Erdoğan havalimanı açılışında duyurdu: Çay alım fiyatı 6,70 lira oldu

Temeli 2017 yılında atılan Rize-Artvin Havalimanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in katılımıyla açılıyor. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İhale ve yapım süreci tartışma konusu olan Rize-Artvin Havalimanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in katılımıyla açılıyor. 

'CENNETE BENZİYOR'

Açılışta konuşan Aliyev'in açıklamaları şöyle: 

"Aziz ve değerli kardeşim sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, aziz kardeşlerim. Yeniden Türkiye'de olmaktan çok mutluyum. Kardeş Türkiye günden güne güçleniyor, gelişiyor. 

Savaşın ilk gününde Recep Tayyip Erdoğan'ın, Türkiye, Azerbaycan'ın yanındadır demesi, birçokları için mesaj oldu. Türkiye bizim arkamızdaydı. Azerbaycan halkı hiçbir zaman bu kardeşliği unutmayacak. Karabağ'ın imarı için beraber, omuz omuza çalışıyoruz. Aziz dostlar, ben ilk kez Rize'deyim. Uçaktan burayı seyrederken dedim ki, burası cennete benziyor. Rize'nin, Artvin'in, Karadeniz'in tabiatı büyük servettir ama en büyük servet, bu bölgenin insanlarıdır.

Yaşasın Rize, yaşasın Türkiye, yaşasın Türkiye ve Azerbaycan birliği.",

'UÇAKLARIMIZ BOŞ GİDİP GELİYOR'

Aliyev'in ardından sahneye çıkan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

"Sayın Aliyev, Sayın Bahçeli, Sayın Destici, Rizeli ve Artvinli hemşerilerim, sizleri muhabbetle selamlıyorum. Ülkemizin iftihar verici eserleri arasındaki yer alan Rize Artvin Havalimanımızın milletimize hayırlı olmasını diliyorum. 

Eser ve hizmet siyasetimizin son örneği bu havalimanımız sıradan bir yatırım değildir. Dünyada deniz üzerinde inşa edilen toplam 5 havalimanı bulunuyor. Bunun ikisi ülkemizdedir. Böylece ülkemizdeki toplam havalimanı sayısını 26'dan, 57'ye çıkardık. 

Ya Rab, şahsıma ve heyetime, bu millete hizmet etme şerefini bizlere bahşettiğin için hamdolsun. Bu havalimanlarında sıfırdan yapmışçasına yenilediğimiz havalimanları da var. 5 yılda 4,4 milyar liralık yatırımla tamamlanan Rize-Artvin Havalimanı, 3 bin metrelik pisti, yıllık 3 milyon yolcu kapasiteli terminali, destek üniteleri ve diğer birimleri ile gurur verici bir eser oldu. Ancak şu anda uçaklarımız boş gidip geliyor. Buradan Rizeli, Artvinli hemşerilerime sesleniyorum. Bu uçaklar boş gidip gelirse bu ne Rizeliye ne Artvinliye yakışır. Şu an gerek uçak sayısı gerek bütün maliyetler bir şeyi ortaya koyuyor. Demek ki Rizeli, Artvinli hemşerilerim bu uçakları doldurmalı ki bu gidiş gelişler farklı bir şekilde devam etsin. 

Türkiye'nin kalkınmada, havayolu ulaşımında son 20 yılda kat ettiği mesafenin sembolü olarak gördüğüm bu eser, ne dağların, ne denizlerin, bizim hizmet azmimizin önünde duramayacağının işaretidir.

'İSTEYEN HERKESE RİZE, ARTVİN ARTIK BİR UÇAK BİLETİ'

Ne dağlar, ne denizler bizim hizmet aşkımızın önünde duramaz. Doğu Karadeniz’in gerçekten zorlu coğrafyasında inşa ettiğimiz Rize-Artvin Havalimanı, komşumuz Gürcistan’ın ulaşımını da kolaylaştıracaktır. Ülkemizin sınırlarının en uç noktasına kurduğumuz bu havalimanı, insanımıza vakitten yakıta, trafik kazalarından emisyon gazı azaltımına kadar pek çok alanda katkı sağlayacaktır. İsteyen herkese Rize, Artvin artık bir uçak bileti mesafesindedir.

Rize'nin turizm potansiyelini değerlendirmek için de önemli çalışmalar yürütüyoruz. Kaçkar Dağları Milli Parkı'nı halkımızın kullanımına açtık. Bölgemizi, Karadeniz'in üs bölgesini yapacak İyidere Lojistik Limanı'nın da yapımı sürüyor.

Sen orada ben burada, biraz yakın olalım, dal ile asma gibi birbirine sarılalım. Bir şey diyeyim sana, sevdan öldürdü beni oy kül oldum yana yana. Artık Rize de Artvin de türküler ayrılık değil, kavuşmak üzerine söylenecek.

