DEVA'dan Erdoğan'a çağrı: Sosyal medya kanunu Meclis'e geri gönderilmeli

Sosyal medyaya ilişkin yeni düzenlemeler getiren kanunu eleştiren DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu, kanunun Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından tekrar tartışılmak üzere Meclis’e geri gönderilmesi gerektiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu, AK Parti ve MHP’nin oylarıyla TBMM Genel Kurulunda kabul edilen sosyal medyaya yönelik değişiklikler öngören kanuna ilişkin açıklama yaptı. Meclis’ten geçirilen yasayı, “Giderek hayatın her alanını kuşatan yasakçı anlayışın ve iktidarın topluma dayattığı kısıtlamaların son örneğidir” ifadeleriyle tanımlayan Yeneroğlu, yasanın ifade özgürlüğünü zedeleyeceğini belirtti.

Yasanın, “Sosyal medya platformlarına yeni zorunluluklar getirmek ve internette sansürün daha etkili yapılmasının önünü açmak” şeklinde iki amacı olduğunu belirten Yeneroğlu’nun açıklamasının satır başları şu şekilde:

PLATFORMLARIN ÇEKİLME İHTİMALİ UTANÇ VERİCİ: Kanun ile günde bir milyondan fazla erişim sağlanan sosyal medya platformlarına Türkiye’de yasal temsilci bulundurma zorunluluğu getirilmiştir. Bu zorunluluğa uymayan platformlara idari para cezası, akabinde reklam yasağı getirilmesi öngörülmektedir. Bu şartları yerine getirip halen temsilci atanmazsa bant erişimi yüzde 90’a kadar daraltılacak ki bu da fiiliyatta o platformlara girilememesine neden olacaktır. Ayrıca platformların bu otoriter baskı nedeniyle ülkeden çekilme ihtimali de ülkemiz için utanç vericidir.

PLATFORMLARIN SANSÜRE YETKİLİ OLMASI KABUL EDİLEMEZ: Değişiklik gereğince, platformların vatandaşların kişilik hakları ihlali ve özel hayatın gizliliği ile ilgili taleplerini 48 saat içinde karara bağlamak zorunda olmaları devlet organları dışında sosyal medya platformlarının da doğrudan ifade özgürlüğü kısıtlaması anlamına gelmektedir. Platformların doğrudan sansüre yetkili tutulması hukuken kabul edilemez.

AB STANDARTLARIYLA UYUMLU DEĞİL: Kanunun mevcut hali, Avrupa Birliği standartları ile zaten uyumlu değildir. Üstüne bir de kuvvetler ayrılığının bulunmadığı ve yargının özellikle de sulh ceza hakimliklerinin siyasetin bir sansür mekanizması olduğu ülkemizde, değişikliğin Türkiye’yi uluslararası standartlardan daha da uzaklaştıracağı açıktır. Ayrıca milletimizin yeni dünyanın fırsatlarını ıskalamasına da yol açacaktır.

CUMHURBAŞKANI TARAFINDAN MECLİS’E GÖNDERİLMELİ: İktidarın toplumu, medyayı ve son olarak da sosyal medyayı tek tipleştirmesi demokratik toplumun gereklerine uygun, çoğulcu ve özgürlükçü Türkiye idealinden hepimizi uzaklaştırmaktadır. Bu minvalde Genel Kurul’da kabul edilen kanunun, TBMM’de tekrar tartışılmak üzere Cumhurbaşkanı tarafından meclise geri gönderilmesi gerektiğinin altını çizmek isterim. (DUVAR)