'Çoklu baro' görüşmeleri: Baroları başımıza bela eden Yunanlarmış

Baroların bölünmesine yol açacak yasa teklifinin ilk gün görüşmelerinde ilginç tartışmalar yaşandı. AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, CHP Milletvekili Ali Şeker’in Şeker TV’sinden baro başkanlarına seslendi. Avukatlık mesleğinin tarihi Antik Yunan ve Roma dönemleri ile anlatılırken “Baroları başımıza bela eden Yunanlarmış” esprileri yapıldı. Bir milletvekilinin ABD Başkanlarından Roosevelt’in bir konuşmasına yaptığı gönderme üzerine, “Roosevelt kim?” diye soruldu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - AK Parti ve MHP’nin çoklu baro teklifinin Meclis Adalet Komisyonu’nda görüşmeleri başladı. İlk gün yaklaşık 12 saat süren görüşmeler gergin geçerken ilginç diyaloglar yaşandı.

Komisyon toplantısının başında usul tartışması yapılırken AK Parti Milletvekili Ramazan Can, komisyonda baroların temsili, Türkiye Barolar Birliği Başkanı'na dönük eleştirilerle ilgili, “Şu baro beni temsil ediyor, Barolar Birliği beni temsil etmiyor” sözü hukuki bir söz değildir; soyuttur, mücerrettir; kesinlikle bu sözlere itibar etmememiz lazım” dedi. Bunun üzerine HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran “Barolar Birliği'ni size verelim, Metin Feyzioğlu’nu size verelim, herkes kurtulsun”, “Metin Feyzioğlu’nu istemiyoruz, alın, sizin olsun” dedi.

'BAROLAR PATATESLE İLGİLENİYOR ZATEN'

Teklifin imzacıları arasında bulunan AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, teklifin hazırlık sürecini anlattı, ortak akılla yapmak istedikleri düzenleme kapsamında daha önce yapılan çalışmaları değerlendirdiklerini, hukukçu milletvekilleri, hukukla ilgili faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları ile de görüştüklerini söyledi. CHP’li Ali Şeker komisyon toplantısına alınmayan baro başkanlarına işaret ederek, “Barolar patatesle ilgileniyor zaten” diye tepki gösterdi. Özkan barolarla da görüşme gerçekleştirdiklerini, yapılan bu görüşmenin de paketin olgunlaşmasına katkı yaptığını ifade etti. Bunun üzerine CHP’li Burcu Köksal, “Cahit Özkan, 80 baro “hayır” diyor” diye seslenirken CHP’li Sera Kadıgil, “Hayvan hakları komisyonunda hayvan hakları derneklerini dinliyoruz, baro teklifinde baroları dinlemiyoruz” dedi. CHP’li milletvekilleri Özkan’ın seçim bölgesi Denizli’nin baro başkanının davet edilmesi önerisinde bulundu.

'DIŞARIDA KALABALIĞIN GALEYANINA GELMEYİN'

AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan’ın teklifle ilgili konuşması sırasında CHP’li milletvekilleri sık sık müdahale ederek baro başkanlarının komisyon toplantısına alınmamasına tepki gösterdi. Bunun üzerine Özkan, “Ben vicdanlara konuşmak istiyorum, Bakın, dışarıdaki kalabalığın galeyanını göre değil, herkesin fikri bizim için önemli” dedi. Özkan’ın sözlerine milletvekilleri “Kalabalık sensin ya!”, “Kabalık yapıyorsunuz “Kalabalık” diyerek tepkisi gösterdi. CHP’li vekiller Özkan’dan “kalabalık” sözünü geri almasını istedi.

AK PARTİLİ ÖZKAN ŞEKER TV’DEN BARO BAŞKANLARINA SESLENDİ

Tepkiler üzerine Özkan, CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker’in internet üzerinden yaptığı canlı yayına işaret ederek, “Burada Şeker TV’ye sesleniyorum. Zannediyorum, Şeker TV kalitesiyle bu çalışmaların milletimize ulaştığına inanıyorum. Şeker TV’nin, Baro Başkanlarına bizlerin seslerimizi ulaştırdığına inanıyorum, bu noktada ben onlara sesleniyorum: Elbette toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı var, elbette farklı fikirler olacak, elbette Baro Başkanları meslektaşlarımızın antidemokratik de olsa, belki çoğulcu nitelikte olmasa da görüş ve düşünceleriyle beraber şekilleniyor. Bu anlamda, bizler çalışmamızı yaptık ve son şeklini verdik” dedi.

'İYİ NİYETLİ OLSALAR ÜÇ TEMSİLCİ GÖNDERİRLERDİ'

Adalet Komisyonu Başkanvekili Yılmaz Tunç, baro başkanlarının toplantıya katılma talebiyle ilgili komisyon üyelerine bilgi verirken, “Baro başkanlarının hepsi birden gelmek istediklerini ifade ederek aralarından seçilecek 3 temsilcinin yeterli olmayacağını, hepsinin Komisyona gelmek istediğini öğrendik ve bu nedenle bu, temsilci göndermeyi kabul etmemişler. Korona virüsü nedeniyle biz burada zaten kısıtlı imkânlarla çalışırken 80 baro başkanının burada birlikte yer alması tabii ki mümkün değil. İyi niyetli olsalardı herhâlde 3 temsilciyi buraya gönderirlerdi” dedi. Tunç’un bu sözlerine CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem erkek, “80 baro başkanı yok, 30 baro başkanı var, gerektiğinde biz yerlerimizi veririz onlara” yanıtı verdi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ ise, “Baro başkanları hiçbirinizden üstün değil” dedi.

