Murat Yetkin: Rusya müttefikleri barıştırdı, kontrolü ele aldı

Gazeteci Murat Yetkin, Rusya'nın Suriye'de güç boşluğuna izin vermediğini ve kontrolü ele aldığını belirtirken, Cenevre'deki görüşmelerde Türkiye ile Suriye'yi barıştırma talebinde bulunabileceğini de bildirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci Murat Yetkin kişisel internet sitesinde yayınladığı yazısında  Türkiye'nin Barış Pınarı Harekatı'na ve o süreçteki diplomatik gelişmelere değindi. Rusya'nın Suriye'de kontrolü sağladığını belirten Yetkin, Rusya'nın bunu iki NATO müttefiki olan Türkiye ve ABD'yi barıştırarak yaptığına dikkat çekti.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun "Türkiye’ye gerekirse askeri güç kullanabilecekleri" yolundaki sözlerini, Trump yönetiminin siyasi rakiplerini Türkiye’ye vurarak sakinleştirmeye çalışması olarak gören ve "şımarık bir küstahlık" olarak yorumlayan Yetkin, harekatın hemen öncesinde, harekat günlerinde ve verilen ara sonrasında Türkiye, ABD, Rusya ve Suriye'deki diplomatik gelişmeleri aktardı. Rusya'nın Suriye topraklarında kazandığı gücü "Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonraki müthiş geri dönüş" olarak niteleyen Yetkin'in ilgili yazısından bir bölüm şöyle:

"Erdoğan 22 Ekim’de 120 saatin dolmasına birkaç saat kala Putin’le görüşmek üzere Soçi’de olacak.

Putin ile Erdoğan’ın randevulaştığı tarihin, daha Erdoğan-Pence görüşmesinden önce tam da beş günlük sürenin biteceği saatlere verilmiş olmasındaki tesadüfü şimdilik bir yana bırakalım. Ama Putin’in Erdoğan’dan 30 Ekim’de Cenevre’de başlayacak Suriye Anayasa yazım görüşmeleri öncesi, şahsi barışma olmasa da yeni Suriye’nin Türkiye’nin güvenliğini de gözetecek şekilde kurulması adına işbirliği talebinde bulunması tesadüf olmayacak.

Gelişmeler başka türlü de bakmak mümkün: Rusya ABD’nin Suriye’den çıkmasını, NATO müttefiki Türkiye’nin güvenlik kaygılarına destek olarak, hatta ABD ile anlaşmasına yardımcı olarak sağladı. Böylece Suriye’nin tamamı üzerinde kontrolünü güçlendirdi ve Sovyetler Birliği’nin yıkılmasıyla Orta Doğu’da güç kaybına uğrayan Moskova, ABD’nin ve Türkiye’nin PKK anlaşmazlığını fırsata çevirerek müthiş bir dönüş yapmış oldu.

Uluslararası ajanslar ise 21 Ekim akşamı, Suriye’den çekilen Amerikan askerlerine Kürtler tarafından çürük patates ve taş atıldığı haberlerini geçiyordu."

YAZININ TAMAMI