Politikada Urfa ‘bereketi’: Atanan siyasete atılıyor

Urfa’ya atanan valilerin neredeyse hepsinin siyasete atılması dikkat çekiyor. Yerel seçimler öncesi, kentteki bürokratlarda hareketlilik söz konusu.

Google Haberlere Abone ol

Fatma Keber

URFA - Seçim dönemlerinin en çok konuşulan kentlerin başında gelen Urfa’da, mülki amirlerin siyasetle ilişkisi dikkat çekiyor. Yerel seçimlerin arefesindeki Urfa’da, son yılların geleneği tekrar ediyor; kente vali olarak atanan isimlerin neredeyse hepsinin bir süre sonra siyasete atıldığı görülüyor.

Tevfik Ziyaeddin Akbulut ve Abdullah Erin (sağda)

URFA’DA BÜROKRAT EMEKLİLİKTE MİLLETVEKİLİ

2 milyonu aşkın nüfusa sahip kentte siyaset, adaylık, seçim her dönem revaçta olan ve üzerine büyük kavgaların döndüğü konular oldu. Kente atanan bürokratların büyük kısmı, görevlerini tamamlayarak ya da görev süresi dolmadan istifa ederek siyasi kariyerine devam ediyor. Eski valilerinden Tevfik Ziyaeddin Akbulut ile başlayan süreç, Abdullah Erin ile sürüyor.

Urfa valilerinden Ziyaeddin Akbulut, Celalettin Güvenç, Nuri Okutan milletvekili seçilmeyi başaran isimler arasında. Doğru Yol Partisi (DYP) döneminde 6 yıl Urfa'da valilik yapan Tevfik Ziyaeddin Akbulut daha sonra AK Parti’den Tekirdağ Milletvekili oldu. 2009’da Urfa’ya vali olarak atanan Nuri Okutan ise 2015’te MHP'den Isparta Milletvekili seçildi. 2017’de MHP’den ihraç edilen Okutan, İYİ Parti'ye geçti ardından da siyasete ara verdi. Nuri Okutan'ın yerine vali olarak göreve gelen Celalettin Güvenç de siyasetten uzak duramadı, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'nin kurucu belediye başkanı seçilerek siyasete atıldı. 1.5 yıl sonra belediye başkanlığından istifa ederek AK Parti’den Maraş milletvekili adayı oldu ve seçilerek Meclis’e gitti. Güvenç, 2024 Mart seçimleri direksiyonu belediye başkanlığına kırdı ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan aday adayı oldu.

Güngör Azim Tuna

BAZILARI GÖREV SÜRESİNİN DOLMASINI BEKLEMEDİ

Celalettin Güvenç'in yerine Urfa’ya vali olarak atanan İzzettin Küçük, iki yıl görev yaptıktan sonda Bursa’ya atandı ve çok geçmeden görevinden istifa ederek Gelecek Partisi’nin kurucu üyesi oldu. İzzettin Küçük'ün ardından vali olarak atanan Güngör Azim Tuna, 1 yıl Urfa’da görev yaptı. 7 yıl sonra da siyasete atıldı. Memleketi Sinop'ta belediye başkan aday adayı oldu. Tuna'nın yerine atandıktan sonra 5 yıl boyunca Şanlıurfa Valiliği görevini yürüten Abdullah Erin, mülkiye başmüfettişliği görevinden istifa ederek 2024 yerel seçimlerinde Mardin Büyükşehir Belediyesi için AK Parti’den aday adayı olduğunu açıkladı.

Veysel Tipioğlu

Urfa'nın eski Emniyet Müdürü Veysel Tipioğlu da son görev yeri olan Kocaeli'nden 28. dönem AK Parti Milletvekili oldu.

 

Etiketler Urfa bürokrat vali