Belediye yasası değişiyor: Reform mu, yetki gaspı mı?

CHP’nin aralarında İstanbul, Ankara ve Antalya’nın olduğu birçok büyükşehir belediyesini kazanmasının ardından gündeme gelen belediye yasasında değişikliğin işareti verildi. 2020 yılı başında gündeme gelen taslağın, Kanal İstanbul gibi belediyenin karşı çıktığı büyük projelerin belediyelerin geliri kullanılarak vali eliyle yapılmasını sağlayacak düzenleme içerdiği belirtiliyordu. Ayrıca taslağa göre büyükşehirin yetki alanındaki bazı hizmetler ilçe belediyelerine devredilecek. Belediye Meclisleri belediye şirketlerini denetleyecek.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Uzun yıllardır tartışma konusu olan belediye yasasının değişmesi için düğmeye basıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “reform” olarak nitelendirdiği teklifi yeni yasama yılında Meclis’e sunmayı planladıklarını söyledi. Muhalefet teklifin yerel yönetimlerin yetkilerini sınırlayacağı endişesi taşıyor. CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, "Amaçları eğer yetkileri merkeze toplamaksa bu Türkiye’ye hainlik olur, bunu da kabul etmemiz mümkün değil" dedi.

CHP’nin aralarında İstanbul, Ankara ve Antalya’nın olduğu birçok büyükşehir belediyesini kazanmasının ardından gündeme gelen teklifle ilgili çalışmayı AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki yürütüyor. Özhaseki henüz taslak halinde olduğunu açıkladığı teklifin yaklaşık 60 maddeden olaşacağını imar düzenlemesinden belediye başkanlarının özlük haklarına kadar çok sayıda alanda düzenleme içereceğini açıklamıştı.

BÜYÜK PROJELERDE BELEDİYE DEVRE DIŞI MI KALACAK?

2020 yılı başında ortaya çıkan teklif taslağına göre getirilecek teklifteki en önemli maddelerden biri “devletin ülke ölçeğinde belirlediği plan ve programlar kapsamında gerçekleştirdiği büyük projeler için belediyece yapılması gereken hizmetlerin yerine getirilmemesi” durumunda söz konusu hizmetlerin valilikler tarafından yapılması, maliyetinin de ilgili belediyenin ödeneğinden kesilmesi olacak. Bu düzenleme getirilirse Kanal İstanbul gibi belediyenin karşı çıktığı büyük projelerin belediyelerin geliri kullanılarak vali eliyle yapılmasının hedeflendiği ileri sürülüyor.

BELEDİYE GELİRLERİ YENİDEN DÜZENLENECEK

Teklif taslağına göre, büyükşehir belediyelerinin genel bütçe gelirlerindeki payı da yeniden düzenlenecek. Borçlanmada sınırı aşan belediye başkanı ve meclis üyelerine para cezası verilecek. Büyükşehirin yetki alanındaki bazı hizmetler ilçe belediyelerine devredilecek. Belediye meclisleri, belediye şirketlerini denetleyecek.

Taslağa göre belediye başkanlarının akrabalarına iş vermesi engellenecek. Belediye başkanı ve meclis üyeleri birden fazla belediye şirketinde görev almaları halinde yalnızca birinden ücret alabilecek.

PLANLAMAYA BAKANLIK ONAYI

Çalışma kapsamında belediye meclislerinde olan planlama yetkisine “kanuna, hukuka uygunluk” açısından bakanlık denetimi gelmesi de gündemde. Bu durumda belediyelerin birçok kararı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onayı getirilebilecek.

'BELEDİYELERİ GERİ GÖTÜREN MADDE OLMAYACAK'

Taslak çalışmayı hazırlayan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, düzenleme ile “merkezi idare belediyelerin yetkilerine, gelirlerine el koyacak” iddiasına karşı çıkmış, “Genellikle, yenileştirici, kolaylaştırıcı, belediye başkanlarının önünü açıcı maddeler var. Belediye başkanlarının işini zorlaştıran, günümüzdeki yerel yönetim anlayışını daha geri götüren bir düzenleme yok. İçerisinde birçok madde çıkar ama halihazırdaki belediyeleri, gerek mali, gerek yetki yönünden, gerekse imar yönünden geriye götürücü madde olmaz” demişti.

CUMHURBAŞKANLIĞINDA AYRI ÇALIŞMA VAR

Yerel yönetimlerle ilgili Cumhurbaşkanlığında, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında da ayrı bir çalışma yapıldığı biliniyor. AK Parti bünyesinde hazırlanan bu taslağa Cumhurbaşkanlığı ile de istişare edildikten sonra son şeklinin verilerek Meclis’e sunulması bekleniyor.

Erdoğan'dan CHP'li belediyelere: Çöp, çamur yeniden kabus oldu, yerel yönetimler reformunu gündeme getireceğizErdoğan'dan CHP'li belediyelere: Çöp, çamur yeniden kabus oldu, yerel yönetimler reformunu gündeme getireceğiz

TORUN: YETKİLERİ MERKEZE TOPLAMAK TÜRKİYE’YE HAİNLİK OLUR'

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, yeni yasama yılında Meclis’e sunulacağı açıklanan yerel yönetim yasasında değişiklik teklifiyle ilgili "Eğer gerçekten yerel yönetimlerin sorunlarını çözmek istiyorlarsa, vatandaşa daha etkin hizmet vermenin yolunu açmak istiyorlarsa bu karşılıklı diyalogla, tarafların ortak çalışması ile olur. Ancak saray talimatlı bir düzenleme olursa bu çözüm üretmez, tersine sorunu daha da büyütür” dedi.

Özhaseki tarafından kamuoyuna yansıyan taslağı hatırlatan Torun, “Amaçları eğer yetkileri merkeze toplamaksa bu Türkiye’ye hainlik olur, bunu da kabul etmemiz mümkün değil” değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da belediye başkanlığı yaptığını hatırlatan Torun, "Arşivlere bakın, belediye başkanlığı yaptığı dönemle bugünü kıyaslasanız arada dağlar kadar fark var. O zaman cumhurbaşkanından randevu istese alabiliyordu. Bir sorun yaşandığında diyalog kurulabiliyor, İstanbul’un sorunlarının çözümü adına destek olunabiliyordu” diye konuştu.

'1994 YILINDA 3 BİN 500 OLAN BELEDİYE SAYISI, 2020'DE 1400’E DÜŞTÜ'

Belediye kanununda yaşanan mali ve idari konulardaki sorunların çözümü için ciddi değişiklikler gerektiğini belirten Torun, “İyi niyetlilerse biz de destek veririz, ortak akılla hazırlanıp oy birliği ile çıkarılmasına katkı yaparız. Ancak, iyi niyetli bir yaklaşım yok. Bu öfke dili, kirli ifadeler gösteriyor ki 'Ben yaptım oldu' diyecek, belediyelerin yetkilerini tırpanlayarak tamamen merkeze bağlayacak” ifadelerini kullandı.

Kendisi de belediye başkanlığı yapan Torun, “Ben 1994 yılında göreve geldiğim zaman yaklaşık 3 bin 500 civarında belediye vardı, şimdi yaklaşık 1400 belediyeye düştü. Yerelden yetkiyi alıp merkeze vermenin, demokrasiyi katletmek, vatandaşın iradesini ortadan kaldırmaktan başka türlü açıklaması olamaz” dedi. (DUVAR)