İktidar kulisi: Akar sürpriz, Şimşek sistem dışı...

Yeni sistemin 16 kişilik ilk kabinesinde 5 eski bakan yer almadı. Bakanlar hakkında çeşitli senaryolar konuşuluyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gece açıkladığı kabine kadrosu iktidar kulislerinde ‘sürpriz’ olarak nitelendirildi. Erdoğan yeni dönemi, "Devleti CEO mantığı ile yöneteceğiz" diye tarif ederken icracı bakanlıklara buna uygun isimler getirildi.

Türkiye gazetesinden Yücel Kayaoğlu'nun haberine göre, en büyük sürpriz, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulûsi Akar’ın Millî Savunma Bakanlığına getirilmesi olurken, meclis’ten 4 ismin kabineye transfer olmasının ardından milletvekili olan eski bakanların komisyonlarda değerlendirileceklerini gündeme getirdi.

Bu kapsamda, Bekir Bozdağ’ın Adalet veya Anayasa Komisyonu Başkanlığına, Fikri Işık’ın Millî Savunma Komisyonu Başkanlığı'na, Recep Akdağ’ın Sağlık Komisyonu Başkanlığına, Nurettin Canikli’nin Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığına getirilebilecekleri belirtiliyor. Numan Kurtulmuş’un ise 18 Ağustos’ta yapılacak AK Parti kongresinde parti yönetiminde olacağı iddialar arasında.

24 Haziran seçimlerinde aday yapılmayan eski milletvekillerinin ise 'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi' içinde oluşturulacak ofis, kurul ve bürokraside değerlendirilebilecekleri ve bu isimlerden bazılarının bakan yardımcısı olabilecekleri belirtiliyor.

'ARKADAŞLARIN TERCİHİ...'

Milletvekili adayı olmayan '5 eski bakanla' ilgili kulislerde konuşulan farklı senaryolar arasında en çok dikkat çeken ise; Erdoğan’ın Ömer Çelik’i başdanışmanlığa veya parti yönetimine taşıyabileceği, Naci Ağbal’ın Cumhurbaşkanlığı Bütçe ve Strateji Başkanlığına getirilebileceği, Faruk Özlü’nün Bilim Teknoloji Kurulu veya Dijital Dönüşüm Ofisinde görevlendirilebileceği senaryosu... Kabinede yer verilmeyen Nihat Zeybekçi’yle ilgili senaryo ise yerel seçimlerde 'Denizli Büyükşehir Belediye başkan adayı' yapılacağı yönünde.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, aday olmayan Nihat Zeybekçi, Mehmet Şimşek, Ömer Çelik, Faruk Özlü ve Naci Ağbal’la ilgili olarak, ‘Arkadaşlar kendi tercihlerini kullandılar’ şeklinde konuşmuştu.

ŞİMŞEK 'SİSTEM DIŞI' KALACAK

Son Bakanlar Kurulunda Başbakan Yardımcılığı yapan Mehmet Şimşek, beklendiği gibi yeni kabinede yer almadı. Yeni dönemde herhangi bir görev almak istemediği bilinen Şimşek’in cumhurbaşkanlığındaki bürokratik yapının içinde de bulunmayacağı belirtiliyor.

Kaynak