Mülteciler: Daha iyi bir yaşam için gidiyoruz...

Yetkililerin açıklamasının ardından Avrupa'ya gitmek isteyen mülteciler toplandı. Kazlıçeşme de bekleyen bir yetkili mültecilere, "Araçlar otoparkta bekliyor, gitmek isteyen orada binebilir. Paralı..." diyor. Konuştuğumuz çoğu mülteci ise, "Nereye gideceğimizi bilmiyoruz. Ama neresi olursan olsun" diyerek kendilerine daha iyi bir yaşam yaratmak için İstanbul'u terk ettiklerini söylüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'nin Avrupa'ya gitmek isteyen mültecileri artık engellemeyeceğini açıklamasının ardından mülteciler yurtdışına gitmek için toplandı. Sabah saatlerinden itibaren sayısız otobüs Kazlıçeşme'den kaldırıldı. Konuştuğumuz çoğu mülteci kendilerinden 200 liraya kadar para istendiğini söyledi. Yurtdışına gitmek isteyenler arasında sadece Suriyeliler yok...

POLİS KONTROLÜNDE ARAÇLARA BİNDİRİLİYORLAR...

Polis kontrollerinde çok sayıda mülteci  otobüslere bindirilerek sınıra doğru götürüldü. Kazlıçeşme'deki bir emniyet görevlisi durumu polis ekiplerine şöyle anlatıyor, "Bundan sonra herkes özel araçlarla gidebilir. Gidecek olanlar kendi parasıyla gidecek. Resmiler artık geride dursun..."

200 LİRAYLA 'UMUDA YOLCULUK'

Burada konuştuğumuz çoğu mülteci bindiği araçlara para ödediklerini söylüyor. Kimi mülteci 100, kimi de 200 lira istendiğini belirtiyor. Kadınlar, çocuklar, yaşlılar otobüse binmek için sıranın kendilerine gelmesini bekliyor. Onlar için İstanbul'da ayrılmak yeni bir umudun başlangıcı olacak. Çoğu mülteci, "Başımıza ne geleceğini bilmeden yola çıkıyoruz" diyor.

.

NEREYE GİDECEĞİNİ BİLMEYEN YOLCU...

Kendisini ve ailesini kurtarmak için Avrupa'ya gitmek isteyenlerden biri de 40 yaşındaki Muhammet Ahmedi. Ahmedi iki çocuğu ve eşiyle birlikte iki yıllardır İstanbul'da yaşıyor. 'İstanbul'dan niye gitmek istiyorsunuz?' sorusuna Ahmedi şu yanıtı veriyor: "Çocuklarımı ve eşimi daha iyi yaşatabilmek için..."

Muhammet Ahmedi

'Nereye gideceksiniz?' sorusuna Ahmedi, "Almanya, İsviçre... Neresi olursa olsun. İstanbul'da iki yıl taksicilik yaptım. Aylık üç bin lira alıyordum. Burada yaşamak zor. Çocuklarımı okula bile gönderemiyorum. Çocuklarıma daha güzel bir hayat sunmak için gidiyorum. Orada daha iyi yaşarlar. Burada çok zorlandım. Hastanelerde hep sorun yaşadım. Evime ekmek götüremediğim günler oldu" yanıtını veriyor.

Mülteciler otobüse binmek için sıranın kendilerine gelmesini bekliyor.

Otoparktan son otobüs kaldırılınca burada bulunan neredeyse bütün mülteciler otobüse bindi. Ancak gidemeyen 6 kişilik bir aile vardı... Ailesiyle birlikte otobüse binemeyen yolcu, "Paramız yok. Bizi de götürün" dedi ama ticari otobüs görevlileri bu aileyi araca bindirmedi.

Hatlı minibüsler de mültecilerden para alıp Kapıkule Sınır Kapısına götürmek istiyor. Taksiciler ise 250 lira talep ediyor.

Etiketler istanbul Mülteci