Rıza Bey Apartmanı davasında 1 sanık için tahliye kararı

İzmir depreminde 36 kişinin öldüğü Rıza Bey Apartmanı'yla ilgili davada, tutuklu sanıklardan binanın statik betonarme proje müellifi Tamer Peker'in tutuksuz yargılanmasına karar verildi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen İzmir Depremi'nde Bayraklı ilçesinde yıkılan ve 36 kişinin vefatına neden olan Rıza Bey Apartmanı'na ilişkin açılan davanın üçüncü duruşması İzmir 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başladı. Duruşmaya tutuklu sanıklar SEGBİS ile katılırken, vefat edenlerin yakınları ile tutuksuz sanıklar ve taraf avukatları duruşmada hazır bulundu.

Duruşmada tutuksuz sanık Rıza Bey Apartmanı Yöneticisi R.B.'nin ifadesi alındı. Rıza Bey Apartmanı'nda 11 yıl oturduğunu ifaden eden R.B., 2010 yılında İstanbul'a taşındıklarını ve apartmandaki daireyi kiraya verdiklerini belirtti. 3 yıl süre ile apartmanda yöneticilik yaptığını ifade eden R.B., yönetici olduğu dönemde apartmanın depreme karşı güçlendirilmesinin hiç gündeme gelmediğini söyledi.

2003 yılındaki depremden sonra binada küçük çatlaklar meydana geldiğini ve o süreçteki apartman yönetiminin çatlakları epoksi ile doldurduğunu belirten R.B., kentsel dönüşümle ilgili de herhangi bir görüşme yapılmadığını söyledi.

ARBEDE YAŞANDI

R.B.'nin ifadesi sırasında ise sanığa soru sormak isteyen müştekileri mahkeme reddetti. Mahkemenin talebi reddetmesi sonrası salonda sözlü tartışma çıkarken, sanık yakınları ile depremzedeler arasında arbede yaşandı. Polis arbedeye müdahale ederken, mahkeme heyeti duruşmaya ara verdi.

Aranın sonrasında devam eden duruşmada ifade veren ve avukat olan eski eşi ile oğlunu depremde kaybeden depremzede “Oğlum 1 sene önce bu salonlarda avukatlık yapıyordu, şimdi ise mezarda" diyerek tüm sorumlulardan şikayetçi olduğunu dile getirdi.

'DİŞ KLİĞİNİĞİNDEN GELEN TADİLAT SESİNDEN EVİM SARSILIYORDU'

Depremde eşini kaybedip, kızına ise 91 saat sonra kavuştuğunu anlatan bir depremzede ise binada bulunan diş kliniğinin usulsüz olarak açıldığını ve burada izin alınmadan birçok tadilat yapıldığını ifade etti.

Binanın altında bulunan dükkanlarla ara sıra sohbet eder gibi girip kontrol ettiğini söyleyen U.G., hiçbir kolon kesme izine rastlamadığını belirtti.

Depremde ikiz çocuklarını kaybeden bir başka depremzede de pandemi sürecinde evden çalıştığı sırada alt katta açılacak diş kliniğinden gürültüler geldiğini söyleyerek "Klinikten gelen tadilat sesinden evim sarsılıyordu. Evde telefonla bile görüşemiyorduk. Çok ciddi bir tadilat yapılıyordu. Yöneticiye durumu söylediğimde bir sıkıntı olmadığını söyledi" ifadelerini kullandı.

Diş kliniğinde çalışan eşini depremde kaybettiğini dile getiren diğer bir depremzede ise "Evladım annesiz kaldı. Bu acıyı yaşayan bilir. Diş kliniği sahibi bize taziyeye geldiğinde tadilat yaptıklarını kendisi itiraf etti. 'Binanın çürük olduğunu bilseydim o kadar masraf edip tadilat yapmazdık' dedi. Suçu olan herkesten şikayetçiyim" dedi.

MÜTEAHHİT ÖZKAN: VİCDANIM RAHAT AMA BU OLAYDAN DOLAYI ÜZGÜNÜM

Tutuklu sanık binanın müteahhidi Hasan Hüseyin Özkan ise vicdanının rahat olduğunu belirterek, Bornova-Bayraklı bölgelerinde 30 kadar bina yaptığını ancak sadece Rıza Bey Apartmanı'nın yıkıldığını ifade etti.

Tahliyesini isteyen Özkan, "Alt katta iki dükkan birleştirilmiş. Bir duvar, perde beton vazifesi görür. Diş kliniğinde yapılan tadilat anlatıldı. Bu binayı yaptığımda toprak çok yumuşak dedim ama bir eksik olmadan ona göre yaptık. Binayı teslim ettikten sonra dışarıdan müdahale hakkım yok. O kadar bina yaptım bir eksik malzeme kullanmadım. Ben 71 yaşındayım ve suçum olmadığı için tahliyemi istiyorum. 13 aydır buradayım. Vicdanen rahatım ama bu olaydan dolayı çok üzgünüm" diye konuştu.

Binanın projesini 1975 yılı deprem yönetmeliğine göre hazırladığını söyleyen tutuklu sanık statik betonarme proje müellifi Tamer Peker, 2003 ve 2005 depremlerinin Rıza Bey Apartmanı'nda oluşturduğu etkiler olduğunu aktardı.

Dükkanlarda duvarların yıkılarak yeni duvarlar örülmesinin de sistemi bozacağını belirten Peker tahliyesini talep etti.Tutuklu sanık binanın mimarı Ali Serdar Bayram da suçu olmadığını söyledi ve tahliyesini istedi.

MAHKEME HEYETİ 1 SANIĞIN TAHLİYESİNE KARAR VERDİ

İfadelerin ardından duruşma savcısı, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerini devamına karar verilmesini talep etti.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, binanın statik betonarme proje müellifi Tamer Peker'in tahliyesine diğer sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. (DUVAR)