CHP PM olağanüstü toplanıyor

CHP Parti Meclisi yerel seçim ve ekonomi gündemiyle olağanüstü toplanıyor. İki konuda sunumların yapılacağı toplantıda yerel seçimlerde ittifak konusu da masaya yatırılacak.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP Parti Meclisi 14 Eylül Cuma günü olağanüstü toplanıyor. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun açılış konuşmasıyla başlayacak toplantıda ekonomi ve yerel seçimlerdeki gelişmeler ele alınacak.

CHP Genel Başkan Yardımcısı, Parti Sözcüsü Faik Öztrak, CHP Ekonomi Komisyonu tarafından hazırlanan, “Ekonomideki son gelişmeler” konulu bir sunum yapacak. Öztrak başkanlığında bir ekonomi masasının kurulduğu partide işçi ve işveren sendikalarına ziyaretler düzenlenmiş, ayrıca tüm il teşkilatlarında bir başkan yardımcısı ekonomideki gelişmeleri ilde yakından takip etmek üzere görevlendirilmişti.

PM ÜYELERİNE EKONOMİ SUNUMU

Edinilen bilgiye göre, Öztrak’ın yapacağı sunumda, “Ekonomide neler oluyor?” sorusuna yanıt verilecek. Brunson olayının Türk lirasındaki değer kaybını açıklamaya yetmediği belirtilecek sunumda, 2014 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçiminden bu yana değişime işaret edilecek. Sunumdaki verilere göre, Erdoğan’ın ilk kez Cumhurbaşkanı seçildiği 2014 yılından bu yana TL’nin dolar karşısında değer kaybı yüzde 60’ı geçti. Faizdeki artış ise 15 puan oldu.

ABD'li Rahip Brunson olayının sadece “tetikleyici olduğu belirtilen sunumda ABD yaptırımlarından Türkiye ekonomisinin bu kadar etkilenmesinin nedenlerinin başında otoriterleşme gösterilecek. Sunuma göre, “2014’ten sonra AKP Genel Başkanının tek adamlık hevesi, popülist politikaları ön plana çıkarırken otoriterleşme sürecini de hızlandırdı. İhtiyaç duyulan yapısal reformlar ertelendi, yapılmış olanlarda geriye gidildi."

Ekonomideki bozulmayla ilgili nedenler arasında yanlış dış politika nedeniyle jeopolitik risklerin artışı, kayırmacılık, kaynak israfı, OHAL süreci, sıcak parayla ekonominin şişirilmesi, dışardan alınan borçların betona yatırılması gibi başlıklar da sıralanacak.

Sunuma göre tüm bunlar, aşırı dış borçlanma, ekonominin dolarkolik hale gelmesi, Türkiye’nin küresel piyasalarda yarışma gücünü kaybetmesi ve bütçe disiplinin bozulmasına yol açtı.

Son ekonomik verilerin paylaşılacağı sunumda, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı 13 maddelik öneri paketi ve hükümetin yanıtlamasını istediği 9 soru da yer alacak.

YEREL SEÇİM GÜNDEMİ

Yerel seçim hazırlıklarının da ele alınacağı toplantıda CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun da “Yerel Yönetimler Seçimine İlişkin Strateji Hazırlıkları” konulu bir sunum yapacak. MYK’da ele alınan sunumda yerel seçimlerdeki AK Parti-MHP ittifakının CHP’li 6 belediyenin yeniden kazanmasını zorlaştıracağı iddiası basına yansımıştı. Bu ittifakın sonuçları ve CHP’nin yerel seçimlerde ittifakla ilgili tutumunun da toplantıda ayrıntılarıyla ele alınması bekleniyor.

BAĞIŞLANMA TALEPLERİ ELE ALINACAK

Toplantıda daha önce çeşitli disiplin cezaları almış üyelerle ilgili bağışlama taleplerinin de ele alınması bekleniyor.

Etiketler CHP seçim pm