HDP, Göç ve Uyum Komisyonu'nu toplantıya çağırdı

HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, TBMM Göç ve Uyum Komisyonu'nu toplantıya çağırdı. Gergerlioğlu, "Mültecilerin hayatı tehlikede" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  Türkiye’nin Avrupa’ya gitmek isteyen mültecileri artık engellemeyeceğini açıklamasının ardından mülteciler otobüslerle sınır kapılarına götürüldü. HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, geçişlerin insan hayatını tehlikeye soktuğunu söyleyerek TBMM Göç ve Uyum Komisyonu'nu toplantıya çağırdı.

Gergerlioğlu, Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanlığı'na, Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği ve Uluslararası Göç Örgütü'nün yayınladığı ölüm rakamlarını sundu.

Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği ve Uluslararası Göç Örgütü'nün denizlerde boğularak ölen mültecilerle ilgili verileri şöyle:

2014 yılı: 3 bin 279 kişi

2015 yılı: 3 bin 771 kişi

2016 yılı: 3 bin 521 kişi

2017 yılı: 2 bin 993 kişi

2018 yılı: 2 bin 275 kişi

'İNSAN HAKLARI BAKIŞ AÇISIYLA ÖRTÜŞMEMEKTE'

Gergerlioğlu, "Bu rakamlar ortadayken Mültecileri artık tutamıyoruz bu sebeple gelişi güzel gitmelerine izin vereceğiz demek bu insanları ölüme göndermekle eşdeğerdir" diyerek şöyle devam etti: "Geri göndermeme ilkesi sadece gidilecek ülkenin güvenli olmasını değil geri gönderme esnasında bu insanların başına gelecek her türlü tehdidi de gözönünde bulundurmayı gerektirir. Bir an önce olabilecek sonuçlar düşünülmeli ve aklı selim hâkim olmalıdır. Bu Türkiye Cumhuriyeti’nin vazgeçemeyeceği temel bir sorumluluğudur. Canlı Yayınlanan TV Programlarında insanların Ege’den botlarla gidiş görüntülerini seyrettirmek güvensiz yolla gidişleri cesaretlendirmek insan hakları bakış açısıyla örtüşmemekte."

Gergerlioğlu son olarak, "İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunun ve Göç ve Uyum Alt Komisyonunun acilen toplantı yapmasını, imzaladığımız uluslararası sözleşmeler çerçevesinde Göç İdaresi başta olmak üzere ilgili kurumlardan son durumla ilgili bilgi talep edilmesini arz ederim" dedi. (HABER MERKEZİ)

Mülteciler: Daha iyi bir yaşam için gidiyoruz...Mülteciler: Daha iyi bir yaşam için gidiyoruz...