HDP: Kadına şiddetten AKP ve MHP sorumlu olacak

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, kadına yönelik suçlardan hüküm giyenlerin tahliye edilmesine tepki gösterdi. Başaran, “Bu infaz kanununda kadına ve çocuğa yönelik suçlar örtülü bir biçimde affedildi” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, geçtiğimiz günlerde TBMM'den geçen infaz düzenlemesiyle ilgili açıklama yaptı. Düzenlemeyi eleştiren Başaran, “Saldırının failleri sadece erkekler değildir, bu kanuna el kaldıran, evet oyu veren tüm milletvekilleri bu cinayetlerin birebir sorumlusudur” dedi.

Meclis’ten geçen infaz düzenlemesiyle ilgili, AKP’nin “kadına yönelik suçlardan yargılananların yararlanmıyor” açıklamasını eleştiren Başaran, Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) 'Kadına yönelik suç' diye bir tanımlamanın olmadığını vurguladı. İnfaz kanununda kadına yönelik suçların affedildiğini söyleyen Başaran, “ Uluslararası hukukta, kadına yönelik suç tarif edilmiştir. Kadına yönelik suç sadece kadınların katledilmesi değil, tehdit, şantaj, darp kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma gibi birçok suç, aslında kadının mağdur olduğunda kadına yönelik suçlar olarak tanımlanması gerekir. Ama maalesef bu infaz kanununda kadına ve çocuğa yönelik suçlar örtülü bir biçimde affedildi” ifadelerini kullandı.

'SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ'

Düzenleme ardından binlerce kadının kendilerine ulaştığını söyleyen Başaran, “Kadınlar, ‘kendimizi tehlikede hissediyoruz. Bizi darp edenler, tehdit edenler, şantaj yapanlar, kaçırıp hürriyetimizden mahrum bırakan erkekler cezaevinden arayıp 'ben çıkıyorum şimdi ne yapacaksın' tehdidinde bulunuyor’ diyorlar. Onlarca kadın sosyal medya üzerinden güvende hissetmediklerini dile getiriyor” dedi. Yaşanacak yeni şiddet olaylarından, kanunu onaylayanların sorumlu olacağını belirten Başaran, herhangi bir olumsuzlukta bu kanuna evet diyen AKP ve MHP milletvekilleri hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

'KADINA YÖNELİK ŞİDDET ARTTI'

Korona virüsü salgını başladığından beri kadına yönelik şiddet suçlarında artış yaşandığını ifade eden Başaran, “Bir ayı aşkın bir süre içerisinde 29 kadın yaşamını yitirdi. İstanbul Emniyeti verilerine göre kadına karşı şiddet yüzde 38 artış göstermiş. Bütün bu artışa, katliamların yükselmesine rağmen maalesef mekanizmalar işletilmiyor. Var olan mekanizmalar da ortadan kaldırılıyor” diyerek tepki gösterdi. Başaran ayrıca, Aile Sosyal Politikalar Bakanı’na açil eylem planı açıklaması için çağrı yaptı. (HABER MERKEZİ)