İnfaz düzenlemesi: Beş gün konuşuldu, virgül değişmedi, 30 madde geçti

İnfaz kanunu teklifinin görüşmelerinde 6. güne girildi. 70 maddelik teklifin ilk bölümü olan 30 madde virgülüne dokunulmadan AK Parti MHP oylarıyla kabul edildi. Gözler teklifin en tartışmalı maddesi olan infaz oranını bazı suçlarda yarı yarıya indiren 48. maddede. 10 ay ceza alan kişinin 1 ay ceza evinde yatmasını öngören denetimli serbestlikle ilgili kalıcı düzenleme geri çekilebilir.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA – Meclis Genel Kurulu’nda cezaevlerinden yaklaşık 90 bin kişinin tahliyesini öngören 70 maddelik infaz kanunu görüşmelerinde 30 maddeden oluşan ilk bölümün görüşmeleri tamamlandı. Beş gün süren görüşmelerde CHP, HDP ve İYİ Parti yaklaşık 100’e yakın değişiklik önergesi verdi. Ancak AK Parti ve MHP grubu tüm önergeleri reddetti. 30 madde, noktasına, virgülüne dokunulmadan kabul edildi.

AKP ve MHP'nin hazırladığı teklifin görüşmeleri 6. gününe girdi. İnfaz indirimi, denetimli serbestlik süresinin arttırılması ve açık cezaevlerinde bulunanlara izin yoluyla yaklaşık 90 bin kişinin tahliyesini sağlayacak teklif “infaz adaletsizliği” tartışmasına neden oluyor. Muhalefet partileri cezaevlerindeki siyasetçilerin, gazetecilerin, akademisyenlerin de kapsam içine alınacağı şekilde teklifin genişletilmesini istiyor. Teklifin 31-55. maddelerini içeren ikinci bölüm bu açıdan kritik önemde bulunuyor.

CEZAEVLERİNE YAYIN SINIRLAMASI

2. bölümde cezaevlerine alınacak yayınlarla ilgili sınırlama getiren maddeler var. “Kurum güvenliğinin yanında, disiplinini veya düzenini bozan yayınlar” da artık cezaevine alınmayacak. Basın İlan Kurumu aracılığıyla resmî ilan ve reklam yayınlama hakkı bulunmayan gazeteler de cezaevine sokulmayacak. Cumhuriyet, Birgün gibi gazeteleri de etkileyecek bu düzenlemeye muhalefet tepki gösteriyor. AK Parti Komisyon görüşmelerinde eleştiriler üzerine bu maddede bir değişiklik yapılabileceği işareti vermişti.

KURULA BARO TEMSİLCİSİ DE ALINACAK

Teklifin 36'ıncı maddesi "hükümlülerin değerlendirilmesi ve iyi hâlin belirlenmesi" için bir kurul öngörüyor. Aile, Sağlık Bakanlığı gibi ilgili kurumlardan uzmanların atanacağı kurula bağımsız temsilcilerin de alınması talebi var. AK Parti ve MHP’nin bu madde barolardan bir temsilcinin katılımıyla ilgili de değişiklik yapması bekleniyor.

DENETİMLİ SERBESTLİKTE KALICI DÜZENLEME GERİ ÇEKİLECEK Mİ?

Teklifin en dikkat çekici düzenlemelerinden biri, tüm hükümlüler için uygulanan 1 yıl denetimli serbestlik süresinde kalıcı değişiklik yapılması. Teklife göre denetimli serbestlik süresinin 1/5’i cezaevinde geçecek. Bu 10 ay ceza almış bir kişinin 1 ay cezaevinde yatması anlamına geliyor. Muhalefet salgın dolayısıyla cezaevleri boşaltılmak istenirken basit suçlardan binlerce kişinin cezaevine girmesine yol açacak böyle bir düzenlemenin “mantıksız” olduğunu savunuyor. Edinilen bilgiye göre AK Parti de itirazları dikkate alarak bu maddeyi şimdilik teklif metninden çıkarabilir.

İNFAZ İNDİRİMİNDE KAPSAM GENİŞLESİN ÇAĞRISI

2. Bölümde en önemli düzenlemelerden biri de infaz oranını bazı suçlarda yarı yarıya indiren 48. madde. Bu indirimde Anayasal düzen ve devlete karşı işlenen suçlar, terör suçları, cinsel suçlar gibi bazı suçlar istisna tutuluyor. Muhalefet de bunun infazda eşitlik ilkesine dolayısıyla anayasaya aykırı olduğunu savunuyor. İndirimin şiddet içeren suçlar dışındaki, düşünce özgürlüğü kapsamındaki siyasal suçları da kapsaması isteniyor. Denetimli serbestliğin geçici olarak 1 yıldan 3 yıla çıkarılmasını sağlayan, bu şekilde yaklaşık 30 bin kişinin tahliyesine yol açacak düzenleme de 2. bölümde yer alıyor. Bu maddede de kapsamın genişlemesi talep ediliyor.