Bakan Yılmaz: Cemevlerine hukuki statü tanıyacağız

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz,  Malatya İnönü Üniversitesi'nde 'Alevi Araştırma Enstitüsü' kurulacağını belirterek, "Geleneksel irfan merkezleri ve cemevlerine hukuki statü tanıyacağız. Çoğulcu, eşitlikçi ve katılımcı demokrasinin çıtasını daha da yükselteceğiz” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Seçim öncesi Alevilere yönelik bir açıklama da Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'dan geldi. Başbakan Binali Yıldırım dün Tunceli'de Dersim katliamını kastederek, "Zaman şimdi artık acıları küllendirme, geleceğe bakma zamanıdır. 1938 Dersim büyük bir acıdır. Bu ülke Dersim'le yüzleşmelidir" derken, Yılmaz da cemevlerinin hukuki statüsünün tanınacağını yineledi.

Sivas'ın merkeze bağlı Karabalçık köyünde, köy konağı hizmet ve kültür binasının temel atma törenine katılan Yılmaz, Türkiye'nin köklü geçmişe sahip olduğunu, Anadolu'da İslam ve irfan kültürüyle kadim bir birliktelik olduğunu söyledi. Hacı Bektaş-ı Veli, Mevlana, Yunus Emre ve Sarı Saltuk'un yol aydınlattığını belirten Yılmaz, bundan sonra da aydınlatmaya devam edeceğini ifade etti. Devletin herhangi bir inancı öteki inançlara dayatmayacağı gibi insanların inançlarına doğrudan da müdahale edemeyeceğini kaydeden Yılmaz, şu açıklamada bulundu: "Devlet, toplumdaki farklı inançlara karşı adil ve eşit bir tutum takılmalıdır, bundan sonrada takınacaktır. Bizler laikliği, ülkemizde inanç hayatının ve manevi ortamının barış ve esenlik içerisinde sürmesinin teminatı sayıyoruz. İnançlara eşit mesafede duran bir laiklik anlayışını savunuyoruz. Malatya İnönü Üniversitesi'nde 'Alevi Araştırma Enstitüsü' kurulması için YÖK'ten karar çıktı. İnanıyorum ki önümüzdeki dönemde de varsa eksikliklerimiz onları da gidereceğiz. Geleneksel irfan merkezleri ve cemevlerine hukuki statü tanıyacağız."

(HABER MERKEZİ)