Romanların sökülen elektrik sayaçları yeniden takılıyor

İzmir'de kış ortasında elektrikleri kesilen Romanların mücadelesi sonuç verdi. Polis baskını eşliğinde sökülen elektrik sayaçları yeniden takılmaya başlandı.

İzmir Milletvekili Cemal Bekle, soruna geçici çözüm bulunduğunu belirterek, daha uzun vadeli çözüm sağlanması için çalışma yürüttüklerini söyledi.
Google Haberlere Abone ol

Hemra Nida
İZMİR - İzmir'in Tepecik Mahallesi'nde yaşayan Romanların elektrikleri, birikmiş borçları nedeniyle üç gün önce polis eşliğinde mahalleye gelen firma görevlileri tarafından kesildi. Mahalleli, gaz lambaları ve küçük tüpleri alarak durumu protesto etti. Eylemin ardından dün gece itibarıyla sökülen sayaçlar yeniden takılmaya başlandı.

BEKLE: KRONİKLEŞEN BİR ELEKTRİK SORUNU VAR

Dün mahalleye giderek incelemelerde bulunan AK Parti İzmir Milletvekili Cemal Bekle, mahallelerde giderek kronikleşen bir elektrik sorunu olduğunu söyledi.


Daha önce başka mahallelerde de ödenmeyen faturalardan dolayı sorun yaşandığını belirten Bekle, pandemi döneminde ekonomik açıdan zor günler yaşayan toplumun bu olayı yaşamasından dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Elektriği açtırmak için bulunduğu girişimlerden söz eden Bekle, bu çözümün ise geçici olduğunu aktardı. Bekle “Önümüzdeki günlerde mahalleliyle birlikte istişare yapacağız. Kurum yetkilileriyle mahalleliyi bir araya getirerek ortak akılla bir yol belirleyeceğiz. Daha uzun vadeli ve kalıcı çözümün peşindeyiz” dedi.
Ali Yangır: İşten çıkarılan çıkarılana, açız aç!

‘ROMANLAR NEŞELİ DEYİP DURUYORLAR, DEĞİLİZ’

İki dönem Yenişehir Mahallesi’nde muhtarlık yapan CHP Konak Meclis Üyesi Ali Yangır, elektriklerin açılmasını halkın mücadelesine bağladı. Kalıcı bir çözüm bulunamadığı için endişeli olduğun vurgulayan Yangır, “Romanlar neşeli deyip duruyorlar, değiliz! Yüzümüz gülse ne olur kalbimiz ağlıyor! İşten çıkarılan çıkarılana, açız aç! Büyükşehir belediyesi sıcak yemek veriyor, yetmiyor, kaç nüfusuz burada! Elinizi vicdanınıza koyun ve gelin mahallelerdeki halimizi görün. Kalıcı çözümler bulalım” çağrısı yaptı.

‘BIÇAK KEMİĞE DAYANMIŞ Kİ PROTESTO ETTİLER’

Türkiye’nin çeşitli illerinden STK’ların üye olduğu Roman Diyalog Ağı’nın Koordinatörü Elmas Arus’a göre, Tepecik’teki elektrik kesintisinde en dikkat çeken olay, Romanların gaz lambaları ve tüpleri alarak durumu protesto etmek amacıyla sokağa dökülmüş olması.

Elmas Arus, Romanlara yönelik istihdam sağlanmasının önemine dikkat çekti.

“Romanlar protestolara alışık değil, sokağa dökülmüşlerse bıçak kemiğe dayanmış demektir” diyen Arus, burada sivil toplumun rolüne de değindi. Roman sivil toplumunun ses çıkarmasıyla mücadeleden olumlu sonuç elde edildiğini anlattı. Bu duruma bir Roman vekilin de duyarsız kalmadığını belirten Arus, toplumun evine aş götürebilmesi, faturalarını ödeyebilmesi, asgari düzeyde bir gelire kavuşması için istihdam alanı yaratılması gerektiğini ifade etti.

CHP’Lİ TAŞKIN SOSYAL MEDYADA GÜNDEME GETİRDİ

Sosyal medyada konuya dikkat çeken CHP Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Taşkın şu açıklamayı yaptı: “Tepecik’teki Romanların elektriğinin açılması kısa vadeli bir kazanım ancak uzun vadede kalıcı bir çözüme işaret etmiyor. Üç gündür Tepecik özelinde takip ettiğimiz olaylar, Türkiye genelinde yaşayan Romanların maruz kaldığı sorunlardan sadece birine örnek. Bunun gibi birçok mağduriyet var. Bu mağduriyetlerin çözümü için bütüncül bir strateji gerekiyor. Romanların veya yoksullukla mücadele eden grupların sadece sosyal desteklerle değil, kendi ekonomisini oluşturup üretime ve istihdama katılacakları politikalarla yol almamız gerekiyor.”

İktidarın kabul ettiği bir Roman Strateji Eylem Planı’ndan bahseden Taşkın, bu planda Romanların istihdamıyla ilgili hayata geçirilmesi gereken maddeler olduğunu söyledi. Taşkın, bu planda vaat edilen adımların ivedilikle hayata geçirilmesi gerektiğine işaret etti.