Hakkari'de polis barikat kurdu, Sancar halka seslendi: Darbecilerin en korktuğu şey özgürlüktür

HDP’nin Hakkari’den başlatacağı yürüyüş öncesi kentin birçok noktası abluka altına alındı. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar il binası önünde halka seslendi. Sancar cezaevindeki HDP'liler için, gazeteciler için yürüdüklerini söyledi "Darbecilerin en çok korktuğu şey özgürlüktür" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP), 'Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü' sloganıyla Ankara’ya yapacağı yürüyüşün Hakkari koluna polis engel olmaya çalıştı. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar halka seslendi ardından vekiller şehir turu attı ve Van'a doğru harekete geçti.

Mithat Sancar, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu, SYKP Eş Genel Başkanı Canan Yüce, ESP Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran, HDP’nin MYK ve PM üyeleri, milletvekilleri ve partililer sabah saatlerinde parti binasında bir araya geldi.

POLİS HER YERİ SARDI

Polisler kentte birçok noktada barikat kurdu. Fotoğraf: MA

Başlatılacak yürüyüş öncesi sabah saatlerinden itibaren kentin tamamı polis ablukası altına alındı. Resmi kurumların önünde özel harekat polisleri ve keskin nişancıların bekletilmesi dikkat çekti. Ayrıca kentin dört bir yanında zırhlı araçlar ve polisler konumlandırıldı.

Yürüyüş öncesi HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’ın açıklama yapacağı partinin il binası da abluka altına alındı. Binaya giden sokaklara kalkanlarla barikat kuran polis, milletvekilleri ve yurttaşların il binasına giriş çıkışlarını engelledi.

'HALKIMIZLA ARAMIZA KİMSE DUVAR ÖREMEZ'

Yürüyüş öncesi 1 buçuk saat boyunca polislerle müzakere edildi. Müzakere sonrasında Mithat Sancar Hakkari İl Örgütü Önünde halka seslendi. Sancar Kürtçe başladığı konuşmasında şunları söyledi: "Sevgili Hakkari halkı görüyorsunuz, bir araya gelmemize izin vermiyorlar. Bahaneleri çok ama biz yüreklerde biriz. Yüreklerimiz birdir. Bizim halkımızla aramıza kimse duvar öremez. Bizim yürüyüşümüz darbeye karşı demokrasi yürüyüşüdür. Darbe nedir? Darbecilik nedir? Darbecilik halkın iradesini gasp etmektir. Halkı zulüm altında tutmaktır. Darbe sadece tankla topla yapılmaz. Darbe yargıyı kullanarak, iktidarın imkanlarını kullanarak da yapılır. Her darbecinin ilk işi halkın iradesini gasp etmektir. 12 Eylül'de generaller de bunu yaptılar, şimdi bu iktidar da yanı yöntemleri kullanıyor. Ama yargıyı kullanıyor, kendi iktidar imkanlarını kullanıyor. Bunun da adı siyasi darbedir. Darbecilerin en çok korktukları şey özgürlüktür. Bizim yürüme hakkımız anayasadan kaynaklanır.".

.

Cezaevindeki HDP'liler için, gazeteciler için, Barışlar için yürüdüklerini söyleyen Sancar, "Barış en çok yoksulların, en çok emekçilerin ihtiyacıdır. O nedenle gelin el ele verelim. Onurlu bir barış için yürüyelim. Kürt sorununun demokratik çözümü için yürüyelim. Eşit haklarla bu ülkenin tüm halkları yaşasınlar diye yürüyelim" dedi. Sancar şöyle devam etti: "Toplumu çürütmek için adaleti yok ediyorlar. Sayın Leyla Güven, Musa Farisoğulları ve Enis Berberoğlu için yürüyoruz. Kürt sorunu demokratik zeminde siyasetle çözülür diyoruz. Bütün vicdanlı kamuoyuna çağrımız; bir araya gelelim ve el ele vererek Kürt sorununu çözelim diyoruz. Atılan her bomba bizi barıştan uzaklaştırır. Biz barış için yürürken aynı zamanda iş için, özgürlük içinde yürüyoruz. Kürt sorunu çözülsün halklar Yaşasın. HDP, Türkiye'nin bir ucundan bir ucuna tüm halkları kucaklayan tek partidir. Umudun partisiyiz, siyasette ısrarcıyım, demokratik zemini terk etmeyeceğiz."

Sancar ve beraberindeki heyet alkış ve sloganlarla Hakkari'den uğurlandı. Fotoğraf: MA

Polisler yürüyüşü engelledi. HDP'li vekiller araçlarıyla şehir turu attıktan sonra Van'a doğru hareket etti. (HABER MERKEZİ)

Edirne'de HDP binası polis ablukasına alındı, Silivri'de buluşan heyette 10 gözaltıEdirne'de HDP binası polis ablukasına alındı, Silivri'de buluşan heyette 10 gözaltı