RTÜK’ten ‘ceza’ açıklaması: Yayın yasağını ihlal ettiler

RTÜK, Kur’an kursunda cinsel saldırıyı haberleştiren kanallara cezayı savundu: Karar, 3 medya kuruluşunun yargı mercilerinin verdiği yayın yasaklarını ihlal etmesine yöneliktir.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- RTÜK Erzurum’daki Kur’an kursunda çocuklara tecavüz davasını haberleştiren Halk TV, KRT ve TELE 1’e ceza verilmesine dönük sosyal medya üzerinden yapılan eleştirilere, yazılı açıklama ile cevap verdi.

RTÜK kararlarının, kamuoyuna farklı yansıtıldığını ve kurul üyelerinin töhmet altında bırakıldığı ifade edilen açıklamada, “RTÜK, çocukları kırmızı çizgi olarak görür. 3 medya kuruluşunun yargı mercilerinin verdiği yayın yasaklarını ihlal etmesine yöneliktir” denildi.

RTÜK’ÜN CEZA KARARI TEPKİ ÇEKMİŞTİ

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Erzurum’daki Kur’an kursunda yedi çocuğa cinsel saldırı davasını haberleştiren Halk TV, KRT, TELE 1 kanallarına yüzde 2 para cezası verdi. RTÜK kararı, Diyanet İşleri’nin şikâyeti üzerine oy çokluğuyla aldı.
RTÜK’ün aldığı ceza kararı sosyal medyada tartışma konusu oldu. RTÜK Üyesi Okan Konuralp, “Verilen cezalara atfen vurgularım ki Diyanet yöneticileri Erzurum’da yaşanan istismardaki sorumluluklarının üstünü, basın özgürlüğünün sınırlarını daraltmaya çalışarak ve yargı kararlarının arkasına sığınarak örtemez” açıklaması yaparken, Halk TV'nin sahibi Cafer Mahiroğlu da, Twitter hesabından karara tepki gösterdi. Mahiroğlu, “İstediğiniz kadar kapama verin. Çocuklara tecavüzü konuşacağız” ifadelerine yer verdi.

 RTÜK, sosyal medya üzerinden yapılan eleştirilere yayınladığı açıklama ile cevap verdi. RTÜK kararlarının kamuoyunda farklı yansıtıldığı ifade edilen açıklamada, kurul üyelerinin töhmet altında bırakıldığı, bazı üyelerinin ise sosyal medyada linç edildiği belirtildi. 

‘CEZA YAYIN YASAĞI İHLALİNE YÖNELİK’

RTÜK tarafından yapılan açıklamada üç medya kuruluşuna verilen cezanın yargı mercilerinin verdiği yayın yasaklarını ihlal etmelerine yönelik olduğu kaydedilerek, “RTÜK, çocukları kırmızı çizgi olarak görür. Üst Kurulda bugüne kadar çocukların üstün yararı için pek çok karar alınmış ve uygulanmıştır. Altını kalın çizgilerle çizerek belirtmek gerekirse, Üst Kurulda dün alınan karar, 3 medya kuruluşunun yargı mercilerinin verdiği yayın yasaklarını ihlal etmesine yöneliktir. Verilen cezalar elim olayın gündeme getirilmesine değil, mahkemelerin verdiği ve yasal olarak uymak zorunda bulunulan yayın yasaklarının hiçe sayılmasına ilişkindir.”

‘ORGANİZE ŞEBEKELERE BOYUN EĞMEYECEĞİZ’

“Palandöken’deki olaya ilişkin Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesi ile Erzurum 2. Sulh Ceza Hâkimliğince verilen yayın yasağını Halk TV 7 kez, KRT 22 kez ve Tele1 3 kez ihlal etmiştir. RTÜK’ün yasal görevi mahkemelerin verdiği yayın yasaklarını ilan etmek ve olası ihlaller durumunda yaptırım uygulamaktır. Son RTÜK toplantısında alınan kararların içeriği bundan ibarettir. Bu gerçeğin bilinerek değerlendirmelerin yapılmasını arzu eder, çocuk ve gençlerin ruhsal ve fiziksel gelişimlerine zarar verecek yayın içerikleriyle kıyasıya mücadele eden RTÜK’ün iftira ve algı operasyonlarına maruz bırakılmamasını önemle hatırlatırız. RTÜK Üyelerini ve çalışanlarını hedef gösteren organize şebekelere bugüne kadar boyun eğmedik bundan sonra da boyun eğmeyeceğiz!” (DUVAR)