Muhalefet ihtiyatlı: Rezerv çöküşü durdurmaz

Karadeniz’de doğalgaz bulunduğu açıklamasına muhalefetin ilk tepkisi “sevindirici” oldu. CHP’li Engin Altay da “Enerjide dışa bağlılığı minimize edecek bu kaynağı en verimli şekilde milletimizin refahı, ülkemizin güçlenmesi için kullanmak temel görev ve sorumluluktur” derken, HDP’li Garo Paylan, “Doğalgaz tek başına refah getirmez. Çöküşü durdurmaz” uyarısı yaptı. İYİ Partili Yavuz Ağıralioğlu da emeği geçenlere teşekkür ederken, Gelecek Partisi Sözcüsü Selim Temurci, “Ülkeyi yönetenler keşke ikinci bir müjdeyi verip, ekonomi yönetiminde de yeni bir dönemi başlatabilselerdi” ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Karadeniz’de 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi bulunduğu açıklaması muhalefetin de gündeminde.

CHP Enerji ve Altyapı Projelerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “müjde” olarak açıkladığı Karadeniz’de bulunan 320 milyar metreküp doğal gaz rezervini sevindirici buldukları söyledi.

Ahmet Akın şunları kaydetti: “Öncelikle şunu söylemeliyiz, Türkiye enerji anlamında dışa bağımlıdır. Türkiye halen enerjide % 72 oranında dışa bağımlı bir ülkedir. AKP iktidara geldiğinde bu oran % 67 idi. 2019 verilerine göre petrolde dışa bağımlılığımız yüzde 91.2’dir. Doğalgazda ise bu oran daha yüksektir ve yüzde 98,9’dur.

Böyle bir durumda ülkemizin sınırları içerisinde 320 milyar metreküp rezervi olan doğal gaz bulunmuş olması amasız fakatsız bizi sevindirmiştir. Ülkemizde doğalgaz tüketimi 2019 yılında yaklaşık 45,7 milyar metreküp. O nedenle Karadeniz’de bulunan doğalgaz 320 milyar metreküp rezerv tam anlamıyla üretime geçildiğinde önemli bir katkı sağlayacaktır. Türkiye, doğalgaz fiyatları ucuzlarken Rusya’dan çok daha pahalıya satın aldı. Bunun nedeni Rusya ile yapılmış uzun vadeli anlaşmalar. Bu anlaşmalar revize edilmediği sürece Rusya’dan pahalı doğalgaz almaya devam edeceğiz. Bu da vatandaşımızın faturalarına yansıyacak. Bu durum ekonomimiz, enerji ve ulusal güvenliğimiz açısından sürdürülebilir değildir. Enerji konusu, en stratejik konuların başında yer alır. Ulusal ve ekonomik güvenliğimizi doğrudan etkiler. Karadeniz veya Akdeniz’de yapılacak ekonomik bir keşif, enerjide de tam bağımsızlığı savunan bizleri mutlu eder.”

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da "Güzel bir haber aldık. Sevindik. Enerjide dışa bağlılığımızı minimize edecek bu kaynağı en verimli bir şekilde milletimizin refahı, ülkemizin güçlenmesi için kullanmak temel görev ve sorumluluktur. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum" paylaşımında bulundu.

HDP: DOĞALGAZ TEK BAŞINA REFAH GETİRMEZ

HDP Ekonomiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, doğalgaz bulunması sevindirici ama ekonomideki yapısal sorunlar düşürülünce kanayan yaraya ancak küçük bir merhem olacağı değerlendirmesinde bulundu.

