Rusya: Ukrayna'nın Moskova'ya saldırı girişimi engellendi

Rusya, Ukrayna'nın başkent Moskova'ya yönelik İHA saldırısının engellendiğini ileri sürerken, Ukraynalı eskrimci Kharlan, Rus rakibi Smirnova'nın elini sıkmayı reddettiği için diskalifiye edildi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Savunma Bakanlığı, yazılı bir açıklama yaparak, Moskova bölgesine Ukrayna'nın insansız hava aracıyla (İHA) saldırı girişiminin engellendiğini ileri sürdü.

AA'nın haberine göre, bakanlıktan yapılan açıklamada, "Bu sabah Kiev rejiminin Moskova bölgesindeki nesnelere İHA ile terör saldırısı gerçekleştirme girişimi engellendi" denildi. İHA'nın hava savunma sistemleriyle imha edildiği kaydedilen açıklamada, saldırı girişiminde herhangi bir can kaybı veya hasar oluşmadığı ifade edildi.

Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Gece bir düşman İHA'sı saldırı girişiminde bulundu, Savunma Bakanlığı güçleri tarafından vuruldu. Hasar ve kayıp yok" ifadelerini kullandı. Ukrayna'nın Moskova'ya 24 Temmuz'da da iki İHA ile saldırı düzenlediği, ölü veya yaralı bulunmadığı bildirilmişti.

WAGNER, PUTİN'İN KATILDIĞI ZİRVEDE GÖRÜNTÜLENDİ

Öte yandan, 24 Haziran'daki eylemleri nedeniyle 'silahlı isyan' ile suçlanan ve Belarus'a gideceği açıklanan paralı asker grubu Wagner’in kurucusu ve lideri Yevgeni Prigojin, Afrika-Rusya zirvesinde fotoğraflandı. Prigojin, Orta Afrika Cumhuriyeti’nin (OAC) üst düzey yetkililerinden Büyükelçi Freddy Mapouka ile el sıkışırken görüldü.

BBC Türkçe'nin haberine göre, söz konusu fotoğraf, Wagner’in OAC’deki operasyonlarından sorumlu olduğu belirtilen Dimitri Siti tarafından Facebook’ta paylaşıldı. Bu, Prigojin’in Wagner’in hazirandaki başarısız isyan girişiminden bu yana teyitli ilk görüntüsü oldu. Prigojin ile Mapouka arasındaki görüşme St. Petersburg’daki Trezzini Sarayı’nda gerçekleşti.

BBC Doğrulama Servisi, OAC yetkilisi ile Prigojin’in daha önce çekilmiş fotoğraflarıyla, son yayımlanan fotoğrafı yüz tanıma yazılımıyla kıyasladı ve yüzde 99’luk benzerlik buldu. Fotoğrafın arka planında görülenlerin de Rus medyasının Prigojin’e ait olduğunu söylediği Trezzini Sarayı’ndaki otelle uyumlu olduğu tespit edildi. Aynı fotoğrafın arama motorlarında aratılması sonucunda da fotoğrafın yakın geçmişte internette görüldüğü saptandı.

RUS RAKİBİNİN ELİNİ SIKMAYAN UKRAYNALI ESKRİMCİ DİSKALİFİYE EDİLDİ

Rusya-Ukrayna savaşı 24 Şubat 2022'den bu yana devam ederken, Ukraynalı eskrimci Olga Kharlan, İtalya'daki Dünya Eskrim Şampiyonası'nda Rus rakibi Anna Smirnova ile karşılaşma sonrası el sıkışmayı reddettiği için turnuvadan diskalifiye edildi.

Milano’daki maçı 15-7 kazanan Kharlan, savaşın başlamasının ardından bir Rus ya da Belaruslu sporcuyla karşı karşıya gelen ilk Ukraynalı eskrimci oldu. 32 yaşındaki sporcu, Smirnova’nın uzattığı eli havada bıraktı ancak kılıcını uzatarak rakibinin de bu şekilde selam vermesini bekledi. Eskrimde el sıkışmak oyunun bir parçası olarak zorunlu tutuluyor ve el sıkışmayı reddeden sporcular hükmen mağlup oluyor. Smirnova, Kharlan'ın el sıkışmayı reddetmesini protesto etmek için 45 dakika boyunca sahada oturarak bekledi. Ardından protestosuna sandalyede oturarak devam etti. Kharlan ise el sıkışmayı reddetmesinin ardından yaptığı açıklamada, “Bugün şu mesajı vermek istedim: Biz Ukraynalı sporcular Ruslarla sahada karşılaşmaya hazırız ancak onların elini asla sıkmayacağız” dedi.

Karşılamada tarafsız statüde yer alan Rus sporcu Smirnova, maçın ardından Kharlan’ın resmiyette halen galip görünmesi üzerine sahayı terk etti. Ancak sonradan Ukraynalı Kharlan’ın diskalifiye edildiği açıklandı. (DIŞ HABERLER)