'KÖTÜ NİYETLİ DEMEDİM, İYİ NİYETLİ DEĞİLLER DEDİM'

CHP Milletvekilleri Komisyon başkanında “baro başkanları iyi niyetli değil” sözlerini geri almasını istedi. Yılmaz Tunç bunun üzerine, “Ben kötü niyetli demedim, iyi niyetli değiller dedim. Kötü niyetli deseydim daha kötü olur. Biz üç baro başkanının gelip burada görüşlerini ifade etmesini istedik, güzel de olur dedik ama bunu reddetmiş olmalarının verdiği bir üzüntü var. Kötü niyetli demedim ama” dedi.

'MİKROFON DAYANMAMIŞ OLABİLİR'

Adalet Komisyonu’nun CHP Grup Sözcüsü Zeynel Emre teklifin geneli üzerinde konuşması sürerken mikrofonu kapandı. Komisyon Başkanı Tunç, “Ben kapatmadım, demek ki bir saat olmuş” derken AK Parti Milletvekili Atilla Kaya, “Mikrofon dayanmamış olabilir” dedi. Emre bitmek üzere olduğunu söylerken, AK Parti Milletvekili Hasan Çilez, “Durmak yok, yola devam” dedi.

'BAROLARI BAŞIMIZA BELA EDEN YUNANLARMIŞ'

Eski baro başkanı olan CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, avukatlık mesleğinin tarihin yazdığı en eski mesleklerden biri olduğunu söyledi, antik Yunan, Roma dönemlerinden örnekler verdi. AK Parti Milletvekili Ramazan Can, “Ama sende Türkiye’ye gel” diye sataşmada bulundu. Antmen tarihi kayıtlardan örnekler verirken gürültüler artınca CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Sakinleşsin herkes. Ya, şaka bir yere kadar, bu kadar ciddi bir konuda” uyarısında bulundu.

Bu arada Komisyon Başkanvekili Tunç, “Toparlayabiliyor muyuz?” diye uyardı, Antmen, “Yok Sayın Başkan, daha yeni başladım. Arkadaşlar sözümü kesiyorlar. Eski Yunan ve Roma döneminde…” diye devam etti. Bunun üzerine Tunç, “Sayın Antmen, siz tabii, Atina’dan, antik Yunan’dan bahsedince Ramazan Bey bana mesaj atmış diyor ki: 'Baroları başımıza bela eden Yunanlarmış' dedi. Başkanın bu sözleri üzerine karşılıklı laf atmalar yaşandı. Antmen, hukuk tarihi, mukayeseli hukuku bilinmeden yasa yapılamayacağını belirterek konuşmasına devam etti.

'ROOSEVELT KİM, BİR ARA ANLATIRIM'

İYİ Parti Milletvekili Aylin Cesur konuşmasında önemli kararlar verilirken daha sağduyulu davranma çağrısı yaptı, “Bakınız, Roosevelt’in 6 Ocak 1941’de Kongreye bir mesajı var, diyor ki: “Güvenli bir hâle getirmeye çalıştığımız gelecekte, 4 tane temel insan özgürlüğü üzerine kurulmuş bir dünya arzuluyoruz” dedi. AK Parti Milletvekili Can, “Roosevelt kim?” diye sorunca, Cesur, “Bir ara anlatırım” yanıtı verdi. AK Parti Milletvekili Abdullah Güler, “Kaç milyon kişinin kanını akıttı?” diye sataşmada bulunurken Cesur konuşmasına devam etti.

'67 HUKUK FAKÜLTESİ DEKANININ 22’Sİ HUKUKÇU DEĞİL'

Adalet Komisyonu CHP Grubu sözcüsü Zeynel Emre konuşmasında “daha hukuk fakültelerinin dekanlarını hukukçulardan seçmeyi beceremiyorsunuz” dedi, Türkiye’de bulunan 67 hukuk fakültesinden 22’sinin dekanının hukukçu olmadığını söyledi. Emre, “Bunlar arasında Abant İzzet Baysal Üniversitesi Dekanı bıraktık hukukçu olmasını sosyal bilim alanından bile değil. Bu fakültenin dekanı, dekanlık görevine atanan Mustafa Alişarlı bir veteriner” dedi.

Baro başkanları Meclis nöbetindeBaro başkanları Meclis nöbetinde

Baro teklifi koronaya rağmen komisyonda: Başkanlar Meclis kapısındaBaro teklifi koronaya rağmen komisyonda: Başkanlar Meclis kapısında

Baro başkanlarından yasak kararına yanıt: Haberiniz olsun, vazgeçmeyeceğizBaro başkanlarından yasak kararına yanıt: Haberiniz olsun, vazgeçmeyeceğiz

'Baroların bölünmesi halkı güvencesiz bırakacak''Baroların bölünmesi halkı güvencesiz bırakacak'

Barolar büyük 'Savunma Mitingi'ne hazırlanıyorBarolar büyük 'Savunma Mitingi'ne hazırlanıyor