Duvar Arkası: Oylar yeniden sayıldıkça İmamoğlu'na yaradı!

17 gün süren İstanbul sayımı Ekrem İmamoğlu'nun tanınırlığını yüzde 75'lerden yüzde 97'lere yükseltti! MHP'den büyükşehirler için 'Meclis Başkanı' formülü! Yeni TBMM Beştepe'de yapılan kütüphane mi olacak? Sandık nöbeti CHP'lilere kilo aldırdı... HDP'ye göre Şırnak sonucunun bir nedeni de 'ilçe olma' korkusu... Hepsi Duvar Arkası'nda...

Google Haberlere Abone ol

İMAMOĞLU 17 GÜNDE YÜZDE 22 DAHA FAZLA TANINDI!

31 Mart yerel seçimlerinin yapıldığı günün akşamı İstanbul seçimlerinin kazananının Ekrem İmamoğlu olduğu ortaya çıkmıştı ama AK Parti bu tabloya itiraz edince sonucun kesinleşmesi günler aldı. AK Parti’nin itirazları ile önce İstanbul’un ilçelerindeki tüm geçersiz oylar daha sonra bazı ilçelerdeki tüm oylar yeniden sayıldı. Ancak tekrar sayımlar da aradaki farkı kapatmaya yetmedi. Böyle olunca İmamoğlu mazbatasını seçimden 17 gün sonra alabildi. İstanbul seçimleri nedeniyle günler süren tartışma İmamoğlu’nun daha da tanınmasına yol açtı. CHP’nin yaptığı ölçüme göre Ekrem İmamoğlu belediye başkan adayı olmasına karşın 31 Mart itibariyle yüzde 75 oranında tanınıyordu. Seçimden sonra 17 gün süren sayım tartışması İmamoğlu’nu sürekli gündeme taşıyınca bu tanınırlık oranı yüzde 95-97’ye çıktı.

BÜYÜKŞEHİRLERE 'MECLİS BAŞKANI' FORMÜLÜ!

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 31 Mart yerel seçimlerinin ardından gündeme getirdiği, “Sadece büyükşehir belediye başkanını seçelim, ilçe belediye başkanlarını o belirlesin” önerisini birkaç kez tekrarladı. AK Parti’den bu öneriyle ilgili kesin bir yanıt gelmedi ve sadece, “Büyükşehir ve ilçe belediyeleri arasında uyum ve dengelenme konusu için ne yapılabilir ele alınabilir” denildi. İktidar partisinin bu konuda nasıl bir adım atacağını bilmiyoruz ama MHP’de Bahçeli'nin bu önerisinin yanı sıra başka formüller de konuşuluyor. Bahçeli’nin yakın çalışma arkadaşlarından bir parti yöneticisi, “Yerel seçimlerde büyükşehir belediye başkanını seçmeyelim, sadece ilçe belediye başkanlarını seçelim. Daha sonra ilçeler toplansın Meclis’teki gibi başkanını seçsin. Seçilen isim büyükşehir belediye başkanı olsun” diyor.

BEŞTEPE'DEKİ KÜTÜPHANE YENİ TBMM Mİ OLACAK?

Ankara Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı yerleşkesine inşa edilen büyük kütüphanenin temmuz-ağustos aylarında tamamlanarak açılması bekleniyor. 5 milyon kitap hedefiyle yapımı süren büyük kütüphane binası Ankara kulislerinde ise farklı yorumlara neden oluyor. Muhalefet partilerinden birçok siyasetçiye göre kütüphane olarak yapılan bina aslında yeni Meclis binası olarak inşa ediliyor! Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi tartışmaları içinde muhalefet partilerinden Meclis’in de Cumhurbaşkanlığı yerleşkesi içine alınacağı iddiaları dile getirilmişti.

İSTANBUL’DA SANDIK NÖBETİ CHP’YE KİLO ALDIRDI

İstanbul seçimlerinin ardından AK Parti’nin itirazları üzerinden yapılan ve günlerce süren yeniden sayımlar “Sandık Nöbeti” tutan CHP yöneticileri ve milletvekillerine kilo aldırdı. Gece-gündüz İstanbul’da sayım noktalarında nöbet tutan CHP’liler stres, düzensiz beslenme, sık sık simit-poğaça tüketimi ayrıca partililerin destek amacıyla getirdiği böreklere “hayır” diyememe nedeniyle kilo aldı. “Birçok arkadaşımız benim gibi ortalama 4 kilo aldı” diyen bir CHP yöneticisi gülerek, “yeni kıyafet almamak için ilk işlerimizden biri de rejim yapmak olacak” dedi.

'ŞIRNAK İLÇE OLACAK KORKUSU EL DEĞİŞTİRTTİ'

HDP’nin 24 Haziran seçimlerinde yüzde 70 oy aldığı Şırnak’ta belediye başkanlığını kaybetmesi çok konuşuldu. AK Parti yüzde 61 oy oranıyla kazandığı belediyedeki bu sonucu son dönemde uyguladığı politikalara destek olarak yorumladı. HDP'nin değerlendirmesi ise farklı oldu. Şırnak’a dışarıdan 12 bin güvenlik gücü getirilerek oy kullandırıldığına dikkat çeken HDP, “Şırnak’ı kaybetmedik, Şırnak gasp edildi” dedi. Şırnak'ta oy kullanan güvenlik güçlerinin sayısındaki artışı seçmen listesinde görmek mümkün. Ancak HDP’nin oylarında da azalma var. HDP’ye göre bu düşüşte de gözaltı ve tutuklamalar nedeniyle parti teşkilatı zayıf düştüğü için etkili çalışma yapılamaması ve yine seçmenlere dönük ekonomik, sosyal baskılar etkili oldu. HDP'liler özellikle iktidar blokundan seçim kampanyası boyunca yapılan “Şırnak’ı HDP kazanırsa ilçe yapılır” yönündeki propagandanın da vatandaşlar üzerinde etkili olduğunu iddia ediyor.