Mustafa Şentop: En kısa zamanda Ayasofya'ya namaz kılmaya gideceğim

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Danıştay'ın Ayasofya kararının ardından yaptığı açıklamada, "Ayasofya bizim kuşağımızın, bizden önceki birçok kuşağın ideallerinde cami olarak açılması gereken bir yapı olarak her zaman yer almıştı. Bir hedef olarak, bir hayal olarak, bir rüya olarak yer almıştı" dedi. Şentop bir gazetecinin, "Ne zaman namaz kılmaya gideceksiniz?'' sorusuna, ''En kısa zamanda. Muhtemelen önümüzdeki hafta içerisinde olabilir. Hep beraber, siz de gelirsiniz'' yanıtını verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Danıştay 10. Dairesi'nin, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etmesinin ardından konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

"Bu kararla, uzun zamandır milletimizin içinde, kalbinde, gönlündeki bir hasret sona ermiştir" diyen Şentop bir gazetecinin, ''Ne zaman namaz kılmaya gideceksiniz?'' sorusuna, ''En kısa zamanda. Muhtemelen önümüzdeki hafta içerisinde olabilir. En geç önümüzdeki hafta cumaya kadar bu konuda adım atılır. Hep beraber, siz de gelirsiniz'' yanıtını verdi.

Şentop'un açıklamalarından satır başları şöyle:

BİZİM GENÇLİĞİMİZİN SLOGANIYDI: Ayasofya'nın ibadete açılması tarihi bir olay. Ayasofya bizim kuşağımızın, bizden önceki birçok kuşağın ideallerinde cami olarak açılması gereken bir yapı olarak her zaman yer almıştı. Bir hedef olarak, bir hayal olarak, bir rüya olarak yer almıştı. 'Zincirler kırılsın Ayasofya açılsın' sloganı bizim gençliğimizin, bizden önceki kuşakların en önemli sloganlarından birisiydi.

SAYIN ERDOĞAN BÜYÜK GAYRET GÖSTERDİ: O dönemlerin gençlik liderlerinden sayın Cumhurbaşkanımız o yıllarda da büyük gayret gerçekleştiren biriydi. Onun Cumhurbaşkanlığı'nda Ayasofya kararı anlamlı. Danıştay 10'uncu Dairesi'nin başkan ve üyelerini tebrik ediyorum. Cumhurbaşkanımıza kararname için teşekkür ediyorum.

Cumhurbaşkanımızın yayınlamış olduğu kararname ile uygulamaya dair bir işlem bu. Bununla da bütün camilerin yönetiminde olduğu gibi Ayasofya'nın cami olarak yönetimi de Diyanet İşleri Başkanlığı'na verilmiş oluyor.

İLLA MÜZE OLMASI GEREKMİYOR: İç hukuk çerçevesinde vakfiyenin amacına uygun olarak kullanılmasıdır. Uluslararası hukukta dünya kültür mirasına yapı olmasıyla ilgili ülkelerin yaptığı açıklamalar var. Dünya kültür mirasına ait olan Sultanahmet, Şehdazedebaşı Camii de var. İlla dünya kültür mirasına dair olması için müze olması gerekmiyor. Bütün insanlık için değerli, kıymetli eserin korunması konusunda bir yaklaşım, bir delegasyon, Türkiye'nin de buna katılması. Uluslararası sözleşmelere göre belirleneceği anlamına gelmiyor. Egemenlik hakları, iç hukuktaki düzenlemelere göre bu işlerin yürütüleceğine dair hükümler var. Türkiye'nin buraları nasıl kullanacağına dair karar verme yetkisi var. Bu açıdan da bir problem yok. Bunların hepsi siyasi mülahazalardır, şahsi fikirlerdir. Ayasofya'nın İstanbul'un fethi ile kıymeti var.

AYAKTA ALKIŞLADILAR

Bu arada Ayasofya'nın Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredilerek ibadete açılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı kararı TBMM Genel Kurulu'nda okundu. Milletvekilleri kararı ayakta alkışladı. (HABER MERKEZİ)

Ayasofya'nın camiye dönüşmesinin önü açıldıAyasofya'nın camiye dönüşmesinin önü açıldı

Tarih boyu kitle iletişim aracı olarak AyasofyaTarih boyu kitle iletişim aracı olarak Ayasofya