Liste krizi Akşener’e taşındı: Oligarşik yapıda olanlar başkanlık divanında yer almasın

İYİ Parti, 2. Olağan Kurultayı'nın Genel İdare Kurulu (GİK) seçimlerinde Aytun Çıray, Yavuz Temizer gibi isimlerin çizik yemesine neden olduğu savunulan liste krizi büyüyor. Meral Akşener ile görüşen bazı milletvekilleri parti içi demokrasinin kurumsallaşması için “oligarşik yapı eğiliminde ve alışkanlığında olan kişiler”in Başkanlık Divanı’nda bulunmamasını önerdi. İYİ Parti Sekreteri Uğur Poyraz ise tartışmaların doğal olduğunu, partinin despotizmle yönetilmediğini kaydetti.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - İYİ Parti’nin 2. Olağan Kurultayı’nda parti üst yönetim organı Genel İdare Kurulu (GİK) seçimleri sonrası başlayan ‘liste’ krizi sürüyor.

Genel Başkan Meral Akşener’in 100 kişiden oluşan ‘anahtar liste’sinin yanı sıra İYİ Parti Teşkilat Başkanı ve Ankara Milletvekili Koray Aydın’ın da GİK seçimlerinde liste dışı kalmasını istediği 10 isimden oluşan “İlk 75’te de olsa tercih edilmeyecekler” listesi hazırladığı ve bu listeyi il başkanları üzerinden delegelere gönderdiği iddia edildi. Aydın’ın ‘yazılmayacaklar’ listesinde ise şu isimler yer aldı:

“Hayrettin Nuhoğlu, Feridun Bahşi, Aytun Çıray, Ümit Özdağ, Aylin Cesur, Aydın Adnan Sezgin, İsmail Koncuk, Ayhan Erel ve Genel Başkan Yardımcısı Yavuz Temizer.”

KORAY AYDIN’IN ‘YAZMAYIN’ DEDİĞİ 7 İSİM ÇİZİK YEDİ

Kurultayda, yeniden seçilen Genel Başkan Meral Akşener'in 100 kişilik anahtar listesinde yer almalarına karşın, Başkanlık Divanı üyeleri Aytun Çıray, Adnan Aydın Sezgin, Berna Biçer, Yavuz Temizer ve milletvekilleri Feridun Bahşi, Aylin Cesur, Hayrettin Nuhoğlu, Ayhan Erel GİK’e giremedi. Yani Koray Aydın’ın dağıttığı ileri sürülen ‘yazılmayacaklar’ listesinde yer alan 7 kişi çizik yerken, listede yer alan GİK üyelerinden Ümit Özdağ ve İsmail Koncuk ise yeniden aday olmadı.

'LİSTENİN SAHTE OLMADIĞI GİK SONUÇLARINDAN BELLİ OLUYOR'

GİK'e aday olmamasına rağmen ‘yazılmayacaklar’ listesinde adı bulunan Adana Milletvekili İsmail Koncuk, liste krizine ilişkin değerlendirmede bulundu. GİK listesine bakıldığında hedeflenen sonucun başarıya ulaştığını belirten Koncuk, “Listenin sahte olduğunu söylüyorlar ancak GİK sonuçlarına bakıldığında hedeflenen sonuca ulaşıldığı görülüyor. Partiye emek veren Aytun Çıray, Feridun Bahşi, Aylin Cesur gibi partiye emek veren insanların önü kesildi, engellendiler. Bu bir operasyondur. Genel merkezin, derhal bunu yapanları bularak, gerekeni yapması gerekir” ifadelerine yer verdi.

ÜST DÜZEY YÖNETİCİ KAVGASI: HODRİ MEYDAN

Sonuçlara tepki gösteren bir başka isim de GİK listesine giremeyen İzmir Milletvekili Çıray oldu. Geçmişte Doğru Yol Partisi’nde (DYP) siyaset yapan Çıray, çıkan sonucu "merkez siyasetçilerin tasfiyesi" olarak nitelendirdi. İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Yavuz Temizer Koray Aydın’a tepki göstererek, ‘hodri meydan’ derken, İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkanı Metin Ergun “Teşkilat hiyerarşisi neyi gerektiriyorsa onu yaparız. Azıcık delikanlı olun, erkek gibi durun” dedi.

