Putin'den BRICS zirvesinde tahıl anlaşmasına şartlı dönüş açıklaması

Rusya Devlet Başkanı Putin, Güney Afrika'daki BRICS zirvesine gönderdiği video mesajda, "Rus tarafına karşı tüm yükümlülükler gerçekten yerine getirilirse anlaşmaya geri dönmeye hazır olacağız" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Güney Afrika'nın Johannesburg kentinde düzenlenen 15'inci Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika (BRICS) Zirvesi'nde katılımcılara hitaben video mesaj yayınladı. Zirvede paylaşılan videoda, Putin, Rusya'nın 17 Temmuz'da çekilme kararı aldığı Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması hakkında da açıklamalarda bulundu. Putin, "Rus tarafına karşı tüm yükümlülükler gerçekten yerine getirilirse anlaşmaya geri dönmeye hazır olacağız" dedi.

AA'nın aktardığına göre, Ukrayna savaşı sebebiyle Rusya'ya uygulanan 'yasa dışı' yaptırımların, devletlere ait varlıkların dondurulmasının ve serbest ticaretin ihlaline yönelik adımların küresel ekonomik durumu bozduğunu söyleyen Putin, "Bunun doğrudan sonucu kaynak kıtlığı, artan eşitsizlik ve işsizlik, dünya ekonomisinin diğer kronik sorunlarının şiddetlenmesi oldu. Gıda, temel tarım ürünleri ve mahsul fiyatları hızla artıyor ve bu da ilk önce en savunmasız yoksul ülkelere zarar veriyor" diye konuştu.

'KÜRESEL EKONOMİNİN YÜZDE 26'SINI OLUŞTURUYORUZ'

BRICS ülkeleri arasındaki işbirliğinin arttığını belirten Rusya Devlet Başkanı, "Eşitlik, ortaklık desteği, birbirimizin çıkarlarına saygı ilkeleri üzerinde işbirliği yapıyoruz ve bu, dünya toplumunun, küresel çoğunluğun isteklerini karşılayan istikametin, birliğimizin geleceğe yönelik stratejik istikametinin özünü oluşturuyor" ifadesini kullandı.

Vladimir Putin, yaklaşık 3 milyar insanın yaşadığı BRICS ülkelerinin küresel ekonominin de yaklaşık yüzde 26'sını oluşturduğuna işaret ederek, BRICS ülkelerinin satın alma gücü paritesi açısından G7 ülkelerini de geride bıraktığın ifade etti.

'DÜNYA PAZARINDAKİ KRİZ YÜZÜNDEN BİZİ SUÇLUYORLAR'

BRICS ülkeleri nezdinde yapılan ticarette doların payının azaldığını anlatan Rusya Devlet Başkanı Putin, "Ekonomik bağlarımızın dolarsızlaştırılması yönündeki nesnel, geri döndürülemez süreç ivme kazanıyor. Karşılıklı ödemeler, parasal ve mali kontrol için etkili mekanizmalar geliştirilmesine yönelik çabalar sarf ediliyor. Sonuç olarak, BRICS içindeki ihracat-ithalat işlemlerinde doların payı azalıyor. Geçen yıl (doların payı) bu oran yalnızca yüzde 28,7 seviyesindeydi" açıklamasında bulundu.

Rusya'nın Afrika ülkelerine 2022 yılında 11,5 milyon ton, bu yılın ilk yarısında ise yaklaşık 10 milyon tahıl gönderdiğini belirten Putin, "Rusya'nın yurt dışına tahıl ve gübre tedariki kasıtlı olarak engelleniyor ve aynı zamanda iki yüzlü şekilde bizi dünya pazarındaki mevcut kriz yüzünden suçluyorlar" şeklinde konuştu. Putin, Tahıl Koridoru Anlaşması kapsamında Rusya'nın hiçbir şartının yerine getirilmediğini ve bu nedenle 18 Temmuz'dan itibaren anlaşmayı uzatmadıklarını belirterek, "Rus tarafına karşı tüm yükümlülükler gerçekten yerine getirilirse anlaşmaya geri dönmeye hazır olacağız" ifadesini kullandı. (DIŞ HABERLER)