Kaftancıoğlu 8 Mart'ta ev işçisi kadınlarla buluştu

Ev işçilerinin mesleki hakları olmadığı için işverenin 'insafına' terk edildiklerini belirten CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, "Ev işçilerinin sorunlarının çözümü için hem TBMM tarafında hem de İstanbul’da her türlü katkıyı sunmaya hazırız" dedi. Ev işçisi kadınlar ise sigortasız, kayıtdışı ve güvencesiz çalıştırıldıklarına dikkat çektiler.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal'la birlikte İmece Ev İşçileri Sendikası Başkanı Ayten Kargın’ı Ümraniye’deki evinde ziyaret etti. Ev işçisi kadınlarla bir araya gelen Kaftancıoğlu, ev işçilerinin sorunlarını dinleyip, taleplerini not aldı.

Türkiye’de ev işçiliği; kayıt dışı, sigortasız ve güvencesiz çalışma şartlarının en yoğun görüldüğü iş kollarından biri. Kayıt dışılığın çok yüksek olmasından dolayı ev işçilerinin net sayısı tespit edilemese de yapılan araştırmalara göre Türkiye’de ev işçisi olarak çalışanların sayısı 1 milyondan fazla. Çoğunluğunu kadınların oluşturduğu ev işçileri, gündelik ya da haftalık olarak ev temizliği, aşçılık faaliyetleri, çocuk ve yaşlı bakımı gibi işlerde çalışıyor. Güvencesizlik, sigortasızlık, baskı, düşük ücret, mobbing ve uzun süreli çalışma saatleri gibi birçok sorunla mücadele eden ev işçilerinin örgütlendiği iki sendika var: İmece Ev İşçileri Sendikası ve Ev İşçileri Dayanışma Sendikası. Türkiye’de ev işçisi olarak çalışanların sayısı 1 milyondan fazla olmasına rağmen bu 2 sendikanın toplam üyesi ise sadece 150-200 kişi civarında.

'UZUN SOLUKLU ADALET MÜCADELESİ'

Ev işçisi kadınlarla buluşmasında, bu görüşmelerin bir başlangıç olduğunu belirten Kaftancıoğlu, "Ev işçileri, motosikletli kuryeler, tezgâhtarlar, serbest çalışanlar, ofis çalışanları gibi toplumun güvencesiz çalışma şartlarına sahip kesimleriyle uzun soluklu bir emek ve adalet mücadelesi başlattık. Bugün burada en iyi şekilde örneğini gördüğümüz gibi mesleki örgütlenmelerin oluşması ve bu örgütlülüğün arttırılması için elimizden gelen tüm katkıyı sunacağız” dedi.

Kaftancıoğlu, ev işçilerinin mesleki kimlikleriyle ilgili yasal düzenlemelere ihtiyacı olduğunu belirterek, “Sizin yaptığınız bir iş var fakat yasalarda işin tanımı yok. İşin tanımı olmadığı için haklarınıza dönük ciddi mağduriyetler yaşanıyor" değerlendirmesinde bulunan Kaftancıoğlu "İstanbul’da ev işçisi olan arkadaşların yüzde 30’u örgütlenmiş olsa bugün Uluslararası İşçi Sözleşmesi’ndeki haklar burada da uygulanmak zorunda olurdu. Sizin iş tanımınızın çoktan yasalarda tariflenmiş olurdu” açıklamasını yaptı.

Cumhuriyet Halk Partisi olarak ev işçilerinin sorunlarını çözmek için adımlar atacaklarını vurgulayan Kaftancıoğlu,yasal düzenlemelerin oluşması için konuyu TBMM gündemine taşıyacaklarını ifade etti.

KARGIN: GÖRÜNMEYEN EMEK

İmece Ev İşçileri Sendikası Başkanı Ayten Kargın da, ev işçiliği mesleği ve sorunlarıyla ilgili şunları söyledi: “Ev emeği görünmeyen emek. Biz çalışan insanların hayatını tamamlıyoruz. Doktor olan bir kadın çocuğunu ev işçisine emanet ediyor, işini, evini, hayatını ev işçisine emanet ediyor. Biz burada gerçekten gizli kahramanlarız. Bizim ev işçilerinin işi çok zor. İş tanımı yok. Zaman tanımı yok. İş ne zaman biterse. Bizim işlerimiz bir eve gittiğimiz zaman kaç tane mesleği birden yapıyoruz. İş tanımının olmaması demek, ev işçisinin ezilmesi demek. Kapıdan içeri girdiğiniz zaman o evin ilk başta mutfağını toparlıyorsun, yatağını toparlıyorsun, ütüsünü yapıyorsun, çocuğuna bakıyorsun. Biz insanın hayatını kolaylaştırıyoruz, kaç tane hizmet veriyoruz ama bunun karşılığında ev işçilerinin sigortası bile yok.”

Kargın, İmece Ev İşçileri Sendikası’nı 2014’te bir grup ev işçisi kadın ile birlikte kurduklarını ve sendika sayesinde iş kazası yaşayan birçok kadının haklarını alabildiğini belirtti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal da mevsimlik tarım işçileriyle ilgili önümüzdeki günlerce TBMM’ye bir kanun teklifi getireceğini belirterek ev işçileriyle ilgili de özel bir çalışma yaparak meclis gündemine taşıyacağının sözünü verdi.

(HABER MERKEZİ)