Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli: Ben uzaydan mı geldim?

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli patates üreticisi ABD'li McCain Food şirketine danışmanlık yaptığının ortaya çıkmasının ardından, bakanlık görevinin kendisine tebliğ edilmesiyle birlikte tüm ücretli görevlerinden istifa ettiğinin altını çizerek, "27 yıllık çalışma hayatım var. Gıda, perakende tüm sektörlerde çalıştım. Yani evinde oturup bakan olmaya gelmiş bir insan değilim ki" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli 2013-2018 yılları arasında dünyanın en büyük patates üreticisi McCain Food'un danışmanlığı yapmış olmasıyla ilgili haberlerle ilgili açıklama yaptı. Bakan Pakdemirli kendisine bakanlık görevi tebliğ edildikten sonra tüm ücretli görevlerinden istifa ettiğini açıkladı.

"Bu iddiaya gülüyor olmamız lazım" diyen Pakdemirli, ''Ben şu anda bu memlekette 16 kişiye nasip olmuş çok şerefli bir görevi yürütüyorum. Bu görevi alacağımı haber alır almaz tüm ücretli görevlerimin hepsinden istifa ettim. Bir defa böyle etik dışı bir ilişkinin içinde olmam söz konusu değil'' dedi.

'YANLIŞ DEĞİL'

Bir firmaya geçmişte danışmanlık yapmış olmasının yanlış olmadığını da kaydeden Pakdemirli, ''Bir insanın çoluğunun çocuğunun rızkı için çalışması normal değil mi? Ben uzaydan mı geldim? Benim 27 yıllık çalışma hayatım var. Gıda, perakende tüm sektörlerde çalıştım. Yani evinde oturup bakan olmaya gelmiş bir insan değilim ki… Geçmişte çalışmış olduğum yerler olabilir. Bunlarla geçmişte çalışmış olmam bugün her hangi bir ticari ilişkiye girmemi gerektirmez ki'' diye konuştu.

'BENİM ÜZERİMDEN HÜKÜMETİ YIPRATMAYA ÇALIŞIYORLAR'

Sözlerinin devamında 'Komik olan şudur' diyen Pakdemirli, "Bakanlık olarak sofralık patates ithalatına izin verdiklerini ancak söz konusu firmanın dondurulmuş patates üretiyor. Bu konuyu gündeme getirerek benim üzerimden bakanlık ve hükümeti yıpratmaya çalışıyorlar" dedi. (HABER MERKEZİ)

Ne olmuştu?

Ekşi Sözlük’te 11 Mart 2019’da açılan bir başlıkta “dondurulmuş patates firmasının Ortadoğu danışmanının Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli olduğu” iddiası yer alıyordu. Bu başlık altına kısa sürede beş yüzün üzerinde girdi yapıldı. Aslında iddia Soner Yalçın’ın Sözcü gazetesinde 11 Temmuz 2018’de yayınlanan köşe yazısında da dile getirilmişti. Yalçın yeni Cumhurbaşkanlığı sisteminin ilk kabinesinde Tarım ve Orman Bakanlığına atanan Pakdemirli’nin 2013-2018 yılları arasında Kanada menşeili “McCain Foods” şirketinde danışmanlık yaptığını iddia ediyordu. Bakan Pakdemirli’nin 2013-2018 yılları arasında Kanada merkezli McCain şirketinde “iş geliştirme danışmanı” olarak çalıştığı iddiası doğru. McCain’den şu ana kadar kamu ithalatı yapılmamış. Fakat söz konusu şirketin donmuş patates ürünleri Türkiye’de Koza Gıda tarafından ithal ediliyor. Soner Yalçın iddiayı gündeme getirdiği yazısında Bekir Pakdemirli’nin formasyonunun önceki Tarım ve Orman Bakanları’nın aksine ziraat gibi alanlardan olmadığını vurguluyordu. Pakdemirli’nin LinkedIn üzerinden erişilebilen kariyer geçmişinden 2013-2018 yılları arasında Kanada menşeili dondurulmuş gıda şirketi McCain Foods’da “iş geliştirme danışmanı” olarak görev yaptığı görülebiliyor. Kamuyu Aydınlatma Platformunda Turkcell şirketine ait bilgilerde de Bekir Pakdemirli’nin McCain’de çalıştığı görülebiliyor.