'YALAN, İFTİRA KOL GEZİYOR'

Milletimiz senaryoyu çözdüğü için girdiğimiz her mücadelede bugün olduğu gibi yanımızda yer aldı. Bugün, Cumhur İttifakı olarak, aynı mücadeleyi sürdürüyoruz. Şimdi soruyorum, 2023'e bu ruhla hazır mıyız? Durmak yok, yola devam diyor muyuz? Yalanın, iftiranın kol gezdiği dönemde ülkemizi geleceğine hazırlıyoruz. 

Küresel ekonomi sisteminin kökünden sarsıldığı dönemde biz yatırımla, üretimle, istihdamla ülkemizi büyütmek için gece gündüz çalışıyoruz. Yabancı düşmanlığı tohumlarını ekmek için her türlü ahlaksızlığı sergileyenlere rağmen bu mücadeleyi başarıya ulaştıracağız. Buna var mıyız? Bu bayrağı hep daha yukarıya dikmek için yolumuza devam edeceğiz. 

Tek vaatleri Türkiye'yi her şeyiyle eskiye döndürmek, kaos çıkarmak olanlara asla fırsat vermeyeceğiz. Teneke gürültüsünden öte anlamı olmayan patırtılarla gündeme gelmeye çalışanların gerçek yüzlerini en iyi sizler biliyorsunuz. 18 Mart'ta Çanakkale Köprüsü'nün açılışını yaptık. Yakın tarihimizin en büyük zaferinin yaşandığı yerde inşa ettiğimiz köprü ile Boğazlarımıza 4. gerdanlığı takmış olduk.

'YAŞ ÇAY ALIM FİYATI 6,70 LİRA'

Bugün burada 2022 yılı yaş çay alım fiyatlarının müjdesini de paylaşmak istiyorum. Geçen yıl, yaş çay alım fiyatı kilogramda 3,87 liraydı. Bu yıl yaş çay alımlarında uygulanacak taban fiyatı yüzde 73'ün üzerinde artışla 6 lira 70 kuruşa, kg'da 13 kuruş olan destekleme fiyatını da yüzde 130'un üzerinde artışın üzerinde 30 kuruşa çıkartıyoruz. Üreticilerimiz çaylarını geçen yıla göre destekleme ile birlikte, ortalaması yüzde 75'e gelen bir artışla, kg'ı 7 liradan fabrikaya verebilecek. 

'ÇAY FABRİKALARININ İNŞAATLARI BAŞLADI'

Bir müjde de İkizdere ve Çamlıhemşinli hemşerilerime vermek istiyorum. Çay fabrikalarının inşaatları şu anda projeleri ile birlikte başladı. Bu fabrikalarımız inşallah önümüzdeki kampanya döneminde çay alımına ve üretimine başlayacak. Yeni çay fabrikalarımızın da hayırlı olmasını diliyorum. Artvin-Arhavili vatandaşlarıma, organize sanayi bölgesi alanını kamulaştırılmasıyla ilgili bir müjde vermek istiyorum. Çalışmaların süratle tamamlanması talimatını verdim."

TEMELLERİ 2017'DE ATILMIŞTI

Çay bardağı şeklindeki kulesiyle gündem olan Rize’nin Pazar ilçesine bağlı Yeşilköy'deki havalimanın temeli, 3 Nisan 2017'de atıldı. Deniz dolgusu üzerine yapılan projede 2 milyon 800 bin metrekarelik deniz dolgusu, 100 milyon ton taş kullanılarak tamamlandı. Türkiye'nin yüzölçümünü değiştiren havalimanının yılda 3 milyon yolcu tarafından kullanılması beklenen havalimanının altyapı çalışmaları 1 milyar 78 milyon liraya mal oldu.

Türkiye’nin deniz üzerine dolgu yapılarak inşa edilen 2’nci, dünyanın ise 5‘inci havalimanı olma özelliğini taşıyan Rize-Artvin Havalimanı 32 bin metrekare terminal binası ve diğer destek binaları ile birlikte toplam 47 bin 133 metrekare kapalı alandan oluşuyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın Rize-Artvin Havalimanı için düzenlediği üç ihale için harcadığı paranın toplamı 2 milyar 80 milyon TL’yi buluyor. Bakanlık, ilk ihaleyi Cengiz İnşaat ile Aga Enerji'nin kurduğu ortaklığa verilmişti. Sonradan düzenlenen "ilave işler inşaatı" ihalesi ise 369 milyon 800 bin liraya AK Parti eski Rize Milletvekili Abdülkadir Kart'ın sahibi olduğu ASL İnşaat'a verilmişti. (HABER MERKEZİ)