Diyarbakır duvarına tepki: Kentin yapısı değiştirilmek isteniyor

Devlet Demiryolları’nın Diyarbakır'ı baştanbaşa ikiye bölecek beton duvarın yapımı tepki topladı. HDP Milletvekili Semra Güzel, kentin yapısının tamamen değiştirilmek istendiğini belirterek projenin durdurulmasını istedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP Milletvekili Semra Güzel, Devlet Demiryolları 5. Bölge Müdürlüğü'nün Diyarbakır'ın boydan boya geçen demiryoluna paralel, 1 metre 80 santimetre yüksekliğinde, 50 santimetre genişliğinde çifte beton duvar örmesini Meclis gündemine taşıdı.

Güzel, duvar yapımının sivil toplum örgütlerinin tepkisine rağmen başlatıldığını, projeyle kentin ikiye bölündüğünü ve kentin yapısının tamamen değiştirilmesinin hedeflendiğine dikkat çekti.

Yapılacak duvarın olası sonuçlarına değinen Güzel, şu ifadelere yer verdi:

DUVARIN SONUÇLARI

"Yol yapımı ile Diyarbakır Ofis semtindeki yaya geçiş noktaları kapatılmakta, Ofis-Koşuyolu-Batıkent Sitesi ve bölgede bulunan anaokulu, ilköğretim, liselerde eğitim gören öğrencilerin geçişleri engellenmekte, Küçük Sanayi Sitesi bölgesinde, sanayi sitesi kullanıcılarının ve esnafın ihtiyaç ve taleplerine yönelik yaya, araç geçişleri kısıtlandırılmakta, Devlet Su İşleri (DSİ) 10. Bölge Müdürlüğü çevresinde bulunan eğitim yapıları ile tren yolunun diğer tarafında kalan yerleşim bölgesinden, burada eğitimlerini sürdüren öğrencilerin ulaşımı engellenmekte, Yenişehir Belediyesi ve yakınında bulunan alışveriş merkezi gibi yoğun yaya kullanıcısı olan alanlara yaya erişimi ortadan kaldırılmakta, Eski Tekel Fabrikası’ndan Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi’ne, oradan 4. Sanayi Sitesi’ne kadar ki güzergahta hiçbir yaya ulaşımı bırakılmamakta, Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi ve 4. Sanayi Sitesi’ne kadar ki güzergahta yoğunluklu küçükbaş olmak üzere hayvan otlatan vatandaşların geçişleri engellenmekte, şehrin bazı bölgelerinde yaşamını sürdüren sahipsiz veya yabani hayvanların yaşamı hiçe sayılmakta ve bu hayvanlar kentin bir bölgesine hapsedilmekte, tren yolunun her iki tarafında bulunan ailelerin, komşuların, esnafın tüm ilişkileri koparılmaktadır. Ayrıca projenin yapımı için milyonlarca TL harcanacak olmasına rağmen Diyarbakırlılar için bu projenin herhangi bir faydası olmadığı da aşikardır. Bununla beraber şehir merkezinde yapılmaya başlanan bu yol çalışması için herhangi bir Çevre Etki Düzenlemesi (ÇED) raporu hazırlanmamış, şehirdeki kurumların ve Diyarbakır halkının görüş ve önerilerine başvurulmamıştır."

'PROJENİN DURDURULMASI İÇİN ADIM ATILACAK MI?'

.

Güzel, konuyla ilgili Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'na şu soruları sordu:

* Devlet Demiryolları 5. Bölge Müdürlüğü tarafından yapımına başlanılan proje Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?

* Diyarbakır halkına ve şehirdeki Sivil Toplum Kurumlarına başvurulmadan, herhangi bir ÇED raporu hazırlanmadan uygulanmaya konulan bu projenin yapılış amacı nedir? Hangi kamusal fayda gözetilerek yapılmaktadır?

* Projenin maliyeti ne kadardır? İşsizliğin ve yoksulluk sınırının yüksek olduğu Diyarbakır’da halkın ihtiyaçlarına yönelik yatırımlar yapılması yerine neden böylesi bir proje ile ihtiyaç dışı harcamalar yapılmaktadır?

* Yaya yolunun tamamen kapanacağı bu proje ile hem ticaretin hem insani ilişkilerin hem şehrin dokusunun zarar göreceği ve projenin herhangi bir kamusal fayda taşımadığı göz önünde bulundurularak bu projenin durdurulması için acilen adım atılacak mıdır?" (MA)

Diyarbakır'ı 12 kilometrelik duvarla ikiye bölecek projeDiyarbakır'ı 12 kilometrelik duvarla ikiye bölecek proje

Etiketler diyarbakır tren duvar