Rusya ordusu Kiev yakınlarında sivilleri infaz etmekle suçlanıyor: AB'den 'bağımsız bir soruşturma yapılsın' çağrısı

Ukrayna Dışişleri Bakanı, Rusya ordusunun çekildiği İrpin ve Bucha kasabasında cesetler olduğunu belirterek "Rus birlikler IŞİD'den daha kötü" ifadelerini kullandı. AB'den ise soruşturma talebi geldi.

Reuters, Ukrayna askerlerinin girdiği Bucha kasabasından görüntüler yayınladı.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ukrayna'da Rusya ordusunun geri çekildiği Kiev yakınlarındaki İrpin ve Bucha kasabasında bazı cesetlerin görüntülenmesi üzerine peş peşe tepkiler geldi. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, "Bu tamamen bir soykırımdır. Bir ulusun ortadan kaldırılmasıdır. Biz, Ukrayna vatandaşları Rusya'ya boyun eğmek istemiyoruz. Bu nedenle yok ediliyoruz" açıklaması yaptı.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba ise Rus birliklerinin bölgelerden çekilirken "sivilleri öfkeden öldürdüğü ve IŞİD'den daha kötü olduğu" yönünde ifadeler kullandı.

Reuters haber ajansı, Kuleba'nın Times Radio'ya verdiği demeci yayınladı. Kuleba, Rusya'nın geri çekildiği İrpin ve Bucha kasabasında sivilleri infaz ettiğini savunarak "Bu insanlar silahlı değildi, onları öfkeden öldürdüler. Rus birlikler IŞİD'den daha kötü. Yapılanlar soykırım anlamına geliyor" ifadelerini kullandı. Kuleba, "Bu suçların soykırım suçu niteliğinde görülüp görülmeyeceği henüz belirsiz ancak Rusya, Ukraynalıların kendi kimlikleriyle varolma haklarını reddediyor" diye konuştu. 

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in sözcüsü Sergey Nikiforov ise BBC'ye yaptığı açıklamada, "Bucha'da toplu mezarlar bulduk. Elleri ve ayakları bağlı... Başlarında kurşun delikleri olan, yarı yanmış cesetler bulduk. Onlar sivillerdi ve infaz edildiler" dedi.

'BUCHA'DA ÇEÇEN BİRLİKLER VARDI'

Kiev'e 37 kilometre uzaklıktaki Bucha kasabasının Belediye Başkanı Anatoliy Fedoruk ise sivil cesetlerin tespit edildiği söz konusu bölgede Çeçen birliklerin görev yaptığı iddiasında bulundu. Fedoruk, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada bazı cesetlerin kollarının beyaz bezlerle bağlı halde bulunduğunu ve bu infaz biçiminin "Çeçen birliklerin tarzı" olduğunu savundu. 

'BAĞIMSIZ BİR SORUŞTURMA YÜRÜTÜLMELİ'

New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ise Rus birliklerin kısmen kontrolü ele geçirdiği Çernihiv, Harkov ve Kiev gibi bölgelerde "savaş yasalarının ihlal edildiği" yönünde rapor yayınladı. Bugün yayınlanan raporda, bazı bölgelerde sivillerin infaz edildiğine ilişkin bulgulara yer verilerek soruşturma çağrısı yapıldı. Benzer bir çağrı da Avrupa Birliği (AB) yetkililerinden geldi.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya'nın geri çekildiği bölgelerden gelen görüntülerin "dehşet verici" olduğunu söyledi; bağımsız bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu. Von der Leyen, "Savaş suçlarının failleri hesap verecek" dedi.

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel de "Rus ordusunun Kiev bölgesinde ardında bıraktığı vahşet görüntüleri karşısında şaşkınlık yaşadığı" yönünde açıklama yaptı; "Daha fazla AB yaptırımları yolda" dedi.

ALMANYA'DAN TEPKİ: YANITSIZ KALAMAZ

AFP'nin haberine göre, Almanya'dan da söz konusu sivil ölümlerine tepki geldi. Almanya Başbakan Yardımcısı Robert Habeck, Alman gazetesi Bild'e verdiği demeçte bölgede toplu mezarların tespit edildiğini ifade ederek "Bu korkunç savaş suçu yanıtsız kalamaz" dedi. 

RUSYA SAVAŞ SUÇU İŞLEDİĞİ İDDİALARINI REDDETMİŞTİ

Moskova yönetiminden ise İrpin ve Bucha kasabasındaki görüntülerle ilgili henüz resmi açıklama yapılmadı. Rusya daha önce birliklerinin Ukrayna'da sivilleri infaz ettiği ve savaş suçu işlediği iddialarını reddetmişti. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, geçen ay yaptığı açıklamada Ukrayna'da sivillerin infaz edildiği yönündeki sorulara "Bunu kategorik olarak reddediyoruz" demişti. (DIŞ HABERLER)