Putin'den tahıl anlaşmasının taraflarına tepki: Yetti artık

Rusya Devlet Başkanı Putin, Karadeniz tahıl anlaşmasıyla ilgili olarak "Bu tamamen tek taraflı bir oyun. Ama yetti artık. Vaatleri yerine getirsinler, biz de bu anlaşmaya hemen katılacağız" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın NATO üyesi olmasının Rusya için tehdit oluşturacağını ve Ukrayna'ya askeri harekatın nedenlerinden birinin de NATO'ya üyelik ihtimali olduğunu söyledi.

Sputnik Türkiye'de yer alan habere göre, başkent Moskova'da düzenlenen "Geleceğin Teknolojileri Forumu"na katılan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Vilnius'taki NATO zirvesinin ardından Ukrayna'nın olası NATO üyeliği hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Kiev'in NATO'ya üyelik başvurusunun kabulü halinde bunun Rusya için tehdit oluşturacağını söyleyen Putin, "bu adımın Ukrayna'nın güvenliğinin artmasına katkı sunmayacağını" belirtti.

Putin, "Ukrayna'nın NATO üyeliğine gelince, bunun hakkında birçok kez konuştuk. Bu, Rusya'nın güvenliği için tehdit oluşturur. Nitekim, özel askeri harekatın nedenlerinden biri, Ukrayna'nın NATO'ya üyelik tehdidinin bulunmasıdır. Bunun Ukrayna'nın güvenliğini artırmayacağından, dünyayı daha kırılgan hale getireceğinden ve uluslararası arenada gerilimi tırmandıracağından eminim" ifadelerini kullandı.

Batılı ülkelerin Ukrayna'ya yaptığı füze ve tank sevkiyatlarını eleştiren Putin, "Yeterince uzun menzilli füzelerin tedarikine ne kadar umut bağladıklarını görüyoruz. Evet bunlar zarar verir ancak füzeler kullanılarak muharebe sahasında hiçbir kritik değişiklik elde edilemez. Aynı şey yabancı üretim tanklar, piyade araçları için de için geçerli" diye konuştu.

'UKRAYNA'NIN KENDİ GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMA HAKKI VAR'

Putin, "yeni silah sevkiyatlarının sadece Ukrayna için durumu daha da zor hale getirmeye, çatışmayı daha fazla körüklemeye yardımcı olduğunu" savundu.

"Her ülke gibi Ukrayna'nın da kendi güvenliğini sağlama hakkına sahip olduğunu" söyleyen Putin, ancak bir ülkenin kendi güvenliğini sağlamak için bir diğer ülkenin güvenliğine yönelik tehditler oluşturamayacağını ifade etti.

'TAHIL ANLAŞMASI İÇİN VAATLERİNİ YERİNE GETİRSİNLER'

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Putin konuşmasında, Karadeniz'den tahıl ve gıda ürünleri sevkiyatına ilişkin Rusya, Ukrayna, Türkiye ve Birleşmiş Milletler arasında imzalanan anlaşmaya da değindi.

Anlaşmadaki şartların uygulanmadığına belirten Putin, "Birleşmiş Milletler ile yapılan bu anlaşmada Rus çıkarlarının dikkate alınması gereken noktaları vardı. Lojistik, sigorta, ürünlerimizin ödemesiyle ilgili nakit akışı ve diğer birçok nokta. Bunu vurgulamak istiyorum, hiçbir şey yapılmadı. Bu tamamen tek taraflı bir oyun. Ama yetti artık" dedi.

Söz konusu duruma rağmen anlaşmayı kendi iradeleriyle defalarca uzattıklarını vurgulayan Putin, Rusya'nın 17 Temmuz'da sona erecek anlaşmaya katılımını sonlandırabileceğini dile getirdi.

Putin, "Eğer herkes bize verilen tüm sözlerin yerine getirileceğini yineliyorsa, bırakın bu vaatleri yerine getirsinler. Biz de bu anlaşmaya hemen katılacağız. Önce uzatma, sonra vaatleri yerine getirme seçeneği artık Rusya'ya uygun değil. Önce taahhütlerin yerine getirilmesi öncelikli olsun, ardından da bizim katılımımız gelir" şeklinde konuştu.

Putin, Birleşmiş Milletler'in Rusya'ya gönderdiği bildirilen mektubu henüz görmediğini, anlaşmanın sona ermesine birkaç gün kaldığını ve ne yapacaklarını düşüneceklerini söyledi. (HABER MERKEZİ)