Çelik: Mehmet Özhaseki'nin cümlesi cımbızlanmış, öyle bir şey söylemez

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'e, basın toplantısında Mehmet Özhaseki'nin belediyelere T.C. ibaresinin eklenmesiyle ilgili "Bu resmen bölücülük alameti" açıklaması soruldu. Çelik, "Mehmet Özhaseki Bey'in o cümlesi cımbızlanarak alınmış bir cümle, Mehmet Özhaseki bey öyle bir şey söylemez. Milli konularda son derece hassas bir arkadaşımızdır" yanıtını verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, soru üzerine AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki'nin belediye tabelaların eklenen T.C. ibaresiyle ilgili açıklaması hakkında konuştu. Çelik, "Mehmet Özhaseki Bey'in o cümlesi cımbızlanarak alınmış bir cümle, Mehmet Özhaseki bey öyle bir şey söylemez. Milli konularda son derece hassas bir arkadaşımızdır" dedi.

Kayseri'de Melikgazi Belediye binası tabelasına Türkiye Cumhuriyeti’nin kısaltması olan T.C. ibaresinin eklenmesiyle ilgili olarak Özhaseki, "Türkiye sınırları içerisinde yaşıyorsak neden tekrarlıyoruz? Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı olan mı var? Arkadaşlarımızın yaptığı bölücülüğü ve tahriki artırmak" demişti.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısı sona erdi. AK Parti Genel Merkezi'nde basına kapalı gerçekleştirilen toplantı, 2 saat 55 dakika sürdü.

Toplantıdan sonra açıklama yapan AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın partisinin milletvekilleriyle gerçekleştirdiği toplantının sonuncusunun yapıldığını ve toplantılarda ele alınan konuların ilgili birimlere aktarıldığını söyledi.

'BM GÜÇLERİ, MASUM İNSANLARI KATİLLERE TESLİM ETTİ'

Bosna Hersek'in Srebrenitsa kentinde 1995'te yaşanan soykırımın 24'üncü yılı olduğunu hatırlatan Çelik, "24 yıl önce yaklaşık 8 bin 300 civarındaki masum insan katledildi. Birleşmiş Milletler (BM) güçlerine sığınmışlardı, Hollandalı askerlere. Ama onlar, bu masumları korumak için görev yapmaları gerekirken tam tersi bir durum söz konusu oldu. Bu masumları, o katillere teslim ettiler ve hala bu acı devam ediyor" dedi.

Srebrenitsa'da her sene yeni mezarlara, kemiklere ulaşıldığını dile getiren Çelik, "Maalesef bu acı bitmiyor, her sene Srebrenitsa annelerinin oradaki nöbeti kesintisiz bir biçimde devam ediyor. Çocuklarını, eşlerini, babalarını kaybedenler bu nöbeti devralarak sürdürüyorlar. Modern dünyanın bir utancıdır, büyük bir insanlık dramıdır. Umarız bundan sonra dünyanın gözü önünde gerçekleşen bu hadiseler karşısında daha çok ders alınır" diye konuştu.

'15 TEMMUZ'UN YIL DÖNÜMÜ İÇİN BİN 500 ETKİNLİK PLANLANDI'

15 Temmuz darbe girişiminin yıl dönümünün yaklaştığını hatırlatan Çelik, çok sayıda etkinlik gerçekleştirileceğini söyledi. Çelik, "450'den fazlası yurt dışında olmak üzere, toplam bin 500 civarında etkinlik 8-15 Temmuz haftası içerisinde ve diğer zamanlara yayılacak şekilde faaliyete geçirildi" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 15 Temmuz programı hakkında da bilgi veren Çelik, Erdoğan'ın saat 13.00'te Millet Camisi'ndeki hatmi şerife, saat 14.00'te TBMM özel oturumuna ve saat 16.00'da Ankara Emniyet Müdürlüğü binasının açılış törenine katılacağını aktardı.

Çelik, Atatürk Havalimanı'nda saat 20.00'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katılımıyla anma programı gerçekleştirileceğini söyledi.

'IRAK'LA EŞ GÜDÜM HALİNDE TERÖRLE MÜCADELE SÜRÜYOR'

MKYK toplantısında iç, dış politik gelişmeler, ekonomik gelişmeler ve sosyal politikalarla ilgili sunumlar yapıldığını belirten Çelik, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın toplantının açılışında iç ve dış politikayı ilgilendiren kapsamlı bir değerlendirme yaptığını aktardı.

