya Yüksek Mahkemesi itirazı reddetti: Eski gazeteciye 22 yıl hapis

Eski savunma muhabiri ve Roscosmos danışmanı Ivan Safronov'un 'ihanet' suçlamasıyla aldığı 22 yıl hapis cezasına itirazı Yüksek Mahkeme tarafından reddedildi.

Fotoğraf: Moskova Şehir Mahkemesi Basın Birimi / Reuters (Arşiv)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya'da eski savunma muhabiri Ivan Safronov'un 'vatana ihanet' suçlamasıyla hakkında verilen 22 yıl hapis cezasına itirazı Yüksek Mahkeme tarafından reddedildi. 

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Kommersant ve Vedomosti gazeteleri için savunma muhabirliği yaptıktan sonra Rusya Uzay Kurumu Roscosmos'un başkanına danışmanlık yapan Ivan Safronov, 2020 yılında tutuklanmış ve gizli bilgileri ifşa etmekle suçlanmıştı. Eylül 2022'de 22 yıl hapis cezasına çarptırılan Ivan Safronov'a yöneltilen suçlamalar arasında askeri sırları NATO ülkesi Çekya'ya verme iddiası da vardı. 

'İNTİKAM DAVASI' İDDİASI

Safronov'a verilen ceza, destekçilerince 'Rusya'da ifade özgürlüğünün olmadığının göstergesi' olarak nitelendirilirken, avukatları da Rusya'nın Mısır'a savaş uçağı satma planlarını haberleştirdiği için bir 'intikam davası' ile karşı karşıya kaldığını savunmuştu. 

Şubat ayında Sibirya'nın Krasnoyarsk bölgesindeki yüksek güvenlikli bir hapishaneye nakledilen Safronov, başkent Moskova'daki Yüksek Mahkeme'de bugün görülen duruşmaya katılmadı. Yüksek Mahkeme, eski gazetecinin temyiz başvurusunu reddederek hapis cezasının yerinde olduğuna hükmetti. Avukatı, basına yaptığı açıklamada, verilen son mahkeme kararının Yüksek Mahkeme'nin yürütme kuruluna götürülüp götürülmeyeceğine Safronov'un kendisinin karar vereceğini söyledi. (DIŞ HABERLER)