Reuters: NATO, Afgan özel kuvvetlerinin eğitimi için Katar'dan üs istedi

NATO'nun, Afgan özel kuvvetlerinin eğitimi için Katar'da 'bir askeri üs tahsis etmek üzere' Doha yönetimiyle görüştüğü belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Afganistan'da birliklerin çekilme sürecini 11 Eylül'de tamamlamaya hazırlanan NATO'nun, Afgan özel kuvvetlerinin eğitimi için Katar'a teklif sunduğu kaydedildi. Reuters haber ajansına konuşan üst düzey Batılı diplomatlar, NATO güvenlik yetkililerinin, Katar'da eğitim için kullanılmak üzere bir askeri üssü 'güvence altına almaya' çalıştığını aktardı. 

'ABD, İNGİLTERE VE TÜRKİYE YARDIM ETMEYE HAZIR'

Yetkililer, Afgan özel kuvvetlerinin dört ila altı haftalık 'sıkı bir eğitim için' Katar'a götürülmesinin tartışıldığını belirtti. Reuters'a konuşan iki kaynak ABD, İngiltere ve Türkiye'nin, Katar'daki Afganları eğitmek için yardım etmeye hazır olan üye ülkeler arasında olduğunu söyledi. İsminin paylaşılmasını istemeyen başka bir kaynak ise, "Afgan güçlerinin üst düzey üyelerine özel bir eğitim alanı oluşturmak üzere, Katar'da bir askeri üs tahsis etmek için görüşmeler yapıyoruz" dedi. 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Liderler Zirvesi öncesi Brüksel'de yaptığı konuşmada, NATO misyonun sonlandırılmasının ardından Afganları desteklemeye devam edeceklerini ve güvenlik güçlerine mali yardımın süreceğini aktarmıştı. Stoltenberg, Afgan güvenlik güçlerinin ülke dışında eğitimi üzerinde çalıştıklarını kaydetmişti. (DIŞ HABERLER)