Çelik, 27 Mayıs'tan Hakurk Vadisi'ne yoğun bir askeri harekat yapıldığını söyledi ve "Kandil, Mahmur ve Sincar'daki terör varlığının sonlandırılması için Irak makamlarıyla da görüşerek eş güdüm halinde Türkiye bu çabasını, terörle mücadelesini sürdürüyor. Tabii PKK'nın orada çeşitli sözde siyasi oluşumlar içerisinde kendini gösterme gibi gayretleri var bununla ilgili konular yakın takip ediliyor" ifadelerini kullandı.

'MÜTTEFİKLER HAVA SAVUNMA SİSTEMİ SATMADIĞI İÇİN S-400'E KARAR VERİLDİ'

Rusya'dan satın alınan ve yakın zamanda Türkiye'ye teslim edileceği açıklanan S-400 hava savunma sistemiyle ilgili tartışmalara da değinen Ömer Çelik, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin milli güvenliğiyle, savunmasıyla ilgili bir ihtiyaçtır. Doğu Akdeniz'de neredeyse bütün ülkelerin gemileri Akdeniz'i tamamen kaplamış durumdalar. Burada Doğu Akdeniz'de kimin varlığı var diye baktığınızda, bu tip bir askeri haritaya baktığınızda şaşırtıcı bir şekilde neredeyse bütün dünyanın Akdeniz'e yığıldığını görüyorsunuz. Libya ile ilgili gelişmeler görülüyor, tabii Suriye ve Irak'la ilgili gelişmeler, bütün bunlar söz konusu edildiğinde Türkiye'nin hava savunma sistemi ihtiyacının ne kadar acil bir ihtiyaç olduğu görülüyor."

Türkiye'nin Patriot hava savunma sistemi satın alma talebini ABD tarafından reddedildiğini hatırlatan Çelik, "Gönül isterdi ki müttefiklerimiz bir NATO üyesi olarak Türkiye'nin bu acil ihtiyacının karşılanması için daha acil ve daha etkili bir iş birliği içerisinde olabilsinler ama hikayenin tamamını çeşitli vesilelerle anlattık maalesef böyle bir yaklaşım söz konusu olmadı ve S-400 meselesine Türkiye tarafından karar verildi" dedi.

'TÜRKİYE'DE MİLLİ MUHALEFET KONUSUNDA CARİ AÇIK VAR'

CHP sözcülerinin yaptığı açıklamaların kendilerini şaşırttığını ifade eden AK Parti Sözcüsü Çelik, şunları söyledi:

"S-400 gibi savunma ihtiyacımızı karşılayacak hassas bir konuda maalesef bu milli duruşu, bu partiden göremiyoruz. Türkiye'nin milli muhalefet konusunda çok ciddi bir cari açığı vardır. Her olayda, özellikle dış politika konularında bu daha da büyümektedir. Arzu ederdik ki Türkiye'nin milli hükümetinin yanında dursunlar. Dışarıdaki tezleri dillendirme konusunda ayırdıkları zamanı, gösterdikleri iştahı, Türkiye'deki hükümetin, Türkiye'nin savunma ihtiyacıyla ilgili ortaya koyduğu tezleri dünyaya anlatma, bu konuda birlik ve beraberlik gösterisi içinde olma konusunda da gösterebilsinler ama maalesef böyle olmuyor. CHP sözcülerinden, ABD'deki en muhalif, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin çıkarına en aykırı hangi görüş varsa onları duyuyoruz."

'HAN, AB'NİN EN ÖNEMLİ MAKAMINI İSTİSMAR EDİYOR'

Avrupa Birliği'nin (AB) genişlemeden sorumlu komiseri Johannes Hahn'ın "Türkiye, Rusya ve Çin Balkanlar'da rakibimiz" açıklamasına değerlendiren Ömer Çelik, şöyle devam etti:

"Böylesine dar kafalı bir anlayış. Üstelik genişlemeden sorumlu komiser, üstelik Türkiye ile müzakereleri yürüten kişi, sanki Avrupa Birliği'nin bir genişleme komiseri değil de Avusturya'da Dışişleri Bakanlığı'nda sıradan bir memur gibi konuşuyor. Avusturya'nın tezlerini gündeme getirmek için AB'nin önemli bir makamını istismar ediyor. Türkiye'yi kafasında dünyada büyük süper güçler olan Rusya, Çin ile birlikte kafasında bir yerde eşitlemesi, bu şahsın Türkiye'nin büyüklüğü, gücü, etkisi konusunda bir idrake vardığını ama bu idrake varırken bunun Avrupa'ya, Avrupa Birliği'ne pozitif bir katkısı olacağı şeklindeki bir yaklaşımdan gün geçerek uzaklaştığını gösteriyor. İşte bu vizyon daralması, dar kafalılık maalesef Avrupa Birliği'ni geriye götüren bu aktörler yüzünden gerçekleşmiş oluyor."

