HDP ve MHP arasında Uygur tartışması

HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu, MHP'nin, İYİ Parti tarafından verilen Uygur Türkleriyle ilgili önergeyi reddetmesini eleştirdi. MHP Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bülbül ise "Bu zamana kadar MHP, gerek İYİ Parti'den gerek CHP'den gerek HDP'den gelen hangi araştırma önergesi varsa, bunları kendi siyasi anlayışı içinde desteklememe kararı vermiştir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - TBMM Genel Kurulu'nda, 2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'nin maddeleri üzerinde görüşmeler sürüyor.

Görüşmelerde söz alan HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Cumhur İttifakı'nın, "beka kavramı uğruna hukuksuzluklar yaptığını" söyledi. Cezaevlerinde hak ihlalleri yaşandığını belirten Gergerlioğlu, bu konuda kendisine ulaşan mektupları ve bilgileri paylaştı.

Gergerlioğlu'nun, "Mecliste Uygur Türkleriyle ilgili İYİ Parti'nin verdiği araştırma önergesinin AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi" ifadesi üzerine söz alan MHP Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bülbül, MHP'nin bu oylama sürecinde "ret" oyu vermediğini söyledi.

Bülbül, "Bu zamana kadar MHP, gerek İYİ Parti'den gerek CHP'den gerek HDP'den gelen hangi araştırma önergesi varsa, bunları kendi siyasi anlayışı içinde desteklememe kararı vermiştir. Doğu Türkistan meselesinde, MHP'nin düşünceleri, değerlendirmeleri kamuoyunca bilinmektedir. Bu noktada, ispat edeceğimiz en son parti de HDP'dir" dedi.

KURUM: EĞİTİME YÜZDE 16 KAYNAK AKTARILDI

Konuşmaların ardından Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, milletvekillerinin sorularını cevapladı. Kurum, Milli Eğitim Bakanlığı, üniversiteler, YÖK ile Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu dahil merkezi yönetim bütçesinden eğitime 2002 yılında 11,3 milyar lira kaynak aktarıldığını, 2020 yılında ise bunun 176,1 milyar liraya yükseldiğini dile getirdi.

Kurum, "Eğitim bütçemiz 2020 yılında, 2019 yılı bütçe ödeneğine göre yüzde 9,4 artırılmıştır. Merkezi yönetim bütçesi içinde eğitime 2002 yılında yüzde 9,4 kaynak aktarılırken 2020 yılı bütçesinden yüzde 16 kaynak aktarılmıştır. 2020 yılı bütçesinde eğitime gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 3,6'sı oranında kaynak aktarılmıştır" diye konuştu.

Kız çocuklarının okullaşma oranlarının da yükseldiğini belirten Kurum, "Eğitime yapılan yatırımlar ve uygulamaya konulan programların sonucu olarak eğitime erişim artmakta, böylece okullaşma oranlarında ciddi iyileşmeler gözlemlenmektedir" dedi.

'DESTEKLER KANUN GEREĞİ ÇKS ÜZERİNDEN YAPILIYOR'

Tarımsal desteklemelerin tapu sahibi üzerinden yapılmadığı yönündeki eleştiriye de yanıt veren Kurum, şunları söyledi:

"Bitkisel üretim destekleri Tarım Kanunu gereği çiftçi kayıt sistemi olan ÇKS üzerinden yapılıyor. ÇKS kayıtları esnasında üreticilerin üretim bilgileri, arazi, ürün gibi bilgiler, üretici ve ilgili beyanlarının muhtar ve aza imzasıyla onaylanarak TAKBİS kontrolü ile yapılıyor. ÇKS kaydı gerçek üreticilere yönelik yapılıyor. Buna aykırı işlem yapanlar tespit edildiğinde 5 yıl boyunca desteklemelerden men ediliyor." (ANKARA/AA)