‘Sol görüşlüyüm ve İYİ Partiliyim’

Karşıyaka İlçe Sekreteri: Hep sol kesimden geldik ama İYİ Parti'yi tercih etmemin sebebi Akşener..

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İYİ Parti ağırlıklı olarak eski MHP kadroları tarafından kurulmuş bir parti. Özellikle İç Anadolu kentlerinde parti kadroları büyük oranda Ülkücü kesimden oluşuyor. Ancak İzmir’de ise durum farklı. Parti teşkilatlarında yoğun olarak, kendini merkez sol ve merkez sağda konumlandıran isimleri bulmak mümkün.

İYİ Parti Karşıyaka İlçe Başkan Mehmet Yıldırım kendisini demokratik solcu olarak tanımlıyor. Yıldırım 29 yıl Demokratik Sol Parti’de, birkaç yılsa CHP’de siyaset yapmış. Meral Akşener’in özellikle 16 Nisan referandumu akşamı ve devamındaki süreçteki tavrından etkilenmiş ve İYİ Parti’ye katılmış.

Yıldırım, İzmir İYİ Parti’nin üçte birinin sosyal demokratlar, üçte birinin Demokrat Parti çizgisindeki merkez sağcılar, üçte birininse MHP kökenlilerden oluştuğunu söylüyor. Parti içinde farklı görüşleri zenginlik olarak değerledirdiklerini söylüyor.

Yıldırım’a göre İYİ Parti, İzmir’in tarihinden gelen güçlü merkez siyaseti ihtiyacına büyük bir yanıt olacak. Ona göre CHP bu boşluğu dolduramaz zira kentte de Türkiye’de de ne olursa olsun CHP’ye oy vermeyecek geleneksel bir merkez sağ kitle var.

İzmir’in geleneksek olarak muhalafetin, isyanın başkenti olduğunu söyleyen Yıldırım, bir isyan hareketi olarak tanımladığı partisinin ülkedeki en yüksek oy oranına İzmir’de erişeceğini iddia ediyor.

Yıldırım’dan sonra İlçe Sekreteri Ilgın Caba ile görüşüyoruz. Caba da kendini merkez solda tarif ediyor ve aile köklerinin de hep solda yer aldığını söylüyor. Caba, ilk kez bir siyasi partide faaliyet gösterdiğini belirtiyor:

Caba, Akşener’in kadın bir lider olmasından da çok etkilendiğini belirtiyor. İzmir’de kadınların her konuda baskın olduklarını, bu yüzden özellikle kadınlar arasında Akşener’e büyük destek olduğunu öne sürüyor. (Mahmut Hamsici/BBC Türkçe)