Prof. Mehmet Ceyhan: Favipiravirin'de önemli yan etki yok

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, korona tedavisinde kullanılan Favipiravir ilacına ilişkin, "Hidroksiklorokin'den farklı olarak, güvenlik açısından önemli yan etkilere yol açmıyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Covid-19 hastalarının tedavisinde kullanılan Favipiravir ilacının Sağlık Bakanlığı'nın kullanımını durdurduğu Hidroksiklorokin etken maddeli ilaçtan daha güvenli olduğunu söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü, geçen yıl yaptığı açıklamada Covid-19'un tedavisinde kullanılan Hidroksiklorokin etken maddeli ilacın yan etkileri olduğunu belirterek kullanılmamasını tavsiye etti. Türk Tabipleri Birliği de Sağlık Bakanlığı'na ilacın kullanılmasının durdurulması çağrısında bulundu. Ancak bakanlık bir yıl boyunca kullandıktan sonra Covid-19 tedavi rehberini güncelledi ve  Hidroksiklorokin etken maddeli ilacı çıkardı. 

Buna göre, hem hastanede hem de evde tedavi gören korona virüsü hastalarına Hidroksiklorokin etken maddeli ilaç verilmeyecek. Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Twitter hesabından tedavide kullanılan Favipiravir ilacına ilişkin açıklama yaptı.

Ceyhan, 'Favipiravir Covid-19 tedavisinde güvenilir ve etkin mi' başlığı ile yaptığı açıklamada, "Favipiravirin çok sayıda metaanalizde etkisi gösterilmemiş. Etkili olduğu iddiaları tıp dergilerinden çok, basın bültenlerinde ve Çinlilerin yayınlarında yer alıyor" dedi.

Ceyhan, Favipiravirin, Hidroksiklorokin'den farkına ilişkin şu bilgileri verdi: "Hidroksiklorokin'den farklı olarak, güvenlik açısından önemli yan etkilere yol açmıyor, bu nedenle yaygın olarak kullanılıyor. Biz çocuklara başından beri Hidroksiklorokini hiç kullanmadık, Favipiravirin'i de nadir durumlar dışında kullanmıyoruz. Tedavide daha etkili olabilecek Banlanivimab gibi antikorlar çok pahalı ve ancak ağır hastalık geçirme riski olanlara erken dönemde kullanılabiliyor. Favipiravir kullanmış hastaların telaşlanmasına gerek yok, uzun sürede önemli yan etkilerin geliştiğine dair veri yok. Sonuç olarak hala en etkili tedavi ilaç tedavisinden çok, destek tedavisidir; gerektiğinde sıvı, oksijen, gözlem." (DHA)