Ankara’da baş döndürücü liderler turu!

CHP, Saadet Partisi ve İYİ Parti başta olmak üzere “Hayır”cı partiler arasında aylardır süren “nezaket ziyaretleri” erken seçim kararıyla birlikte ittifak görüşmelerine dönüyor. İttifak ve Cumhurbaşkanı adayı ile ilgili temasların pazartesi ve salı günü tamamlanacak liderler turunun ardından yapılacak yetkili parti organları toplantıları ve seçmen anketlerinin sonrasında şekillenmesi, hafta sonuna doğru kararların verilmesi bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - TBMM, 24 Haziran’da erken seçim kararını verdi. Seçmen 64 gün sonra yeni hükümet modeli çerçevesinde Cumhurbaşkanı ve Meclis üyelerini seçmek için sandık başında olacak.

Yüksek Seçim Kurulu seçim takvimini, 1-2 gün içinde ilan edecek. Seçim takvimi henüz ittifak görüşmelerini tamamlamayan ve Cumhurbaşkanı adaylarını belirlemeyen muhalefet partileri için büyük önem taşıyor. YSK’nın yasada belirtilen süreleri kısaltma yetkisi var ama muhalefet ittifak yapacak partilerin başvurusu için en az bir hafta, Cumhurbaşkanı adayı başvurusu içinse en az 2 hafta zamanı olacağı üzerinden plan yapıyor.

NEZAKET ZİYARETLERİNDEN İTTİFAK GÖRÜŞMELERİNE

Bu zaman darlığı nedeniyle tüm partiler önümüzdeki 3-4 gün içinde yoğun bir çalışma temposu içinde olacak. Yaklaşık 1 yıldır çeşitli vesilelerle yapılan ve genelde “nezaket ziyareti” olarak açıklanan buluşmalar bu kez “ittifak görüşmeleri” olacak. Artık adı konulacak “ittifak görüşmeleri” CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi arasında pazartesi ve salı günü gerçekleşecek. Bu partiler arasında “aracı” isimler üzerinden bazı görüşmeler yapıldı. Bu kez temaslar liderler düzeyinde olacak.

KARAMOLLAOĞLU, GÜL İLE GÖRÜŞECEK

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu pazartesi ve salı günleri bu 'turu' tamamlayacağını duyurdu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 23 Nisan Pazartesi saat 10.00’da görüşecek olan Karamollaoğlu, İYİ Parti ve HÜDA-PAR ile de bir araya gelecek.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, TV 5’te katıldığı programda  pazartesi, salı Ankara’da liderlerle görüştükten sonra eski cumhurbaşkanlarından Abdullah Gül ile de görüşeceğini söyledi. Bu durumda Karamollaoğlu ile Gül arasındaki görüşmenin gelecek hafta ortasında yapılması bekleniyor.

Karamollaoğlu, Gül’ün adaylığı konusunda, “Görüşülen tartışılan bir konu ama tek isim değil. Tüm isimleri zikretmeyi doğru bulmuyorum. Abdullah Gül elbette bunların içinde. En önemlilerinden biri. Gül olabilir mi, ihtimal olarak söylüyorum, olabilir. Kesin kararımız yok” dedi.

CHP’DE GÖZLER PARTİ MECLİSİ’NDE

Ana muhalefet partisi CHP’de en kritik toplantı 24 Nisan Salı günü yapılacak olan Parti Meclisi toplantısı olacak. Seçim gündemiyle saat 16.00’da olağanüstü toplanacak Parti Meclisi’nde ittifak ve Cumhurbaşkanı adayına dönük düşünceler alınacak. CHP liderinin ittifak olasılığı güçlendiği için milletvekili adaylarının yeni tüzük doğrultusunda merkez yoklaması ile tespit edilmesi ve Cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi için MYK’ya yetki istemesi bekleniyor.

HIZLI ADAY ANKETLERİ YAPILACAK

Muhalefet cephesinde hem ittifak hem de Cumhurbaşkanlığı adaylığı için her türlü alternatifin masada olduğu biliniyor. Hem CHP hem de Saadet Partisi aday konusunda karar verirken seçmenin tavrını ölçen anketler yapacak. Karar verilirken liderlerle temaslardaki öneriler, yetkili kurulların görüşü ve seçmenin nabzı üzerinden en doğru sonuca ulaşılmaya çalışılacak.

HDP 'DAYATMA' DEĞİL DE 'İLKESEL ANLAŞMA' ARIYOR

HDP ise şimdilik liderler buluşmasının dışında görünüyor. 22 Nisan Pazar günü MYK’sını toplayacak olan HDP, 25 Nisan’da da Parti Meclisi toplantısı yapacak. “Demokrasi eksenli bir buluşma mümkünse bunu zorlamaktan yanayız. ‘İttifak olur ama ancak bu isimle olur’ gibi bir dayatma değil ilkesel anlaşma olduğu sürece hangi ismin verimli olacağıyla ilgili bir tartışmaya açığız. Olmazsa da kendi sürecimizi işleteceğiz” görüşünün hakim olduğu partide MYK’ya hem ittifak hem de aday belirleme için yetki verilmesi bekleniyor. Bu yetkinin alınmasıyla birlikte resmi ittifak görüşmeleri yapılacak. Ancak genel tablo HDP’nin kendi adayı ile seçimlere gireceğini gösteriyor. Tutuklu HDP eski Eş Başkanı Selahattin Demirtaş cumhurbaşkanı adaylığı için öne çıkan isim.

Etiketler HDP CHP TBMM iyi parti