Yavaş: 30 bin kişiyi atıyorduk PKK’lıları dolduruyorduk ne oldu?

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nin ekim ayı toplantısında AK Parti grubu ile Belediye Başkanı Mansur Yavaş arasında işten çıkarma tartışması yaşandı. Üç kişinin diplomasının sahte olduğunu tespit ettiklerini ve toplam işten çıkan kişi sayısının 159 olduğunu belirten Yavaş, “Hani 30 bin kişiyi atıyorduk PKK’lıları dolduruyorduk ne oldu?” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi ekim ayı birinci oturumunda 'belediyeden çıkarılan işçiler' tartışması yaşandı. Gündem dışı söz alan AK Parti’li Meclis Başkanvekili Fatih Ünal’ın seçim öncesi işten çıkarmalarla ilgili Yavaş’ın sözlerini hatırlattı ve “Ne diye insanların ekmeğiyle oynuyorsunuz?” diye sordu.

Ünal’ın ardından konuşan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “Hani 30 bin kişiyi atıyorduk PKK’lıları dolduruyorduk ne oldu? Açsana ağzını şimdi ne oldu? Söylenenlere göre DHKP-C’liler sayaç okuyacaktı ne oldu? Bunların üzerinde mi duracağız?” dedi. 31 Mart seçimleri öncesinde AK Parti’nin adayı Mehmet Özhaseki, Yavaş’ın seçimi kazanması halinde 20 bin kişiyi belediyede işe alacağını, bu kişilerin de “PKK ve DHKP-C militanı” olacağını iddia etmişti.

‘İNŞALLAH ONLARI DA LANETLEMİŞSİNİZDİR’

Belediyeden çıkarılan işçilere ilişkin AK Parti grubunun önergesinin görüşüldüğü sırada Yavaş, AK Parti sıralarına dönerek, “Bu atılan işçilere ilişkin bir isim var mı kasıtlı attığımız?” diye sordu. AK Partili Başkanvekili Fatih Ünal, “İşçilerle ilgili bir sürü problem var da ben sizlerin de duymasını istiyorum. Bunlarla ilgili genel bilgi vereceğim. 5 bin 500 lira maaşla çalışan kişiye '2 bin 500 liraya çalışır mısın, çalışırsan buraya imza at' deniyor. İsimler var ama burada tek tek saymam mümkün değil” yanıtının ardından Yavaş, “8 bin tane Gökçek’in attığı işçilerin listesi var bunu size vereceğim. Ağzını açtınız mı geçen dönem bir sürü insan ekmeksiz kalırken onu bilmiyorum. İnşallah onlarını da lanetlemişsinizdir” diye konuştu.

AK Partili Meclis Başkanvekili Fatih Ünal

Yavaş’ın sözlerinin ardından kürsüye çıkan Ünal, seçim öncesi Yavaş’ın katıldığı televizyon programında “Kimsenin ekmeğiyle oynamayacağım” dediğini hatırlatarak, “Ne diye insanların ekmeğiyle oynuyorsunuz? Aslında bu insanların ekmeğiyle oynamıyorsunuz, bir taraftan da ailelerinin ekmeğiyle oynuyorsunuz. Seçimden önce verdiğiniz sözlerinizi tutmuyorsunuz. Bankamatik memuru olduğunu nereden çıkartıyorsunuz? Elinizde belgelerinizin olması gerekir. Burada yanlış yaptığınızı düşünüyoruz. Bu insanlar yeni işe girmiyorlar” dedi.

İLKOKUL MEZUNUNA 12 BİN 500 TL MAAŞ

Ünal’ın sözlerinin ardından işten çıkarılan işçi tartışması devam etti. Yavaş çıkarılan işçilerin neden işten çıkarıldıklarını belgelerle anlattı. Çetin Acar adlı çalışanın 'FETÖ' uzmanı kartı yaptığı ve işe gelmediğini, Vural Yiğit adlı çalışanın 15 Temmuz gazisi olduğunu ve işe devam ettiğini, sahte diploması olduğu tespit edilen üç kişinin de işten atıldığını belirten Yavaş, “İlkokul mezunu sorumlu kadrosunda 12 bin 500 TL maaş alan personel var. Lise mezunu özel kalem kadrosunda 10 bin 500 TL maaş alan personel var. Daha ağır işlerde çalışanlar daha az ücret alıyor” dedi. Yavaş sözlerine şöyle devam etti:

“İşten çıkarılan sayısı değil işten ayrılan sayısı 159 kişidir. Öyle spesifik işleri duyduğunuz zaman açın telefonu mevzu nedir biz size söyleyelim. İçlerinizden bazıları telefon açıyor bilgi veriyor bu arkadaşı değerlendirin diyor. Değerlendiriyoruz. Şimdi verilen sözlere geliyorum. Hani 30 bin kişiyi atıyorduk PKK’lıları dolduruyorduk ne oldu? Açsana ağzını şimdi ne oldu? Söylenenlere göre DHKP-C’liler sayaç okuyacaktı ne oldu? Bunların üzerinde mi duracağız? Peşine düştüğünüz adam namusuyla çalışıyorsa şeref sözü başlatırız. Önce belediye başkanına sorun. Mobbing diyorsun iş başına gelir gelmez kimse kimsenin sendikasına karışmayacak diye genelge çıkaran tek belediye başkanı benim. Ne diyorsun sen? HAK-İŞ’e sorsana? Sor HAK-İŞ'e bakalım ne diyor?”

Toplantıda, ASKİ Genel Müdürlüğü'nün 2020-2024 yıllarına ait stratejik planına ilişkin Başkanlık yazılarının görüşülmesi ertelendi, bazı soru önergeleri ise ilgili komisyonlara sevk edildi. (ANKARA/AA)