PUSU KURAN ADAMA SORUYORUM: BANA DÜŞMAN OLDUĞUN KADAR FETÖ’YE DÜŞMAN MISIN?

İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ da, Koray Aydın’a tepki göstererek, “GİK üyesi olmak istemediğimi bilmene rağmen aday listesine yazdırıp sonra çizdirmek için pusu kuran "adama" soruyorum. Bana düşman olduğun kadar PKK'ya, FETÖ'ye, Yunanistan'a vs. düşman mısın bilmiyorum ama sen benim düşmanım olacak kadar değerli değilsin” ifadelerine yer verdi.

KORAY AYDIN: DELEGENİN İRADESİ

Teşkilat Başkanı ve Ankara Milletvekili Koray Aydın ise katıldığı TV programında hazırladığı iddia edilen listeye ilişkin, “ Delegenin iradesi” dedi. Aydın, “Biz teşkilat birimi olarak kongreden önce böyle bir şeyde taraf olmayacağımızı söyledik. Bunun yanında en çok konuşulan ‘Merkez sağ tasfiye oluyor’ söylemleri yerine tam tersine listede merkez sağdan olanların sayısının arttığı görülecektir. Sonuç delegenin iradesidir” dedi.

20 MİLLETVEKİLİ AKŞENER İLE GÖRÜŞTÜ: PARTİ İÇİ DEMOKRASİ KURUMSALLAŞMALI

İYİ Parti içinde tartışmalar devam ederken 20 milletvekili ‘parti içi demokrasi’ adına bir araya geldi. Antalya Milletvekili Hasan Subaşı ile Aksaray Milletvekili Ayhan Erel, tartışmalardan kaynaklanan rahatsızlıkları dile getirmek üzere Akşener’le İstanbul’da görüştü. Görüşmede parti içi demokrasinin kurumsallaşmasına yönelik adımların atılması gerektiği ifade edildi.

'OLİGARŞİK YAPI EĞİLİMİNDE BULUNANLAR BAŞKANLIK DİVANINDA YER ALMASIN' ÖNERİSİ

Görüşmede İYİ Parti’nin demokrasi ihtiyacından doğduğunu, buna bağlı olarak oligarşik yapılara karşı duruş sergilemesi gerektiğine dikkat çekilirken, Genel İdare Kurulu üyeleri arasından seçilecek Başkanlık Divanı için de tavsiyede bulunuldu. Milletvekilleri tarafından oligarşik yapı eğiliminde ve alışkanlığında olan kişilerin Başkanlık Divanı’nda bulunmaması önerildi.

İYİ PARTİLİ UĞUR POYRAZ: İYİ PARTİ DESPOTİZM İLE YÖNETİLMİYOR

İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz ise parti içi tartışmaları doğal karşıladı. Her kurultay sonrası tartışmaların olabileceğini, bunun gayet normal olduğunu ifade eden Poyraz, İYİ Parti’nin despotizm ile yönetilmediğine dikkat çekerek şöyle konuştu:

“Kongrelerin amacı hesaplaşma değil, öne çıkma yarışıdır. Dolayısıyla tartışmanın odağındaki isimlerin hepsi anahtar listede olan kişiler. Genel İdare Kurulu, 187 kişinin yarıştığı ancak 50 kişinin seçildiği bir alan. Yani bu tür yarışlar olacaktır, olmalıdır da. Kızgınlıklar ve kırgınlıklar olabilir ama bunlar bizim İYİ Parti olarak kolektifimizi, bütünlüğümü ortadan kaldıracak konular değil. Ayrıca Türk siyaseti kurultaylardan sonra karşılıklı atışmalara, kırgınlık ve kızgınlıklara alışmak zorunda. İYİ Parti despotizm ile yönetilmiyor. Listeye giremeyen arkadaşlarımızın vereceği tepkiler hepimiz kabul edip dikkate almak zorundayız. Ama o arkadaşlarımız da listeye giren arkadaşlarımızı tebrik etme konusunda en iyi hassasiyeti gösteriyorlar.”

BAŞKANLIK DİVANI HAFTAYA BELLİ OLACAK

Öte yandan Poyraz, İYİ Parti Başkanlık Divanı’nın önümüzdeki hafta ortasında belirleneceğini söyledi, “Başkanlık Divanımız önümüzdeki hafta çarşamba ya da perşembe belli olacak” dedi.