Stoltenberg'den Çin'e: Bizim değerlerimizi paylaşmıyorlar, ittifak olarak yanıt vermeliyiz

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenber, Çin'in 'yükselişine' karşı ittifakın birlikte hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, bugün Brüksel'de 30 üye ülkenin katılımıyla düzenlenecek olan NATO Liderler Zirvesi öncesinde yaptığı konuşmada Çin'e yüklendi. Çin'in 'yükselişine' karşı ittifakın birlikte hareket etmesi gerektiğini söyleyen Stoltenberg, "Çin'in bizim değerlerimizi paylaşmadığını biliyoruz. İttifak olarak yanıt vermeliyiz. Çin düşmanımız değil ancak güvenlik sorunları yaratıyor" ifadelerini kullandı. 

'RUSYA'YLA İLİŞKİLERİMİZ SOĞUK SAVAŞ'TAN BERİ EN DÜŞÜK SEVİYEDE'

"Bugün transatlantik ilişkilerimizde yeni bir bölüm açıyoruz" diyen Stoltenberg, şöyle konuştu: "Rusya ile ilişkilerimiz Soğuk Savaş'tan beri en düşük seviyesinde. Bunun nedeni Rusya'nın saldırgan eylemleri. İnanıyorum ki liderler Rusya'ya yönelik 'diyalog ile birleştirilmiş güçlü savunma' şeklindeki ikili yaklaşımımızı teyit edecek."

'ABD VE TÜRKİYE, AFGANİSTAN İÇİN DİYALOG HALİNDE'

Stoltenberg, NATO'nun Afganistan'daki misyonunu sonlandırma kararıyla ilgili bir soru üzerine, Afganları desteklemeye devam edeceklerini ve güvenlik güçlerine mali yardımın süreceğini aktardı. Afgan güvenlik güçlerinin ülke dışında eğitimi üzerinde çalıştıklarını bildiren Stoltenberg, şu ifadeleri kullandı:

"Havaalanı dahil kritik altyapıların nasıl sürdürülebilir olacağı konusunda da çalışıyoruz. NATO destek sağlamayı planlıyor. Kabil'de uluslararası bir havalimanını nasıl sürdürülebilir yapacağımız konusunda ABD ve Türkiye gibi bazı NATO ülkeleri de doğrudan diyalog içindeler. Bu hem NATO müttefikleri hem de tüm uluslararası camia için diplomatik mevcudiyet ve yardımların devamı bakımından önemli." (AA)