Turkcell’in 2013 yıllık raporunda da Pakdemirli’nin ismi McCain Foods’da iş geliştirme yöneticisi olarak geçiyor. Ayrıca Bakan Pakdemirli’ye ait arşiv görüntülerinin yer aldığı “Bekir Pakdemirli” isimli bir YouTube kanalının 2014 yılında (Bekir Pakdemirli McCain’de görev alıyorken) yüklediği bir videoda da McCain şirketinin tanıtım görüntülerine yer veriliyor. Eski siyasetçi Ekrem Pakdemirli’nin oğlu Bakan Pakdemirli Bilkent Üniversitesi İşletme mezunu. Aynı alanda Başkent Üniversitesinden yüksek lisans ve Celal Bayar Üniversitesinden doktora derecesini almış. Pakdemirli 90’lı yıllarda babasının kurmuş olduğu ve zeytinyağı üretimi yapan Türdeş Tarım Ürünleri Ltd. Şti.’nde iş hayatına atılmış. Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi kayıtlarına göre, Bekir Pakdemirli 2008-2011 yılları arasında Orkide yağ markasının da bağlı bulunduğu Küçükbay Yağ A.Ş.’ye satılacak Ekiz Yağ ve Sabun Sanayii A.Ş.’de görev almış.

DONDURULMUŞ PATATES ÜRÜNLERİ

Dondurulmuş patates ürünleri geliştiren McCain Foods’un internet sitesinde yer alan bilgilerden işbirliği yapılan ülkeler ve bölgelere ulaşılabiliyor. Bu listede Türkiye’nin adı bulunmuyor. Şu an ise McCain markasının dondurulmuş patateslerin dağıtımını Türkiye’de Koza Gıda gerçekleştiriyor. Koza’nın internet sitesindeki ürün çeşitlerinden piyasada bulunabilen patates ürünlerine ulaşılabiliyor. Türkiye’nin McCain’den patates ithal edeceği iddiası ise geleceğe dönük olması nedeniyle doğrulanamaz bilgi niteliğinde. Söz konusu iddiaların gündeme gelmesinin sebebi ise Resmi Gazete’de yer alan 11 Mart tarihli “patates kararnamesinde” 20 Nisan 2019’a kadar 200 bin tonun üzerindeki patates ürünlerinin ithalatından gümrük vergisinin alınmayacağı kuralı.

Burada dikkat çeken nokta kararnamede yer alan muafiyetin 0701.90 GTİP (Gümrük Tarife İstatistik) kodlu patateslerde geçerli olması. Bu ticaret kodu “tohumluk olmayan taze veya soğutulmuş patatesi” (yani McCain Foods’un Türkiye’ye ticaretini Koza Gıda aracılığıyla gerçekleştirdiği dondurulmuş patates ürünleri) gösteriyor. McCain’in Türkiye’ye ne kadar patates sattığı ise içinde bulunduğumuz dönemin ticaret istatistikleri açıklandığında belli olacak. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, söz konusu kararnameyi Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine de taşıdılar.

Sonuç olarak Bakan Pakdemirli’nin 2013-2018 yılları arasında Kanadalı McCain şirketinde “iş geliştirme danışmanı” olarak çalıştığı iddiası doğru. Şirket şu an için Türkiye’ye taze patates ithalatı gerçekleştirmiyor. Fakat McCain’in dondurulmuş patates ürünlerini Türkiye’de bulabilmek mümkün. 25 ilde patates ekiminin yasaklanmasının ülke için gerekli patatesin bu dönemde McCain gibi uluslararası gıda zincirlerinden elde edilmesi için ortaya çıktığı iddiası ise belirsiz. (Kaynak: Teyit.org)