'FETÖ'CÜLERİN İADESİ KONUSUNDA MİÇOTAKİS'TEN BEKLENTİMİZ VAR'

Erken seçimle iş başına gelen Yunanistan Başbakan'ı Kiriakos Miçotakis'e ilişkin Çelik, "Babasının Başbakanlığı döneminde bir darbeye maruz kalmıştı Yunanistan ve ülkemizde misafir edilmişti. Darbeye maruz kalmış, darbenin ne manaya geldiğini, ne kadar aşağılık bir insanlık suçu olduğunu bilen bir siyasi gelenekten geldiği için bunu şahsen de yaşadığı için Türkiye'de darbe girişiminde bulunmuş ve Yunanistan'a kaçmış FETÖ üyesi asker üniforması giymiş teröristlerin Türkiye'ye iadesi konusunda Sayın Miçotakis'in daha çok gayret göstereceği şeklinde bir beklentimiz olduğunu vurgulamak isterim" diye konuştu.

'ÖZHASEKİ MİLLİ KONULARDA SON DERECE HASSAS BİR ARKADAŞIMIZ'

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki'nin "T.C. ibareli tabela talebi bölücülüğü ve tahriki artırır" şeklindeki açıklamasına ilişkin soruya Çelik, "Mehmet Özhaseki beyin o cümlesi cımbızlanarak alınmış bir cümle, Mehmet Özhaseki bey öyle bir şey söylemez. Milli konularda son derece hassas bir arkadaşımızdır" yanıtını verdi.

Kayseri'de Melikgazi Belediye binası tabelasına Türkiye Cumhuriyeti’nin kısaltması olan T.C. ibaresinin eklenmesiyle ilgili olarak Özhaseki, "Türkiye sınırları içerisinde yaşıyorsak neden tekrarlıyoruz? Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı olan mı var? Arkadaşlarımızın yaptığı bölücülüğü ve tahriki artırmak. Yıllardır dikkat edin T.C. ibaresini rumuzlarının başında kullandılar birileri. Bu resmen bölücülük alameti. Bu siyasi bir atraksiyondan ve işten ibarettir. MHP’li belediyelerin T.C. ibaresini takmış olmasına hiçbir itirazımız yok" demişti.

'SİSTEME AYAK UYDURAMAYAN MEKANİZMALAR KONUŞULDU'

Çelik, Türkiye Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin milletvekilleriyle kahvaltıda bir araya geldiği toplantılara ilişkin, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Yeni sisteme ayak uyduramayan çeşitli mekanizmalar açık ve net bir şekilde konuşulmuştur. Milletvekillerimiz, millet adına vekalet görevini yürütüyorlar. Milletin taleplerini dile getiriyorlar. Onların dile getirdiği bu taleplerin merkezi hükümetin uygulamalarına etkili bir şekilde yansıması ve bunların değerlendirilmesi Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından son derece önemli bulunmaktadır."

'TARTIŞMALAR SİSTEMİN KENDİSİYLE İLGİLİ DEĞİL'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile ilgili aksaklıkların giderilmesi için her türlü öneriye açığız. Bu kapsamda MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile bir görüşme yapılabilir" sözlerini sözleri hatırlatılan Ömer Çelik'e, bu görüşmenin tarihinin belli olup olmadığı soruldu.

Erdoğan ve Bahçeli arasında çeşitli konularda görüşmenin her zaman gerçekleşme imkanının bulunduğunu söyleyen Çelik, "Cumhurbaşkanımızın oradaki kastı şudur: 'Bununla ilgili olarak bir çalışma yapılıyor, bu çalışmanın çıktılarını gördükten sonra bazı yerleri güçlendirmemiz gerekebilir.' Fakat bu sistemin kendisiyle ilgili değil" dedi.

"Artık bu sistemden geri dönüşle ilgili bir tartışma değil bu tartışma" diyen Çelik, "Onu muhalefet kendisine göre, CHP öyle bir tartışmaya dönüştürmeye çalışıyor. Milli irade tecelli etmiştir ve sistem yürürlüğe girmiştir. Burada herhangi bir tartışma yoktur, sistem uygulanmaktadır. Uygulamalarda güçlendirilmesi gereken yerler ortaya çıkabilir. Bazı yerlerde yeterince verim alınamadığı şeklinde şikayetler var. Bunlar kapsamlı bir şekilde masaya yatırılıyor" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu konuda diğer partilerle de görüşebileceğini söylediğini aktaran Çelik, "Ama 'Biz hiçbir şekilde bu çıktılarla ilgilenmeyiz, bizim tek ilgilendiğimiz şey bu sistemden vazgeçilmesi, eski haline dönülmesidir' diyenlerle tabii ki görüşülecek bir şey yok" ifadelerini kullandı. (ANKARA/AA)