Reuters: DSÖ, Çin aşısı Sinopharm'ın bazı verilerine güvenmiyor

Dünya Sağlık Örgütü'nün, Çin devlet şirketi Sinopharm'ın Covid-19 aşısına dair 'kanıt değerlendirme' belgesi Reuters'a sızdırıldı. İddiaya göre DSÖ, aşının yan etkilerine dair verileri yetersiz buldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Çin menşeli korona virüsü aşıları Sinovac ile Sinopharm'a ilişkin değerlendirme sonuçlarını bu hafta açıklaması beklenirken, Reuters ajansı kurumun Sinopharm aşısının bazı verilerine güvenmediğini yazdı. Ajansa göre, DSÖ'nün bu aşıya ilişkin 'kanıt değerlendirmesi' belgesinde, aşının koruma oranına güvenildiği ancak 'olası ciddi yan etkilere dair yeterli veri bulunmadığı' kanaatine varıldı.

Reuters'a sızdırılan belge, DSÖ'nün aşılarla ilgili verileri inceleyip tavsiyelerde bulunan Stratejik Aşı Uzmanlar Grubu (SAGE) tarafından hazırlandı. Belgede, Sinopharm aşısının Çin, Bahreyn, Mısır, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde yapılan klinik denemelerinin verileri ve DSÖ uzmanlarının bu sonuçlara dair kanaatleri yer alıyor.

'KORUMA ORANINA GÜVENİYORUZ'

Belgeye göre, DSÖ uzmanları bu veriler üzerinden yaptıkları değerlendirmede, Sinopharm aşısının  iki dozunun 18-59 yaş arasındaki yetişkinlerde hastalığı önlemekte başarılı olduğuna 'ciddi ölçüde güven duyulduğu' ve aşının iki dozdan sonraki genel koruma oranının yüzde 78.1 olduğu belirtildi.

'YAN HASTALIKLARI OLAN KİŞİLERE DAİR VERİLER GÜVEN VERMİYOR'

Ancak belgede, Sinopharm'ın DSÖ'nün acil kullanım tavsiyesi için sunduğu verilerde aşının yan etkilerine ilişkin kanıtlara 'çok düşük güven duyulduğu' belirtildi. DSÖ uzmanları, komorbiditesi (yan hastalıkları) olan katılımcılar arasındaki güvenlik verilerinin sınırlı olduğunu, Faz-3 denemelerine obezite dışında bu tür hastalıklara sahip çok az sayıda kişinin katıldığını belirtti. Belgede, aşının ağır hastalığa karşı koruma oranı, korumanın süresi, gebe kadınlarda ve yaşlılarda kullanım güvenliği, aşı yapıldıktan sonra güvenlik izlemesi ile nadir yan etkilerin saptanması açısından 'kanıtlarda boşluklar olduğu' yorumu yapıldı.

YAN ETKİLERE DAİR KANITLAR YETERSİZ BULUNDU

Belgede şu ifadeler kullanıldı: "Aşının 60 yaş üzeri yetişkinlerde bir veya iki doz sonrası ciddi yan etki yaratma riskinin düşük olduğuna dair sunulan kanıtların kalitesine olan güvenimiz çok düşük. Komorbiditesi veya ağır Covid-19 riskini artıran sağlık sorunları bulunan kişilerde, bir veya iki dozdan sonra ciddi yan etki riskinin düşük olduğuna dair kanıtların kalitesine olan güvenimiz çok düşük."

SAGE'in analizi, aşının DSÖ'den acil kullanım onayı alıp COVAX programına dahil edilmesi açısından kritik önem taşıyor. DSÖ'nün Sinopharm ve Sinovac aşılarına ilişkin değerlendirmelerinin bu hafta açıklanması bekleniyor.

Sinopharm firması, Reuters'a sızdırılan DSÖ belgesi konusunda henüz açıklama yapmış değil. (DIŞ HABERLER)