'İlmek ilmek örülen kadın isyanının parçasıyız'

HDP Kadın Meclisi "Kadın Mücadelesi Her Yerde" kampanyası kapsamında Çukurova kadın buluşması gerçekleştirdi. Çok sayıda kadının katıldığı buluşmada; istismara, kadın kazanımlarına, infaz yasasına, kadına, çocuğa şiddete karşı sokaklarda olduklarını vurgulanarak, "İlmek ilmek örülen kadın isyanının parçasıyız" denildi.

Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

HATAY - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, bir süre önce "Kadın Mücadelesi Her Yerde" diyerek startını verdikleri kampanya kapsamında Mersin Özgür Çocuk Parkı’nda, Çukurova bölgesi kadın buluşması gerçekleştirdi. Kadın buluşmasına HDP’li vekiller, Mersin, Adana, Osmaniye ve Hatay HDP Kadın Meclisi üyeleri, Mersin Kadın Platformu, Barış Anneleri, TJA, HDK, HDP PM üyeleri, SYKP Eş Genel Başkanı Canan Yüce katıldı. Buluşmada kadınların hem pandemi döneminde yaşadıkları sorunlar, hem de genel kadın çalışmalarını değerlendirmek için kurmak istedikleri Mor Kürsüye polisin vermemesine kadınlar tepki göstererek, her alanda sözlerini dile getireceklerini belirttiler.

'KATİLLERE, İSTİSMARCILARA İTİRAZIMIZ VAR' 

Buluşmada konuşan HDP Parti Sözcüsü Ebru Günay, bugün kayyuma, eş başkanlığa, kadın kazanımlarına göz dikenlere karşı sokaklarda, alanlarda olduklarını vurgulayarak: “Bizim infaz yasasıyla kadın katillerini, çocuk istismarcılarını bırakmak isteyenlere karşı itirazımız var. Şimdi iktidar ne yapıyor? Biz kadınların ilmek ilmek ördüğü İstanbul Sözleşmesi’ne dil uzatıyor, el uzatıyor. Buradan sesleniyoruz, kadın kazanımlarından elinizi çekin. İstanbul Sözleşmesi bizim hukuki güvencemizdir. Biz bu güvencemizi korumaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

'ŞIRNAK'TAN MERSİN'E KADIN MÜCADELESİ HER YERDE'

Şırnak ve Batman’da yaşanan istismarlara da değinen Ebru Günay, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şırnak ve Batman’da kadınlar uzman çavuşların kız çocuklarını taciz etmesinden dolayı sokaklarda. Ama buna karşı iktidar, cezasızlık politikasıyla onları korumaya devam ediyor. Biz kadınlar bu cezasızlık politikasına karşı da sokaklardayız, alanlardayız. Bizler talana, sömürüye, kadın düşmanlığına karşı nefes olmaya çalışıyoruz. Biliyoruz kadın mücadelesi artık sınırları aştı. Artık her yerde bir kadın dayanışması ve mücadelesi var. Bizler hep birlikte Çukurova'dan, Mersin'den sesimizi yükselterek diyoruz ki kadın mücadelesi her yerde. Bizler kadın kazanımlarını korumaya devam edeceğiz.”

'ZULÜM VARSA DİRENİŞ DE VAR' 

Kadınlara dönük saldırıların her geçen gün artığını ve cezasız kaldığını belirten SYKP Eş Genel Başkanı Canan Yüce, saldırı altından olan eşbaşkanlık sisteminin kolay kazanılmadığını ve bu sistemi her türlü saldırıya karşı koruyacaklarının altını çizerek "Erkek iktidarına karşı tek çare örgütlenmektedir. Zulüm olduğu her yerde direniş olacaktır. Direniş de en çok kadınlara yakışıyor” dedi.

'ASLA TAVİZ VERMEYİZ'

HDP’nin bu kampanyasını nasıl başlattığını ve ne şekilde devam edeceğini HDP PM üyesi ve İskenderun Kadın Platformu üyesi Avukat Mehtap Sert’le konuştuk. Demokratik mücadele programın kapsamında ilk önlerine yürüyüş koyarak, örgütlenmeyi buradan başlattıklarını belirten Sert, “HDP, kadınlar ne istiyor bunu anlatmak amacıyla bu çalışmayı yaptık. İkinci ayağımız da ‘Kadınlar her yerde’ çalışmasıydı. Bu önemli bir çalışmaydı. İstisamar, infaz yasası ve 6284 sayılı yasanın iptaline engel olmaktı. Kadınlar farklı zamanlarda her hafta bir basın açıklaması yaparak bu çalışmayı yürüttü. Son günü de bölgeler yaptı. Çukurova temsilen Mersin’de yaptık bu buluşmayı. Kampanyanın sonu. Ama kadın mücadelesi devam edecek” şeklinde konuştu.

İktidarın yönetememe politikasından biri kadın kazanımlarına saldırmak gündemi bununla meşgul etmek olduğuna dikkat çeken Sert, “2016’dan beri alanları kadınlar dolduruyor, kadınlar ses çıkarıyor. İktidar da bu yüzden kadın kazanımlarına saldırıyor. Bizler diyoruz bin bir mücadeleyle elde ettiğimiz kazanımlardan asla taviz vermeyiz. Sokaklarda olmaya devam edeceğiz” dedi.