Rus siber güvenlik şirketi kurucusuna 'ihanet' iddiasıyla hapis cezası

Rusya'da 2021 yılında tutuklanan siber güvenlik şirketi kurucusu İlya Saçkov, 'ihanet' suçlamasıyla 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rus siber güvenlik şirketi Group-IB'nin kurucularından İlya Saçkov, bugün görülen karar duruşmasında 'vatana ihanet'ten suçlu bulunarak 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Reuters'ın Rusya devlet haber ajansı TASS'tan aktardığına göre, tutuklu yargılanan İlya Saçkov, gizli bilgileri yabancı ajanlara iletmekle suçlanıyordu. Hakkındaki suçlamaları reddeden Saçkov, Eylül 2021'de Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) tarafından 'ihanet' suçlamasıyla gözaltına alınmıştı. Saçkov'un kurucularından olduğu Group-IB şirketinin Rusya'daki işletmesini satın alan ve adını F.A.C.C.T olarak değiştiren eski iş arkadaşları, mahkeme kararının ardından açıklama yaparak kararı temyize götüreceklerini ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in müdahale etmesini talep edeceklerini açıkladı. 

MÜŞTERİLERİ ARASINDA INTERPOL DE VARDI

İlya Saçkov'un 2021'de gözaltına alınıp tutuklandığı dönemde Group-IB şirketi Rusya dahil olmak üzere yüksek teknoloji suçlarını ve çevrimiçi dolandırıcılık iddialarını araştırıyordu. Şirketin küresel müşteri portföyünde bankalar, enerji şirketleri, telekomünikasyon şirketleri ve Interpol de vardı. Saçkov, tutuklanmadan bir yıl önce, Rusya devlet televizyonunda da yayınlanan ve Rusya Başbakanı Mikhail Mişustin'in de katıldığı bir etkinlikte bir konuşma yapmış ve yetkililere biri dizi suçlama yöneltmişti.

Buna göre, Saçkov, söz konusu konuşmasına Rus yetkilileri önde gelen bir Rus hackerin suç teşkil eden faaliyetlerine engel olmamakla, eski bir ajanı gelişmiş teknolojilerin ihracatından sorumlu kuruma atamakla suçlamış, Putin'in siber güvenlik danışmanının toksik açıklamalar yaptığını söylemişti. (DIŞ HABERLER)