Prag'daki silahlı saldırı sonrası Çekya'da 1 günlük ulusal yas

Charles Üniversitesi'nde 14 kişinin öldürüldüğü saldırının ardından 23 Aralık ulusal yas günü ilan edildi. Ölen saldırganın geçen hafta öldürülen iki kişinin ölümüyle de bağlantılı olduğu düşünülüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çekya'nın başkenti Prag'daki Charles Üniversitesi'nde 14 kişinin öldürüldüğü, 24 kişinin yaralandığı silahlı saldırı sonrası ülkede 23 Aralık günü ulusal yas ilan edildi. 

Reuters'ın haberine göre, kabinede düzenlenen toplantıda konuşan Çekya Cumhurbaşkanı Petr Pavel, can kayıpları karşısında 'çaresiz bir öfkeyle birlikte büyük bir üzüntü duyduğunu' bildirdi. Pavel, hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileklerini de iletti. 

'SALDIRGANIN GEÇEN HAFTA YAŞANAN 2 CİNAYETLE DE BAĞLANTISI OLABİLİR'

Öte yandan, basına yansıyan bilgilere göre, 24 yaşındaki öğrenci David Kozak'ın düzenlediği saldırının yaşandığı üniversite binasında polis tarafından yüksek miktarda silah cephaneliği bulundu. Saldırı öncesinde polise yapılan bir ihbarda da Kozak'ın başkent Prag dışında yaşadığı Kladno bölgesinden canına kıyma niyetiyle başkente doğru gidiyor olabileceği belirtilmiş, bundan kısa süre sonra saldırganın babası ölü bulunmuştu. 

Çekya Emniyet Müdürü Martin Vondrasek'in paylaştığı bilgilere göre, polis, saldırganın bir konferansa katılmasının beklendiği Edebiyat Fakültesi'ni tahliye etmiş, ancak daha sonra fakültenin ana binasında saldırı ihbarı üzerine olay yerine intikal edilmişti. Vondrasek, henüz teyit edilmemiş bilgilere dayanarak, saldırganın bu sonbaharda Rusya'da gerçekleştirilen bir 'terör saldırısı'ndan ilham almış olabileceğini bildirdi. Vondrasek'a göre, saldırı sırasında ölen saldırganın geçen hafta Prag dışındaki bir köydeki ormanlık alanda vurularak öldürülen bir erkek ile 2 aylık kızının ölümüyle de bağlantılı olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor. 

Vondrasek, saldırganın ölümünün intihar olarak değerlendirildiğini ancak polis tarafından öldürülmüş olma olasılığı üzerinde de durularak soruşturma yürütüldüğü söyledi. 

BM'DEN AÇIKLAMA: ŞOK İÇİNDEYİZ

Öte yandan, Birleşmiş Milletler'den (BM) yapılan açıklamalarda Çekya'nın başkenti Prag'da dün akşamüstü düzenlenen silahlı saldırı nedeniyle 'şok içinde olunduğu' bildirildi.

AA'nın haberine göre, BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, yaptığı yazılı açıklamada, "Genel Sekreter, bugün Prag'daki Charles Üniversitesi'nde yaşanan silahlı saldırıdan dolayı şok oldu ve çok üzüldü" ifadesini kullandı. Dujarric, Antonio Guterres'in saldırıda yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar dilediğini belirtti.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk de saldırı karşısında şok olduğunu ve üzüntü duyduğunu bildirdi. Türk, silahlı saldırı sonrasında X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, "Birkaç hafta önce öğrencilere hitap etme şansı bulduğum Charles Üniversitesi'nde yaşanan silahlı saldırı karşısında şok oldum ve üzüntü duydum" diyerek hayatını kaybedenler için en içten başsağlığı ve Çekya ile dayanışma dileklerini iletti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus da X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, "Düşüncelerim bugün sevdiklerini trajik bir şekilde kaybeden Prag'daki ailelerle birlikte" ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)