YSK'dan 19 ilde sandık taşımaya onay

YSK'dan yeni karar: 19 ilde sandık taşımaya onay çıktı...

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - YSK, valilik ve il seçim kurullarından gelen sandık taşıma ve birleştirme taleplerini karara bağladı. Edinilen bilgiye göre 19 ilde sandık taşıma kararı alındı. Kararlarda 5 kilometre uzaklıktaki sandık taşıma taleplerinin kabul edildiği öğrenildi. Bu şekilde taşıma kararlarında seçmen sayısının ise dikkate alınmadığı öğrenildi.

HDP Milletvekili Mithat Sancar gelen taleplerin yaklaşık 270 bin seçmeni etkilediğini açıklamıştı. Tam sayı YSK kararları açıklandıktan sonra öğrenilecek.

'YSK BASKI VE VESAYET ALTINDA'

YSK’nın 19 ilde sandık taşıma kararına HDP Eş Başkanı Sezai Temelli tepki gösterdi. Mardin Milletvekili Mithat Sancar ve HDP’nin YSK Temsilcisi Mehmet Tiryaki’nin bu konuyla ilgili YSK Başkanı Sadi Güven ile görüştüğünü hatırlatan Temelli Gazete Duvar’a yaptığı açıkalamada, “Kendileriyle görüşme yapmamıza, uyarmamıza rağmen YSK’nın bu şekilde davranması nasıl baskı ve vesayet altında olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Sandık taşıma kararlarına dayanak olan seçim kanunu değişikliğini CHP Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı. Anayasa Mahkemesi iptal istenen başvuruyu 31 Mayıs’ta görüşecek.

“YSK Anayasa Mahkemesi’nin vereceği kararı beklemeliydi diyen Temelli "19 ilin valiliğinin başvurularının bir çoğu belli mesafeleri de aşan çok anlamsız, gerçekleşmesi de çok zor olan başvurulardı. Taşımanın nasıl yapılacağı çözülmemmiş. Bu, bölgede insanların oy kullanmasını engellemeye dönük bir hamledir. Söylenen sayıda seçmeni taşıma olanağı yoktur. YSK’da yapılan görüşmede başkana bu durum izah edildi. Görüşmede bu durumdan rahatsızlık duyduklarını kendilerinin de belirtmelerine rağmen bu kararları almaları ne denli baskı vesayet altında olduklarını gösteriyor.”

Etiketler YSK karar sandık