HDP: Tutuklarlarsa aday bulamayız sandılar

HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, Meclis'te gazetecilere konuştu: Kayyum atanan tüm yerlerde HDP'nin aday yapacak kimse bulamayacağını düşünüyorlardı. Çünkü çok kişi tutukladılar. Orada çalışacak, aday olacak kimse bulamayacağımızı düşünüyorlardı ki her şeye rağmen HDP ön seçimle adaylarını belirledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kurtulan, Leyla Güven'in açlık grevinde 103. güne girdiğini söyledi. "Açlık grevinin yayılacağını söylemiştik" diyen Kurtulan, "Sebahat Tuncel ve Selma Irmak açlık grevinde 35. gününde. Cezaevlerinde 65 gündür açlık grevleri devam ediyor. Cezaevlerinde 301 kişi açlık grevinde. Erbil temsilcimiz Nasır Yağız 90. gününde" dedi.

Yargı alanında düzenlemeler içeren Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin, TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edildiğini belirten Kurtulan, 'Türkiye'de en sorunlu alanın yargı olduğunu' dile getirdi. Kurtulan, "Hakim ve savcı adayları için daha önce KHK ile kaldırılan 70 sınav barajının ve sözlü mülakatın yeniden düzenlendiğini görüyoruz. Demek ki AKP'nin bu alanda kadrolaşma ihtiyacı tamamlanmış durumdadır" dedi.

'ÜNİVERSİTELERİN ADININ DEĞİŞMESİ SEÇİM YATIRIMI OLARAK GÖRÜLEBİLİR'

Yüksek Öğretim Kurumları Teşkilat Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Teklif'i hatırlatan Kurtulan, Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin adının Alparslan Türkeş Üniversitesi olarak değiştirilmesi düzenlemesine değindi. Kurtulan, "Bir üniversitenin adının değişmesi seçim yatırımı olarak görülebilir, bir hükümet neden bununla uğraşır? İsminin değişmesinden ziyade üniversitelerin bağımsız, özerk ve parasız olmasına kafa yorsa çok daha faydalı olur" ifadelerini kullandı.

"Partimiz her daim kriminalize edilmek isteniyor" diyen Kurtulan, "Son 20 günde toplam 180 partilimiz gözaltına alındı, bunların bazıları tutuklandı. Şu an bile Ankara Adliyesi’ne de MYK üyelerimiz, il yöneticilerimiz savcılığa çıkarıldı. Meclis tarihinde belki de ilk defa yaşanan bir şey de oldu geçen hafta. İlkler her zaman bize nasip oluyor maalesef. Grup toplantımıza katılmak üzere Ankara dışından gelen konuklarımız Ankara girişinde durduruldular. Genel Kurul’da da dile getirdiğimizde hiç kimse bunun anti demokratik olduğunu beyan eden bir açıklama yapmadı. Bu da İçişleri Bakanı marifeti ile gerçekleşen bir durum" diye konuştu.

'ADAMLIĞINI TEST ETME İHTİYACI DOĞMUŞ'

Kurtulan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun, "Ben sizi durdurmazsam adam değilim" sözlerine de değindi: "İçişleri Bakanı, bakanlığının ve adamlığının ölçüsünü HDP'ye küfretmek, saldırmak, baskılamak, gözaltına almakla sınıyor. Kendisi daha önce de AKP için “Ben sizi durdurmazsam adam değilim” demişti, şimdi AKP’nin bir bakanı olarak adamlığını test etme ihtiyacı doğmuş" dedi.

'TÜRKİYE SEÇİME SAVAŞA GİDER GİBİ GİDİYOR'

Kurtulan tutuklanan HDP'lileri hatırlatarak, "Tüm bunlar seçim yatırımı. Seçim sürecine Türkiye savaşa gider gibi gidiyor. Sürekli kutuplaştırma, baskılama, suçlama durumu oluyor. Aslında şunun şaşkınlığını yaşıyorlar; kayyum atanan tüm yerlerde HDP'nin aday yapacak kimse bulamayacağını düşünüyorlardı. Çünkü çok kişi tutukladılar. Orada çalışacak, aday olacak kimse bulamayacağımızı düşünüyorlardı ki her şeye rağmen HDP ön seçimle adaylarını belirledi. Bugün de YSK'ya teslimini yapacak. Tanıtımlarını yaptı, güçlü beyannamesini kamuoyuyla paylaştı. Bu yüzden bu kadar hırçınlaştılar" ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)