Doğalgaz gibi kaynakların bulunmasının Venezuela, İran, Azerbaycan gibi totaliter rejimle yönetilen ülkelere tek başına refah getirmediğini söyleyen Paylan, “Güçlü bir ekonomik alt yapınız, bilgiye yatırım ve üniversiteleriniz olmalı. Bunun yanına bir de enerji olursa ne ala. Demokrasiyi, ekonomik alt yapıyı güçlendirmek gerek. Yoksa doğalgaz buldum diye müreffef olan bir ülke yok” dedi. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin 2 yılında ülkenin kaynaklarını tükettiğini söyleyen Paylan, önemli olan bu rejimden vazgeçilip Türkiye'nin demokrasiye taşınması. Doğalgaz yalnızca ara gazı verir. Çöküşü durdurmaz!" değerlendirmesinde bulundu.

İYİ PARTİ: ELDE EDİLECEK KAZANÇ ADALETLİ DAĞITILMALI

‘Karadeniz'de doğalgaz rezervi buldu’ açıklamasını İYİ Parti Sözcüsü Yavuz Ağıralioğlu da parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında değerlendirdi. Yabancı basın organlarında yayınlanan 800 milyar metreküp rezervden daha az bir rezerv açıklandığına dikkat çeken Ağıralioğlu, “Piyasalar buna tepki verdi” dedi. 1 metreküp bile bulunsa emek verilmiş, alın teri dökülmüş her şeyin kıymetli olduğunu belirten Ağıralioğlu, “Dolayısıyla enerjide dışa bağımlılığımızı azaltacak, üretimimizde rekabet imkanlarımızı kuvvetlendirecek, cari açığımızın kapanmasına katkı sağlayacak bu teşebbüs içerisinde emek edinmiş her şeye teşekkür etmek bizim milletimiz adına da partimiz adına da devletimiz adına da borcumuzdur. Dolayısıyla bakanlığımızın çalışanlarına, teknik ekibe, bu süreç boyunca emekleri bulunan herkese tüm kalbimizle teşekkür ediyoruz” dedi.

"Bu sevinçli haberin üzerinde gölge yapmak istemeyiz" diyen Ağıralioğlu şöyle devam etti:

"Biz muhalefet partisiyiz bu mevzuda daha önce kulaklarımıza çalınmış nice müjdeli haberlerin arkasından hesapsızlığın hicranı düştü hissemize sadece ihtiyaten söylüyoruz. Rezervle ilgili oluşturulacak olan kazançların adaletli dağıtılmasını temin etmek lazım. Bir devlet yönetimi toplarken gayret ederken göstermiş olduğu zenginliği dağıtırken de muhafaza etmek zorundadır. Bütün mevzularda devletin yönetim merkezinde liyakatın olmasıyla alakalıdır. Devleti yönetiminde ciddiyet bulunan zenginliklerin paylaştırılmasında adalet, bütün bu süreçleri organize ederken de devlet terbiyesi gereklidir."

GELECEK PARTİSİ: KEŞKE EKONOMİ YÖNETİMİNDE YENİ BİR DÖNEM BAŞLATSALAR

Gelecek Partisi Sözcüsü Selim Temurci de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Karadeniz’de bulunduğu açıklanan doğalgaz rezervinin Türkiye’ye hayırlı olmasını diledi, “Milli enerji hamlesinde emeği bulunan başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere herkese şükranlarımızı ifade ediyoruz” dedi. Temurci, “Tek üzüntümüz; böyle önemli bir günün ekonomiyi iflasa sürüklemiş bir şahsın aklanması, hatalarının üstünün örtülmesi ve meşrulaştırılması için kullanılması olmuştur. Ülkeyi yönetenler keşke ikinci bir müjdeyi verip, ekonomi yönetiminde de yeni bir dönemi başlatabilselerdi” eleştirisinde bulundu.

DEVA REZERVLE İLGİLİ DETAY İSTEDİ

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) adına yapılan açıklamada, bulunan doğal gaz rezervleriyle ilgili haberler için teşekkür edilirken, "Tahmini rezerv verisi dışında herhangi bir bilgi kamuoyuyla paylaşılmadığı için rezervin ekonomimize katkısını ölçümlemek şimdilik mümkün değil. Şeffaf yönetim ilkesi gereği, en kısa zamanda detayların açıklanmasını temenni ediyoruz" denildi.