İbrahim Kalın: ABD'nin ödül kararı geç kalmış bir adım

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD'nin 3 PKK yöneticisi için ödül koymasının "geç kalmış bir adım" olarak değerlendirdi. Kalın, "PKK'yla mücadelede yanınızdayız siz PYD tutumunuz yumuşatın diye bir beklenti söz konusu ise bunun bir karşılığının olmadığını açıkça ifade etmek isterim" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bakanlar Kurulu toplantısı Cumhurbaşkanlığı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Beştepe'de yapıldı. Toplantının ardından Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, açıklama yaptı.

'21 ÜLKEDE FETÖ OKULLARI KAPATILDI'

ABD'nin PYD'ye destek vermesini eleştiren İbrahim Kalın, "PYD ve YPG'ye verilen her destek doğrudan ve dolaylı olarak PKK terör örgütüne verilmiş bir destektir. Bizim kendi ulusal güvenliğimize aldığımız bu tedbirlerle DEAŞ'a karşı verilen mücadelenin sürekliliğiyle ilgili herhangi bir illiyet ilişkisi kurmak öncelikle gündemi saptırmak olur. Problem bu mücadeleyi uluslararası koalisyonun yanlış ortaklarla PYD, YPG unsurlarıyla yapıyor olmasıdır" dedi.

"FETÖ okullarını kapatan ülke sayısı 21'e ulaştı" diyen Kalın, "Bu Türk diplomasisi açısından da son derece büyük bir başarıdır" ifadelerini kullandı.

'TEMEL PROBLEM PYD'NİN TERÖR ÖRGÜTÜ KABUL EDİLMEMESİ'

ABD'nin 3 PKK yöneticisi için ödül koyması ve ABD'nin "PYD'yi terör örgütü olarak görmüyoruz" açıklaması sorulan Kalın, şunları söyledi:

"Terör örgütünün 3 elebaşıyla ilgili ödül koyması geç kalmış bir adımdır. ABD, PKK'yı 1997 yılında terör örgütü olarak tanımış. PKK'yla mücadelede yanınızdayız siz PYD tutumunuz yumuşatın diye bir beklenti söz konusu ise bunun bir karşılığının olmadığını açıkça ifade etmek isterim.

ABD'li yetkilinin açıklamasıyla ilgili olarak da, zaten buradaki temel problem ABD'nin PYD/YPG'yi terör örgütü olarak tanımlamamasından kaynaklanıyor. Kendilerinin bütün istihbarat raporlarında, ki bunlar yakın bir zamana kadar internet sitelerinde vardı, PKK'nın Suriye olarak tanımladığı PYD/YPG'yi meşru, terörle ilgisi olmayan, PKK'dan ayrı bir örgüt gibi tanımlamaya çalışmaları beyhude bir çabadır."

'AKŞENER'İN AÇIKLAMASI SİYASİ SAFSATA'

İbrahim Kalın'a Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Türk'üm ama Türkçü değilim" açıklamasınında ardından İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in "AK Parti ile HDP birlikte yürümeye başladılar" sözleri de soruldu. Akşener'in sözleri "siyasi safsata" olarak nitelendiren Kalın, şöyle devam etti:

"AK Parti'yi HDP ile aynı cümle içinde kullanmak bile siyasi bir safsatadır. Eğer Sayın Akşener bu konuda mugalata yapmak, bir safsata başlatmak istiyorsa kendi bileceği bir şeydir. Ama AK Parti'nin bir terör örgütünün siyasi kolu gibi hareket eden bu yapı hakkındaki duruşu son derece nettir.

Cumhurbaşkanımız 'Türk'üm ama Türkçü değilim derken son derece ilkesel bir pozisyon ortaya koymuştur. Yani ben Türk'üm Türklüğümle övünürüm, diğer etnik gruplara mensup olan insanlar da kendi etnik kimlikleriyle gurur diyebilirler. Bu bize bir millet olma vasfından uzaklaştırmaz. Türk milleti dediğimiz zaman bütün bu unsurları kucaklayan bir millet vasfından bahsediyoruz. Buradan hareketle AK Parti'nin Türklük ile sorunu var gibi bir takım çıkarımlar biraz siyasi mugalata ve safsata kategorisine giriyor." (HABER MERKEZİ)