Bilgehan’dan 'çocuk gelin' tepkisi

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) raportörü Gülsün Bilgehan kadınlarla ilgili çok sayıda yasal düzenlemeye dikkat çekerek, vericilere seslendi: “Kağıt üzerinde yazan hakları uygulayın ve kız çocuklarımızı, geleceğimizi koruyun! “Malatya’da bir düğüne fotoğraf çekmeye gittiğinde gelinin çocuk gelin olduğunu fark ederek “Çocuk gelin fotoğrafı çekemem” diyen Onur Albayrak gibi duyarlı vatandaşların sayısını arttırın, toplumda farkındalık yaratın! Görmezden gelmeyin, siz de toplumun sesine kulak verin!

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) bünyesinde Kadına Karşı Şiddet Genel Raportörlüğü görevini yürüten Gülsün Bilgehan son günlerde Türkiye’de yaşanan çocuk kaçırma ve çocuk yaşta gebelik olaylarını değerlendirdi. Mayıs 2011’de İstanbul’da imzaya açılan Avrupa Konseyi İstanbul Sözleşmesi’ne göre erken ve zorla evliliklerin kızların ve kadınların insan haklarına yönelik en ağır ihlallerin başında geldiğini belirten Bilgehan şöyle devam etti:

“Bugün Türkiye, 7 yıl önce imza atıp parlamentosunda kabul ederek; kız çocuklarının ve kadınların beden bütünlüğüne yönelik her türlü şiddeti önlemeyi, oluşabilecek her türlü ihlalden kız çocuklarını ve kadınları korumayı, suçluları yargılamayı, kız çocuklarına ve kadınlara yönelik her türlü şiddeti önlemeye yönelik bütün devlet kurumlarıyla bütüncül bir politika oluşturmayı sağlamaya söz verdiği İstanbul Sözleşmesi’nin hiçbir şartını yerine getirmediği gibi, kız çocuklarını ve kadınları şiddetten, tacizden, zorla evlendirilip, gebe kalıp ölüm riskiyle karşı karşıya kalmaktan ve ne acıdır ki öldürülmekten koruyamamaktır. Avrupa Konseyi’nin raporları, Birleşmiş Milletler kriterleri 18 yaş altındaki her bireyi çocuk sayarken Türkiye’nin “otorite” sayılması gereken devlet kurumlarından Adalet Bakanlığı daha bundan 3 ay öncesine kadar TBMM gündemine getirdiği yeni Cinsel İstismar yasa tasarısı ile cinsel suçlara yönelik cezalandırmada 12 yaş üstü ve altı diye suça yönelik kriterler de getirmiştir. İşte tam da bu nedenle; 8 yaşındaki Eylül’ü ve 4 yaşındaki Leyla’yı koruyamadık ve maalesef öldürüldüler! Istanbul’da ardı arkası kesilmeyen ve sayıları konuyla ilgili her bir haberde yüzlerle ifade edilen, gizlenen, üstü örtülen çocuk gebelikleri olayıyla karşı karşıya kalmaya devam ediyoruz, maalesef bu çocuklar kendi rızaları dışında hamile bırakılıyorlar! Ve daha çok yakın zamanda üniversite öğrencisi genç bir kadını yine erkek şiddeti sonucu kaybettik ve son bir ayda 39 kız çocuğu ve kadın öldürüldü…"

ONUR ALBAYRAKLARIN SAYISINI ARTTIRIN 

AKPM Raportörü Bilgehan başta yeni bakan olmak üzere karar alıcılara seslenerek şunları söyledi:

“Yasal olarak çok sayıda “yazılı kalkana” sahip, kağıt üzerinde koruma mekanizmaları kurmaya söz vermiş Türkiye’nin, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne imza atmış Türkiye’nin, BM Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılıkla Mücadele Sözleşmesi’nin taraf ülkesi Türkiye’nin; Avrupa Konseyi Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi İstanbul Sözleşmesi’nin ilk imzacısı olan Türkiye’nin başta Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı sayın Zehra Zümrüt Selçuk başta olmak üzere bütün karar alıcılarına sesleniyorum! Kağıt üzerinde yazan hakları uygulayın ve kız çocuklarımızı, geleceğimizi koruyun! Malatya’da bir düğüne fotoğraf çekmeye gittiğinde gelinin çocuk gelin olduğunu fark ederek “Çocuk gelin fotoğrafı çekemem” diyen Onur Albayrak gibi duyarlı vatandaşların sayısını arttırın, toplumda farkındalık yaratın! Görmezden gelmeyin, siz de toplumun sesine kulak verin! Artık yeter! Bu ülkenin bir çocuk daha kaybetmeye tahammülü yok! Çocuklarımızın kaderini değiştirmek ve onlara umutla yaşayacakları bir ülke bırakmak elimizde!”