HDP'den Musa Orhan tepkisi: Kürt halkı sistematik saldırıyla karşı karşıya

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, tecavüz faili Musa Orhan’ı kimlerin koruduğunu ve yargının neden sahip çıktığını sorarak, “Kürt halkının tekil değil, sistematik bir saldırıyla karşı karşıya olduğunu bir kez daha gördük” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, tecavüz suçundan tutuklanan uzman çavuş Musa Orhan'ı devletin himaye ettiğini söyledi ve "Eğer Kürt'seniz size adalet yok diyor" sözleriyle tepki gösterdi.

Meclis’te basın toplantısı düzenleyen Oluç, Batman’da İpek Er’e tecavüz edip intihara sürükleyen Musa Orhan’ı kimlerin koruduğunu sordu ve şöyle devam etti:

"Bu cezasızlık ve himaye etme politikasının sonucu nereye varacak sormak istiyoruz. Musa Orhan’ın suç ortakları var mı, varsa kimlerdir? Kaç Musa Orhan daha vardır, iktidarın himayesinde olan ve cezasızlık politikasıyla korunan? Yargı neden sahip çıkmıştır, asker ve sivil bürokrasi mi yargı mı korumuştur Musa Orhanı’ı. Kürt halkının tekil değil, sistematik bir saldırıyla karşı karşıya olduğunu bir kez daha gördük. Onlar iktidarın ve devletin ‘iyi’ çocukları olarak faaliyetlerine devam ediyor. Musa Orhan’ı salan yargı, yargının durumunu gösterdi. Salma gerekçesi ‘kaçma ihtimali’ yokmuş. Bugün cezaevinde tutulan siyasetçiler, Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, belediye eşbaşkanlarımız bunların kaçma şüphesi olduğu için mi tutuyorsunuz cezaevinde? Yargıya bunu sormak istiyoruz”

‘VAN’IN, BATMAN’IN SAĞLIK BAKANI DEĞİL MİSİNİZ?’

Pandemi sürecinde eksik ve yanlış önlemler nedeniyle vakaların arttığını belirten Oluç, sürecin şeffaf yürütülmediğinin ve özellikle bölge illerinde durumun ciddi olduğunu vurguladı. Oluç, şöyle konuştu: "Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilerin doğru olmadığı yönünde iddialar var. Ankara, İstanbul, Diyarbakır tabip odalarının açıkladığı rakamlar, bakanlığın verilerinin doğru olmadığı açıkça görülüyor. Batman’da çok ciddi bir tablo ile karşı karışıyız. Filyasyon ekipleri doğru dürüst çalışmıyor. Devlet hastanesinde yer kalmamış durumda. Sadece Batman değil, Hakkari’de de durum vahim. Durumu Sağlık Bakanı’na soruyoruz, İstanbul, Ankara ve İzmir’in bakanısınız da, Diyarbakır, Hakkari, Batman, Van’ın Sağlık Bakanı değil misiniz? Nasıl bir sorumlulukla hareket ediyorsunuz."

‘İKTİDARIN DESTEĞİYLE KARADENİZ FELAKETİ YAŞIYOR’

Giresun’daki sel felaketine değinen Oluç, “Dere yatağının üzerine inşaatlar yapılmış, dere yatağının üzerine HES’ler yapılmış. Bu inşaatları kim yapıyor, kararları kim veriyor, o HES’lerin yapılmasına hangi bakanlık karar veriyor? Cengiz Holdingi, Limak, Kolin gibi iktidarın yanında olan yandaş şirketler yapmış. İktidarın desteğiyle Karadeniz bu felaketi yaşıyor” dedi.

'TAKVİYE KUVVETLER MUHALEFETE KARŞI YENİ GÜÇ’

HDP'li Oluç, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kurulan “Takviye Hazır Kuvvetleri”nin iktidarın bekasını korumak için oluşturduğunu söyledi. Oluç, toplumsal muhalefete karşı bu güçlerin kurulduğunu vurgulayarak, “Yüzbinlerce polis, jandarma yetmedi, bekçi kanununu çıkardı. Bu iktidar içeride toplumsal muhalefete karşı her türlü gerginliği, kutuplaştırmayı bir an için uygulamaktan geri durmayacak durumdadır” dedi. (HABER MERKEZİ)