Rönesans Rezidans bilmecesi: Ruhsatı veren ve denetleyen kim?

Hatay'da yüzlerce kişinin konakladığı Rönesans Rezidans'ın enkaza dönüşmesiyle soru işaretleri çoğaldı. Büyükşehir belediyesi belde belediyesini, belde belediyesi denetim memurunu işaret etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Maraş merkezli depremlerin yedinci gününde afetten en çok etkilenen şehirlerden biri olan Hatay'ın Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş açıklamalarda bulundu.

Kentte 7 bin 60 kişinin hayatını kaybettiğini, 17 bin 973 kişinin yaralı olarak tedavi altına alındığı bilgisini veren Savaş, Antakya’da yıkılan ve yüzlerce kişinin enkaz altında kalmasına yol açan Rönesans Rezidans ile ilgili binanın yapımı için gerekli izinleri kimin verdiği tartışmalarına da değindi.

'RUHSATI EKİNCİLER BELDE BELEDİYE BAŞKANLIĞI TARAFINDAN VERİLMİŞ'

Savaş, rezidansa yönelik izinlerin büyükşehir belediyesi tarafından değil, 2012’deki İmar Kanunu hükümleri uyarınca Ekinciler Belde Belediyesi tarafından verildiğini belirterek, “Çok büyük bir felaketin tam ortasındayız, kıyameti yaşadık. Bakın yıkılan bina sayımız ortada, burada bir duruma açıklık getirmek istiyorum, Büyükşehir Yasası 2013’te çıktı ve 31 Mart 2014’ten itibaren geçerli oldu. Şu an bir bina üzerinden tartışma sürüyor. Bu binanın ruhsatı 2012’de verilmiş benim merkez ilçe belediye başkanlığım sırasında, Ekinciler Belde Belediye Başkanlığı tarafından ruhsatı verilen ve 2013’te açılan bir bina bu. Yani belediyemizin hiçbir dahili olmayan bir binayla ilgili konunun farklı yönlere çekilmesi tek kelimeyle vicdansızlıktır" ifadelerini kullandı.

İZİNLERİ VEREN BAŞKAN: RUHSATI VERMİŞTİM AMA DENETİM BENİM İŞİM DEĞİL

Ekinciler Beldesi’nin o dönem belediye başkanı olan CHP’li Seyfettin Yeral da izinlerin kendileri tarafından verildiğini doğruladı. T24’ten Eray Görgülü'ye konuşan Yeral, “Evet ruhsatı vermiştim ama denetim benim işim değil. Çünkü bizim denetim memurumuz yoktu” dedi. Yalnızca inşaat ruhsat izni verdiklerinin altını çizen Yeral, “Müteahhidi tanıyor muydunuz?” sorusuna “Hayır” yanıtını verdi.

Kendi evlerinin de yıkıldığını belirten Yeral, “Şimdi Anamur’a geldik, canımızı zor kurtardık. Aslında bütün Antakya yıkıldı. Sadece Rönesans değil ki, TOKİ binaları bile yıkıldı” ifadesini kullandı.

Habere göre, Ticaret Sicil Gazetesi kayıtlarında, Rönesans Rezidans’ın inşasını üstlenen Antis Yapı, ilk kez 20 Eylül 1990 tarihinde, TMMOB Hatay Mimarlar Odası Başkanlığı da yapan Mehmet Yaşar Coşkun ve Hüseyin Yalçın Coşkun tarafından Antis Yapı Merkezi Proje İnşaat Dekorasyon ve Ticaret Limited Şirketi adıyla kuruldu. İki kardeşin ortaklığında Hatay ağırlıklı olmak üzere inşaat faaliyetlerine devam eden firma, 25 Mayıs 2011’de tadile giderek ismini değiştirdi. Firma, o günden bu yana Antis Yapı Ticaret Limited Şirketi ismiyle faaliyetlerine devam ediyordu. Rönesans Rezidans da firmanın en önemli projesi olarak 2013 yılında inşa edildi. Aynı yıl, gerekli izinler verildi ve binada oturum başladı.

Ne olmuştu?

6 Şubat'ta Maraş'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde Hatay'ın Antakya ilçesinde 75. Yıl Bulvarı üzerinde bulunan Rönesans Rezidans da yıkılmıştı. Yaklaşık 1000 kişinin enkaz altında kaldığı rezidans 4 blok, 249 bağımsız bölüm ve alt katta iki otoparktan oluşuyordu.

Rönesans Rezidans'ın müteahhidi Mehmet Yaşar Coşkun, depremden 4 gün sonra Karadağ'a gitmek üzereyken havalimanında yakalanmış ve tutuklanmıştı.

Aynı gün Show TV sunucusu Pınar Erbaş'ın sorularını yanıtlayan Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanı Lütfü Savaş, "Orası normal şartlarda eski bizim mimarlar odası başkanımızın yapmış olduğu bir bina. Bu arkadaşımız gerçekten idealist bir insan. Büyük ihtimal şartlarına uygun yapmıştır, deprem yönetmeliğine göre yapmıştır" demişti.

İfadesinde 2011'de yapımına başlanan binanın 2013’te tamamlandığını anlatan Coşkun, "İki yıllık inşaat sürecinde herhangi bir sıkıntı çıkmadı, kazasız bir şekilde inşaatı bitirdik. Bina 10 yıldır kullanımdaydı, bu süre zarfında herhangi bir sıkıntı yaşanmadı. Binada sonradan herhangi bir esaslı değişiklik yapılmadı, mevzuatta öngörülen tüm işlemleri yerine getirdik. Biz betonarme kaba inşaatını İstanbul merkezli Yapı İnşaat isimli firmaya vermiştik. Hatırladığım kadarıyla bu firma da iki ortaklıydı" diye konuşmuştu. (HABER MERKEZİ)