'Muhtarlığı aldık ama İstanbul gitti!'

İYİ Parti Grup Başkanvekili Yavuz Ağıralioğlu, muhtarlık seçimi için İstanbul'dan diğer illere 280-300 bin kadar seçmen taşındığı iddialarını hatırlatarak, “Muhalefete kızmak yerine muhtarlara kızsınlar. Trabzon Çaykara’da bazı akrabalarımız 'Muhtarlığı aldık ama İstanbul gitti' diyor” şeklinde konuştu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - AK Parti’nin 31 Mart yerel seçiminde İstanbul’u kaybetmesinin nedenlerinden biri olarak muhtarlık seçimi için illere taşınan seçmenin etkisi olduğu iddia edildi. Avrasya Araştırma Başkanı Kemal Özkiraz’ın daha önce Gazete Duvar’a verdiği bilgiye göre sadece İstanbul’dan 345 bin seçmen muhtarlık seçimleri için değişik illere kaydırıldı. Bu seçmenlerin büyük kısmının AK Parti lokasyonlarında yaşayan seçmen olduğuna dikkat çeken Özkiraz, “Benim hesabıma göre muhtarların İstanbul’dan yaptığı taşıma AKP’ye eksi 1.85 puan yazacak” iddiasında bulundu.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Yavuz Ağıralioğlu da söz konusu iddiayı yeniden gündeme getirdi. AK Parti-MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı’nın İstanbul’da seçimi kaybetmelerine dair bir dizi gerekçe olduğunu, bunlardan birinin de muhtarlar olduğunu belirten Ağıralioğlu, şunları söyledi:

“Sonuçlarla ilgili istatistiklerde muhtarların da hesaba katılması gerek. Muhtarların devlet yönetim piramidinde bu kadar kuvvetli ve fonksiyonel hale gelmesi, getirilmesi muhtarlığı cazip bir alana taşıyınca, muhtarlık üzerinden taşınan oylar Tayyip Bey’e İstanbul’u kaybettirdi. Ne oldu? Tayyip Bey valileri muhtar, muhtarları vali etti. Muhtarlar için öyle cümleler kurdu ki neredeyse mülki erkan muhtarların karşısında vasfını yitirdi. Zannedersiniz ki valiler kaymakamlar muhtar, muhtarlar vali! Böyle devletin yönetim ihtişamını muhtarlığa yıktırırsanız Allah da sizin yönetim ihtişamınızın zirvesi olan İstanbul’u muhtarlara yıktırır. 280-300 bin kadar seçmenin İstanbul’dan muhtarlık seçimi için taşındığı söyleniyor. Bu taşınan seçmenlerin büyük kısmının AK Parti’ye oy verme potansiyeli olan seçmen olduğu değerlendiriliyor. Benim de bu şekilde Trabzon Çaykara’ya gelmiş akrabalarım var. Akrabalarımın dile getirdiği ortak düşünce: Muhtarlığı aldık ama İstanbul gitti. Buradan anlıyorum ki İstanbul’u zaten alıyoruz, muhtarlıktan olmayalım diye nüfus taşınmış ama muhtarlık alınmış İstanbul kaybedilmiş.”

50'NCİ MUHTARLAR TOPLANTISI BEKLENİYOR

Bu durumda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın muhalefete kızmak yerine muhtarlara kızması gerektiğini belirten Ağıralioğlu gülümseyerek, “Cumhurbaşkanının muhtarlarla ilk toplantısında ne diyeceğini merak ediyorum. Ceza verirse şaşırmayacağım” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 27 Aralık 2018 tarihinde 49'uncu Muhtarlar Toplantısını gerçekleştirdi. Daha sonra seçim sürecine girildiği için muhtarlar toplantısı yapılmadı.