HDP’li Paylan’a 301’den 2 fezleke

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, hakkında TCK 301. madde kapsamında hazırlanan 2 fezlekeyle ilgili Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e “301. madde kapsamında açılacak olan soruşturmalara izin verirken, eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamalarının sınırlarını hangi kriterlere göre saptamaktasınız?" diye sordu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama” suçunu düzenleyen 301. Maddesi kapsamında yasama dokunulmazlığının kaldırılması için Meclis’e gönderilen 2 fezlekeyi Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e sordu.

Paylan, Bakan Gül’ün yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına verdiği yazılı soru önergesinde söz konusu maddeyle ilgili Anayasa aracılığıyla da güvence altına alınan düşünce ve ifade özgürlüğünü engelleyen bir nitelik taşıdığı, demokratikleşmeye ve insan haklarına aykırı olduğu yönünde itirazları hatırlattı. 301. madde ve önceki muadil maddelerin, siyasal iktidar tarafından, Türkiye’de yaygınlığı bilinen nefret söylemi ve nefret suçlarına zemin oluşturacak biçimde uygulandığını kaydeden Paylan Hrant Dink’i hatırlattı. Paylan, “Gazeteci Hrant Dink’in Ermeni kimliği üzerinden nefret söylemlerine maruz bırakılmasında ve 19 Ocak 2007 tarihinde organize bir cinayetle öldürülmesinde, kendisi hakkında “Türklüğe hakaret” suçuyla dava açılması ve mahkûmiyet kararı verilmesinin etkili olduğu bilinmektedir” dedi.

'TCK 301'DEN KAÇ SORUŞTURMA AÇILDI?'

Hrant Dink cinayetinde 301. maddenin rolünün sabit olması üzerine maddede değişiklik yapılıp soruşturmanın Adalet Bakanı iznine bağlandığına dikkat çeken Paylan, “Dönemin hükümet yetkilileri bu değişikliğin, uygulamadan kaynaklanan sorunları gidermek ve ifade özgürlüğüyle ilgili sorunlar yaşanmasının önüne geçmek için yapıldığını ifade etmişlerdir. Söz konusu değişikliğin, Adalet Bakanlığı’nın açılması istenen davalara ilişkin teknik inceleme yaparak bir “filtre” görevi görmesiyle, açılan dava sayısının azaltılmasının amaçlandığı, böylelikle uygulamadan doğan sorunların ortadan kaldırılması için yapıldığı ileri sürülmüştür” dedi.

Söz konusu değişiklikten sonra uzun zaman savcıların 301. maddeden soruşturma taleplerine Adalet Bakanlarınca büyük oranda izin verilmediğini ama son dönemde bunun arttığını belirten Paylan Bakan Gül’den şu sorulara yanıt istedi:

-2008 yılından bu yana, yıllara göre, Adalet Bakanı tarafından TCK madde 301’den kaç soruşturmanın açılmasına izin verilmiş, kaç soruşturmanın açılmasına izin verilmemiştir?

-2008 yılından bu yana, yıllara göre: TCK madde 301’den hakkında soruşturma açılan kişi sayısı kaçtır? Kaç dava açılmıştır? Sürmekte olan kaç dava bulunmaktadır? Ceza alan kaç kişi vardır? Adalet Bakanlığı’nda izin aşamasında bekleyen kaç soruşturma dosyası bulunmaktadır?

-2002 yılından bu yana, yıllara göre: “Türklüğü aşağılamak” suçundan kaç kişi hakkında soruşturma ve dava açılmış, bu davalardan kaçı beraat, kaçı mahkûmiyetle sonuçlanmış; kaç kişinin cezası onanmıştır?

-Adalet Bakanı olarak 301. madde kapsamında açılacak olan soruşturmalara izin verirken, eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamalarının sınırlarını hangi kriterlere göre saptamaktasınız?

-301. maddeden yıllara göre kaç milletvekili hakkında soruşturma açılmasına izin verdiniz? Bu fezlekelerin siyasi partilere göre dağılımı nedir?

-Adalet Bakanı olarak, Başsavcılıklar tarafından şahsım adına yasama dokunulmazlığının kaldırılması için düzenlenen 2017/3470-2018/18 ve 2018/56892-20018/70 esas numaralı soruşturma taleplerine hangi gerekçelerle izin verdiniz?

-2002’den bu yana, yıllara göre, “Türklüğü aşağılamak” suçuyla ilişkili olarak, ifade özgürlüğünün ihlali üzerinden AİHM’de Türkiye’ye karşı açılan dava sayısı kaçtır? Açılan davalardan kaçında AİHM, AİHS’nin ifade özgürlüğünü düzenleyen 10. maddesinin ihlal edildiğine karar vermiştir? Yıllara göre, ihlal kararı verilen davalar için ödenen tazminat miktarı ne kadardır?